Outriders

Soms heb je van die games waar je bij denkt “tof, maar ik wacht even af”. Outriders van Square Enix is er zo een. Zeker na de release van Marvel’s Avengers die in ieder geval bij mij een bittere nasmaak gaf. Outriders heeft namelijk best wel wat weg van die game.

Dat is al te zien aan de vele mogelijkheden in customization van gear, skills en looks. Het grote verschil: Outriders is geen live-service. Er vliegen ook geen microtransacties op je af als je in het menu bent. De game is af: er zit endgame in en ook daar is een einde aan te breien.

Het verhaal van Outriders: de mensheid heeft de aarde compleet verkloot en er gaan twee gigantisch grote ruimteschepen met mensen in een vrieskist op zoek naar Enoch, een planeet met dezelfde karakteristieken als aarde. Jij bent een Outrider, een militair die met zijn groep de planeet moet onderzoeken of het allemaal wel veilig is. Het zou een korte game zijn als dat het was, dus nee, de boel gaat al snel mis en jij wordt na een compleet misgelopen buitenaardse storm weer terug ingevroren om je zo te kunnen redden als de wetenschap weer zo ver is. Zo’n 30 jaar later word je wakker gemaakt, maar niet omdat de geleerden je kunnen redden, maar omdat we domweg herhalen wat we op aarde ook al deden: oorlog voeren om schaarse goederen. Het zit vol met clichés, en het helpt ook niet dat mijn personage tijdens scenes met zulke wijd opengesperde ogen kijkt dat ik er wat ongemakkelijk van word.

Gelukkig is de gameplay een stuk beter. Outriders laat je uit vier klassen kiezen. Er is een Devastator, een soort tank die klappen en kogels makkelijker kan weren, een Trickster die van dichtbij veel pijn doet, een Pyromancer die op een klein afstandje iedereen in lichterlaaie zet en een Technomancer, een gadgetfreak die op flinke afstand allerlei turrets en andere gadgets ter beschikking heeft. Elke klasse heeft dan nog een uitgebreide skilltree om jouw speelstijl te vormen. Het gaf mij in ieder geval het gevoel dat je flink wat kunt customizen in de gameplay-afdeling. Door die skilltree-mogelijkheden zijn vier soorten klassen voldoende. Mijn favoriet is overigens de technomancer, het is gewoon heerlijk om alle vijanden van een flinke afstand te bombarderen.

Outriders - Skilltree (Foto: Square Enix)

Jouw skills hebben ook een genezende factor. Er zijn geen medikits; juist door aanvallend te spelen krijg je health terug. Je skills hebben wel een cooldown, zodat je niet constant bezig kunt gaan. Waar je ook op moet letten is munitie. Niet dat dat lastig is: voor elk groot gevecht staat er wel een kist die alle munitie weer aanvult. In het begin was ik vooral aan het schieten en cover aan het zoeken, en ik vergat mijn skills een beetje. In het begin heb je er ook nog niet zo veel. Op dat moment is het een vrij gemiddelde game. Leuk, maar niet vernieuwend en ik hoopte dan ook dat de ontwikkelaars met meer zouden gaan komen.

Als je eenmaal meer skills vrijspeelt en begint te begrijpen hoe sterk die zijn wordt Outriders een knalfestijn. Het is nog geen Doom, maar door je skills te combineren kun je leuke dingen doen. Dat geldt helemaal als je in co-op speelt. Als iedereen een andere klasse is kun je echt hele leuke combo’s maken. De een zet de tijd stil in een bubbel, de anderen gooien allerlei andere pijnlijke aanvallen in die bubbel en dan staat er meestal niet veel meer overeind na zo’n aanval.

Om het allemaal toch wat strategischer te maken zijn er world tiers toegevoegd, zoals in The Division. Hoe hoger de tier, hoe sterker de vijanden zijn. Het verhaal van Outriders speel je in zo’n 20 uur uit, daarna heb je zogenaamde Expeditions. Dat is de end-game van het spel. Je ziet vooral de eerdere omgevingen terug, maar dan met andere layout. De bedoeling is ook dat je deze met maximaal drie spelers tackelt. Je krijgt uit die expeditions weer betere gear, zodat je een hogere world tier kunt gaan proberen. Het doel, de laatste confrontatie op de hoogste world tier en dan is het echt klaar. En dan kun je nog een van de drie andere klassen proberen.

Outriders - Gameplay (Foto: Square Enix)

De makers van Outriders hebben geen microtransacties toegevoegd. Er is een lijst aan ingame achievements waarmee je items kunt vrijspelen. Als je bijvoorbeeld een x aantal vijanden met wapen Y hebt vermoord, dan krijg je een nieuw cosmetisch item. Je kunt zo je personage maar ook je voertuig aanpassen. Een stuk klantvriendelijker dan vele andere games, die elke motief of kleur item achter een paywall zetten.

Niet alles is rozengeur en maneschijn in Outriders. Er zijn best wel wat grafische glitches te vinden. Ik heb 't het al over de ogen van mijn personage gehad, maar je ziet af en toe ook wat andere bugs. Een bloedvlek die uitrekt terwijl je verder loopt, dat soort rare dingen. Ook bij sommige bazen werd ik geïrriteerd. Zo is er een enorme spin die je in verschillende fasen moet bevechten. Na elke fase gaat het scherm weer op zwart voor een seconde of twee. Je wordt zo compleet uit het gevecht getrokken, ik verwacht dat het een bug is. Zeker omdat de laadtijden op PlayStation 5 echt supersnel zijn, waarom zou een fase-wijziging opeens bijna meer moeite kosten?

Een ander dingetje is het always-online. Het is een singleplayergame met optioneel co-op, waarom zou ik als ik alleen speel online moeten zijn? Vooral in het eerste weekend had de server het moeilijk en dan zie je meteen waarom dit zo’n slecht idee is. De crossplatform-ondersteuning is voor nu even uitgeschakeld, dat moet later weer aangezet worden zodat je tussen alle platformen met elkaar kunt spelen.

Outriders is vermakelijk. Zeker in co-op is het een knalfestijn. Het is ook een verademing dat er eens niet met een live-service of met microtransacties wordt gewerkt, je krijgt een game die een kop en een staart heeft. Helaas is er vooral in de afwerking nog wat mis, al zullen er vast patches komen om de grafische glitches op te lossen. Voor een origineel verhaal hoef je het niet te spelen, maar de gameplay is leuk. Deze is te variëren door de verschillende klassen en skilltree en zeker in co-op kun je vernietigende combo’s maken. Zeker een spel waarvan ik de twee overige klassen eens ga proberen.

Gespeeld op PlayStation 5, ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X, Stadia en pc.