iPhone 13

Elk jaar kijken miljoenen Apple-fans uit naar de presentatie van de nieuwe iPhones tijdens het Apple Live Event. En hoewel de meeste geruchten uiteraard niet waar bleken te zijn, vielen wel een paar punten op. Of eigenlijk niet, want na een jaar een iPhone 12 gebruikt te hebben, voelt de iPhone 13 meer als een uitbreiding dan een vernieuwing.  

De duivel zit hem in de details dit jaar. Het begint al bij het uitpakken van de iPhone. Het was altijd een genot om de plastic verpakking rondom de doos te verwijderen. Alleen dit jaar zit de magnifieke wrapper er niet om, met de reden om plastic te besparen. Jammer, maar wel begrijpelijk. Maar dat maakt zo unboxing toch een beetje minder leuk. Want wat is nou leuker dan een nieuw speeltje uit te pakken?  

Dit jaar zijn er vijf kleuren waaruit je kunt kiezen: Sterrenlicht (wit), Middernacht (Zwart), Blauw, Roze en Rood. De inhoud van de doos is ook dit jaar niet veranderd. De USB-C naar Lightning kabel zit erin, plus een ijzeren pinnetje om de simkaarthouder eruit te halen, een beknopt handleidinkje en de befaamde Apple sticker. Opladen gaat ook dit jaar weer via de Lightning kabel, of draadloze Qi of Magsafe oplader. 

Zonder hem nog aan te zetten vallen er een aantal dingen op: de iPhone 13 ligt wat hoger op een tafel dan zijn voorganger. Dit komt mede doordat de camera's wat groter zijn van zijn voorgangers. De notch (de zwarte balk met alle camera's en speaker) lijkt wat minder breed te zijn. Dit komt doordat de speaker nu bijna tegen de rand van de telefoon zit. Na wat langer kijken lijkt hij inderdaad kleiner, maar oogt het verticaal wat langer. Hopelijk kun je nu meer icoontjes bovenaan je beeld krijgen, zoals een volwaardige batterijindicator in procenten in plaats van een plaatje. De knoppen aan de zijkant om het volume te regelen zijn wat meer naar beneden geplaatst waardoor mensen met kleine vingertjes er beter bij kunnen. Met mijn kolenschoppen als handen vind ik hem ook net wat beter in de hand liggen. En dat is ook nodig, want die paar gram extra voor de camera's en batterij, die merk je wel als je hem wat langer in de hand houdt.  

Eenmaal aangezet ben ik aangenaam verrast door het scherm. Die bijna extra 200 nits die in het scherm verwerkt zitten vallen direct op als het scherm op zijn hoogste standje van brightness zet. Binnen is hij al lekker fel, maar buiten komt het scherm helemaal tot zijn recht, want de zon heeft bijna geen invloed meer op de leesbaarheid van het scherm. Ook leuk trouwens voor HDR-foto's, die komen nu veel meer beter tot zijn recht dan op het vorige model.  

De nieuwe A15 chip doet wat hij belooft. De telefoon reageert lekker snel tussen switchen van applicaties, games laden wat sneller dan voorheen. Waar je het echt in merkt is bij het nemen van foto's. Waarbij je vroeger nog even moest wachten totdat de AI een foto bewerkt had, is het bijna nu instant goed. Dat de nieuwe chip ook een stuk energiezuiniger is, dat merk je ook meteen. Na een dagje op het terras twitteren, de laatste topics op FOK! bekijken en mensen bekijken op Instagram, zie je dat de batterij een stuk langer meegaat 

De echte upgrade dit jaar zit toch wel aan de achterkant. De twee lenzen van de camera's zitten dit jaar niet meer onder elkaar, maar diagonaal naast elkaar. Dat moet ook wel, want zij zijn een stuk groter geworden dan vorig jaar. Als ze dit jaar onder elkaar zouden staan, dan zou het blokje voor de camera's een stuk groter moeten worden. Daardoor is er nu plaats voor nog grotere sensoren, waardoor er een stuk meer licht op de sensor kan vallen en je dus nog mooiere foto's kunt maken, vooral in het donker. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kun je nu ook kiezen uit vijf Fotografische Stijlen. Hieruit kun je kiezen voordat je een foto maakt hoe de foto eruit komt te zien. Uiteraard hoef je geen professionele fotoschieter te zijn, de AI kiest meestal wel voor de beste stand. 

 Wat een heerlijke feature is, is de Apple's Sensor Shift-beeldstabilisatietechnologie die uit de iPhone 12 Pro Max is overgenomen. Deze optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je foto's er zelf scherp uit zien terwijl je beweegt. De nieuwe groothoekcamera (ook uit de 12 ...) is handig als je een landschapje wilt fotograferen. Over de 5 keer digitale zoom wil ik het niet hebben, want daar merk je al heel snel dat je foto's meer een ruisplaatje worden dan een scherpe foto die je in je plakboek wilt doen. De frontcamera is nog steeds een van de betere selfiecamera's die er te koop is. 

Gelukkig heeft Apple ervoor gekozen om de interne opslag te verdubbelen, waardoor je nog meer foto's op kunt slaan. Een ander voordeel hiervan is, is dat je vanaf nu aan de slag kunt gaan met de nieuwe autofocus modus tijdens het filmen. Je kunt nu geheel makkelijk diepte creëren in je filmpjes door simpel op het scherm te klikken waar je de focus op wilt leggen. De iPhone probeert dan de focus continu te houden, zelfs als je beweegt met je camera. Het is een leuke feature om mee te spelen, maar voor de huis-tuin-keukengebruiker zie ik weinig noodzaak om deze feature de hele dag te gebruiken. ProRes filmen komt ergens in de winter uit, dus daar zul je nog even op moeten wachten.  

IOS 15 is voor iedereen nu te gebruiken en die brengt wat handige features met zich mee, speciaal voor de iPhone 13. Zoals Siri nu voor simpele taken te gebruiken is zonder internetverbinding. Dit dankzij de AI-processor die ook je foto's beter maakt. 

Ook nieuw is de kaarthouder met MagSafe met ingebouwde AirTag erin. Door de MagSafe klik je hem door middel van magneten aan je iPhone vast. Ik had mijn twijfels erbij hoe vast dat zou zitten, maar je hebt bijna twee handen nodig om hem los te trekken. De kaarten in de kaartenhouder zitten behoorlijk goed in hun houder, dus je zal niet snel iets verliezen. En mocht je de kaarthouder toch verliezen, dan heb je binnen 1 minuut een bericht in de Vind mijn iPhone app waar hij ligt. Ik had graag nog de functie gezien dat hij geluid ging maken (zoals AirTags dat kunnen doen op commando), maar dat komt vast wel in de volgende versie. 

Al met al is de iPhone 13 een prima toestel en een prachtige update als je een iPhone 11 of ouder hebt. Hij doet veel dingen beter dan de iPhone 12, hij mist alleen iets magisch waar Apple zo bekend om staat.