De Sims 4-kits

De Sims 4, het is geen goedkope game als je nu de ‘full experience’ wil hebben. Het kost je al zo’n 800 euro om alles expansions, gamepacks en stuff packs te kopen, maar de uitgever heeft een nieuwe manier gevonden om spelers nog wat extra geld uit te laten geven.

De nieuwe pakketjes heten ‘Kits’. Elk van de drie uitgebrachte kits bestaat uit een bepaalde stijl content. ‘Retro Outfit’ is een create-a-sim-pakket met sportieve en alledaagse retrokleding uit de jaren 90. Dan is er de item-pakket ‘Landelijke keuken’ waarin je, je raadt het nooit, een landelijke keuken en bijbehorende items krijgt. De derde uitgebrachte kit is ‘Alles aan de kant’, een gameplaykit waarin je twee nieuwe aspiraties, een paar nieuwe schoonmaak-interacties en vijf soorten stofzuigers krijgt.

Met twee van deze kits heb ik een probleem, namelijk dat je al soortgelijke items kunt krijgen. Er bestaat bijvoorbeeld een stuff pack, Coole Keukenaccesssoires, waarin je al veel meer keukenspulletjes krijgt. De gamepack Sims 4 Ouderschap geeft je al een vrij landelijke keuken. Sportieve kleding is er al te krijgen via de Fitness Accessoires pack. Al deze eerdere pakketten hebben al items en kleding in de stijl die nu via deze twee kits worden aangeboden. Voor 5 euro per stuk mag ik als speler toch iets echt nieuws verwachten, iets wat ik nog niet eerder gezien heb. Zoals de ‘Alles aan de kant’, maar die vind ik dat weer vrij prijzig voor het aantal spullen die je krijgt.

Ik zie alleen een reden om een Sims 4 Kit te kopen als het echt uniek zou zijn. Mocht Electronic Arts dat met toekomstige kits voor elkaar krijgen, dan mogen ze nog wat aan het aantal items of aan de prijs doen. Deze drie kits kosten bij elkaar meer dan een stuff pack en met zo’n pack krijg je veel meer items. Ik snap het idee van bite-size dlc, maar maak het dan ook bite-size in prijs. Alleen de spelers die toch alles willen hebben, dus in mijn ogen een OCD hebben, zullen de kits al gekocht hebben. De Sim-spelers die op hun geld letten zouden er goed aan doen het nog even af te wachten. Misschien ziet EA het licht en komt er snel een aanbieding, of pakken ze het anders aan, want de reacties in de Sim 4-community zijn op dit moment niet erg positief.