Persona 5 Strikers

Atlus heeft met Persona 5 heel wat JPRG-harten veroverd. De JRPG wordt gezien als een van de betere in het genre en terecht. Persona 5 is hot en na de ritme-game Persona 5: Dancing in Starlight en een aangepaste Persona 5 Royal is het tijd voor weer een nieuwe kijk op de Phantom Thieves of Hearts met Persona 5 Strikers.

Persona 5 Strikers wordt gemaakt door P-Studio, verantwoordelijk voor de Persona-games bij uitgever Atlus, en Omega Force, ontwikkelstudio van uitgever Koei Tecmo die al heel wat franchises een hack&slash-sausje heeft gegeven. Hun eigen Dynasty Warriors en Samurai Warriors en andere franchises als Hyrule Warriors, Fire Emblem Warriors en One Piece: Pirate Warriors zijn allemaal hack&slash-games uit hun stal. Dat er samengewerkt is merk je al snel, Persona 5 Strikers is niet alleen een typische Warriors-game met Persona 5-personages en vijanden.

Persona 5 Strikers - Camper (Foto: Atlus)

Het verhaal van Persona 5 Strikers gaat verder na de gebeurtenissen uit de eerste Persona 5. De Phantom Thieves komen weer eens bij elkaar want de grote zomervakantie begint en daar moet natuurlijk iets leuks gepland worden. Maar al snel blijkt er een influencer te zijn die mensen wel erg veel beïnvloedt: ze doen alles om haar merchandise te kopen en luisteren zonder na te denken naar wat ze zegt. Als daar niet wat aan de hand is. Een app, EMMA genaamd, is een doorgang naar een alternatieve wereld en de vrije wil van mensen die daar worden opgesloten. De Phantom Thieves kunnen hun vakantie dus gebruiken om weer in actie te komen en achter de maker van de app aan te gaan.

Als je Persona 5 nog niet gespeeld hebt dan zul je een lastige introductie krijgen. De makers gaan ervan uit dat je de JRPG hebt gespeeld, dus er wordt niemand netjes geïntroduceerd. Voor de fans is dat goed nieuws, je kunt meteen door zonder alle uitleg te krijgen, maar voor mensen die eigenlijk alleen geïnteresseerd zijn in hack&slash-games wordt het een letterlijk lastig verhaal. Persona 5 Strikers is dan ook meer voor de fans van Persona dan voor de fans van het genre hack & slash. Ondanks dat de gameplay goed in elkaar steekt, maar met zoveel verhaal in deze game is het zonde om zonder voorkennis te gaan spelen.

Persona 5 Strikers - Swap battle (Foto: Atlus)

De gameplay van Persona 5 Strikers zal even wennen zijn na alle turnbased uren in de JPRG. Dit keer speel je realtime. Zoals een goed Warriors-game betaamt krijg je weer honderden vijanden voor je kiezen. Die zijn meestal makkelijk te verslaan. Nu kun je denken dat het niet zo lastig zal zijn, maar je hebt meer nodig dan alleen wat combo’s maken met je standaard aanvallen.
De gevechten centreren zich namelijk rondom de sterkere vijanden op het veld, die je wel met veel meer tactiek moet bevechten. Hier komen de zwakke punten van die vijanden om de hoek kijken. Jij kunt naast gewoon meppen ook speciale skills gebruiken die sterk zijn tegen bepaalde vijanden.

Er zijn meer bekende moves uit Persona 5: Baton pass komt ook weer voor, zodat je snel van personage kunt veranderen. Natuurlijk kun je ook je persona inzetten, anders zou het natuurlijk geen Persona-game zijn. All-out-attacks zijn er ook, als je de zwakke punt van een vijand misbruikt dan doet je hele team een aanval die een heel gebied bestrijkt. Genoeg flashy moves dus, en heel wat mogelijkheden om te variëren. En dat zal nodig zijn, want Persona 5 Strikers is niet bepaald button-mashen en je wint.

Persona 5 Strikers - Battle (Foto: Atlus)

Een groot deel van de gameplay in Persona 5 is de uitgebreide dagbesteding. Dit is niet aanwezig in Persona 5 Strikers. Dit keer hoef je niet jezelf te vermaken tussen de gevechten door, het verhaal is lineair gehouden. Het voordeel: het kost je dan ook geen honderd of meer uur om de game uit te spelen. Ik heb er zo’n dertig uur over gedaan. Met als voordeel dat ik Persona 5 heb gespeeld en ook nog een Warriors-fanaat ben en dus alle voorkennis heb om te weten hoe het een en ander werkt en wie welke sterke en zwakke punten heeft. Ik heb nog niet alle trofeeën, dus het kan nog langer gaan duren.

Grafisch hebben de makers goed gezorgd dat het helemaal in de stijl van Persona 5 is. De flashy gevechten, de cut-scènes, je zou door de screenshots kunnen denken dat je naar een vervolg aan het kijken bent. De muziek kon ook zo uit Persona 5 komen. De makers hebben hun best gedaan om vooral de fans van de JRPG blij te maken met de herkenbaarheid van dat spel en dat is ze goed gelukt.

Omega Force is vaak hit or miss als het gaat om third-party licenties. Zij zijn goed in hack&slash gecombineerd met fanservice. Maar daarnaast kan een spel een dun verhaal en ook dezelfde gameplay maar dan met een andere skin hebben. Persona 5 Strikers valt gelukkig in de “hit”-categorie. Het verhaal is dit keer wel sterk, zelfs vervolgwaardig en de gameplay gaat verder dan “lichte aanval, zware aanval en combo’en maar”. Persona 5-fans, zoals ikzelf, gaan hier weer van genieten. Het is wel compleet andere gameplay dan de JRPG, maar erg snel te herkennen en toe te passen.

Gespeeld op PlayStation 5 (bc), ook beschikbaar voor PlayStation 4, pc en Nintendo Switch.