Immortals Fenyx Rising: A New God

Immortals Fenyx Rising is één van mijn grotere verrassingen geweest van 2020. Vooraf verwachtte ik een enorm simpele rushjob van Ubisoft, maar het vormde een mooi geheel met een leuke speelstijl en sterk gevoel van progressie. De aanpak om te gaan en staan waar je wil en spelen met de gamesystemen zijn de grootste pluspunten van de game, maar deze komen helaas (te) weinig terug in A New God.

Let op: A New God, en daarmee deze review, bevatten spoilers voor het einde van de basegame. Het is sterk aan te raden de basegame eerst door te spelen. In A New God heb je als Fenyx het voorrecht gekregen om je bij je broers en zussen te voegen in Olympus. Sommige van de Goden vinden echter dat je nog meer verdient en een stoel moet krijgen in de binnenste cirkel van het Pantheon. In A New God onderga je veel trials om deze plaats op te eisen.

Immortals A New God

De DLC vindt dan ook in zijn geheel plaats in Olympus, een nieuw gebied waarin weer collectibles zijn te vinden. Goden uit de maingame keren terug en het verhaal, hoe kort dit ook is, heeft dezelfde charme als uit Immortals zelf. De opzet van de DLC is erg simpel: voltooi een hoop trials van de Goden. Er is niet echt meer een grote wereld om te onderzoeken of upgrades om vrij te spelen. Nou ja, die laatste zijn er wel, maar omdat je A New God op maximale kracht speelt voelen de upgrades minder nuttig of impactvol.

Immortals A New God 2

Het mooie van de DLC is dat de trials geen rerun zijn van mechanics uit de maingame. Je komt nieuwe elementen tegen om mee te puzzelen, moet nog meer outside of the box denken en de trials zijn ook vaak langer, waardoor je dieper op bepaalde mechanics ingaat. Het nadeel van de trials is weer dat ze erg rigide aanvoelen. In de maingame kon je nog spelen met de diverse aspecten van puzzels. Shortcuts gebruiken of een puzzel op een niet bedoelde manier oplossen kon vrij regelmatig, maar dat is allemaal verleden tijd. De ontwikkelaar heeft er duidelijk voor gekozen om trials nu op maar één manier oplosbaar te maken. Het geeft de puzzels een bepaald niveau van legitimiteit, maar aan de andere kant verliest de game hiermee wel één van de sterkere punten.

Er zijn genoeg leuke puzzels en trials te vinden, begrijp me niet verkeerd, maar er is duidelijk een keuze gemaakt om te focussen op bepaalde aspecten en andere te negeren in de DLC. Vind je de mengelmoes van story en puzzels, combat en verkenning, resource management en vrijheid het sterke van Immortals Fenyx Rising (zoals ik), dan kan deze DLC enigszins tegenvallen. Vind je juist de sterkere focus op puzzels en combat interessant? Dan vind je hier meer dan genoeg om je bezig te houden tot de volgende DLC. Al met al heb ik de DLC met plezier gespeeld, maar had ik toch meer gehoopt op de mengelmoes en hetgeen Immortals voor mij zo'n sterke game maakte.