Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is geen simpele port met wat extra levels. Het spel is eigenlijk een bundel van twee losstaande games, een oude game en een compleet nieuw avontuur.

Super Mario 3D World is, je raadt het nooit, de remaster van de Wii U-titel. Het speelt zoals de 2D-games, maar dan in een 3D-omgeving. Er zijn wel subtiele veranderingen aangebracht. De meest opvallende is de snelheid waarmee je kunt rennen. Mario, Luigi, Toad en Princess hadden wat last van vermoeidheid op Wii U, maar ze hebben nu meer pit gevonden. Toad rent natuurlijk nog altijd sneller dan de rest, die verschillen tussen de personages is gebleven. En ook Rosalina is in deze versie later vrij te spelen, zodat je nog iets meer keuze in personages hebt.

De stempels die je in Super Mario 3D World verzamelde op Wii U werden gebruikt in Miiverse om berichten wat aan te kleden. Nu Miiverse niet meer bestaat moest er een nieuw doel gevonden worden in de Switch-versie. Er is nu een Photo Mode beschikbaar, waarin je de camera vrij kunt bewegen, in en uit kunt zoomen, wat filters kunt gebruiken maar ook kleurige stempels erbij kunt zetten.

Super Mario 3D World & Bowser's Fury - 3D World Level (Foto: Nintendo)

Het origineel had al co-op multiplayer. Je had wel vier controllers nodig om op een scherm te kunnen spelen. In de Switch-versie van Super Mario 3D World is naast deze modus er ook lokaal te spelen met maximaal vier Switches, zodat iedereen zijn eigen scherm heeft. Je kunt het ook verdelen: twee switches met elk twee spelers is ook prima om met vier spelers te gamen. Online multiplayer is ook beschikbaar. Wel een beetje flauw: alleen de host behoudt de voortgang in het spel, de rest zal nog eens moeten spelen als host. Fijn is dat de Captain Toad-levels nu met z’n vieren kunnen worden gespeeld, zodat niet drie spelers moeten toekijken hoe de host een level haalt.

Die andere game in de bundel, Bowser’s Fury, is niet zo groot als Super Mario 3D World. Nintendo noemde het ook een korte game bij de aankondiging, maar je mag veel meer verwachten dan een level dat 300 seconden duurt. De makers zijn gaan experimenteren met Mario. Het is een open-wereld Mario-game geworden waarin je doorheen gaat lopen/zwemmen en nieuwe gebieden ontdekt met nieuwe platform-perikelen. Als je zo’n gebied benadert krijg je de naam van het nieuwe level te zien met de doelen die van je verwacht worden. Die gebieden zijn best groot, ik ben per gebied een kwartiertje bezig om erdoor te komen.

Super Mario 3D World & Bowser's Fury - Bowser attacks (Foto: Nintendo)

Er is alleen een groot (en dat mag je letterlijk nemen) probleem: Bowser is compleet doorgedraaid en komt zo nu en dan als een Godzilla uit het nabije water om de hele wereld te bestoken met vuurballen en zijn vuuradem. Op dat moment verandert de wereld een beetje, met extra gestolde lavablokken om op eerder onbereikbare plekken te komen. Je kunt natuurlijk ook proberen om speciale Bowserblokken te breken door Bowser daar op te laten schieten. Dat moet je wel met gevaar voor eigen leven doen, want hij mikt vooral op jou, niet op die blokken.

Je kunt Bowser op een paar manieren bevechten. De eerste manier is door gewoon te wachten tot hij verdwijnt. Dat combineer je dan hopelijk wel met het vinden van items die je alleen door middel van de aanvallen van Bowser kunt bereiken. Je kunt wanneer hij er is een Cat Shine pakken. Deze activeert een vuurtoren in dat gebied waardoor Bowser meteen verdwijnt. Maar die Cat Shines zijn uniek en eenmaal gepakt dan zijn ze weg. Heb je genoeg Cat Shines te pakken dan unlock je ook een Cat Shrine, een enorme bel in de vorm van een kat. Als Mario die gebruikt dat verandert hij zelf in een Mega Mario in de vorm van een leeuw. Dan kun je Bowser wel aan, al moet je natuurlijk nog oppassen voor al zijn aanvallen, anders ben je die power-up weer kwijt.

Super Mario 3D World & Bowser's Fury - Mega Mario Cat (Foto: Nintendo)

Bowser’s Fury is een leuke game. Bowser komt ook niet op gezette tijden, het is altijd weer een verrassing wanneer het weer omslaat en er een Godzilla- Bowser op komt doemen. Het is misschien wel een korter spel, maar er zit veel meer chaos in. Technisch is er wel wat op te merken, zeker als je de latere 3D Mario-games hebt gespeeld. Dit spel gebruikt de Super Mario 3D World-engine, en die is niet echt geoptimaliseerd voor grotere 3D-gebieden zoals Bowser’s Fury. Objecten die verder weg zijn zien er maar vaag uit, zeker in tegenstelling tot Mario Odyssey.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is een leuke bundel. Gezien de Wii U geen hoogvlieger was qua verkopen zal Super Mario 3D World nieuw voor veel spelers zijn. Zoals we van Nintendo gewend zijn is dat een goede platformer waar je vele uren in kwijt kan, ook in multiplayer. Bowser’s Fury is een nieuwe kijk op Mario, in een open-wereld waar je naar de levels zal moeten lopen, die zijn mooi verwerkt in de wereld zelf. Het is een veel kortere game, maar het is wel een nieuwe en heerlijk chaotische Mario-ervaring.

Exclusief voor Nintendo Switch.