A Teacher

Het is een bekend gegeven uit het wereldnieuws: een minderjarige en diens leerkracht hebben elkaar gevonden in de liefde, of slechts de lust, en overschrijden grenzen die beiden op verschillende manieren in de problemen brengen. Waar de meerderjarige leerkracht met de nek wordt aangekeken of zelfs wordt vervolgd voor het misbruiken van een minderjarige, is de tiener voor leeftijdsgenoten misschien even een held, maar een beetje raar is het natuurlijk ook wel dat deze het zomaar met een docent is gaan doen.

In A Teacher worden eigenlijk nauwelijks nieuwe inzichten over dit gegeven aan de kijker geboden. Het verhaal, rondom Claire, een lerares Engels in Austin, Texas van in de dertig, en Eric, haar leerling van, aan het begin van de serie, 17 jaar oud, laat zien hoe er tussen de twee een aantrekkingskracht groeit tot er op een gegeven moment een grens wordt overschreden. Het leidt tot wat we in de headlines veel te vaak zien: docent heeft seks met leerling. Een sensationele nieuwskop, die voor sommigen helaas als puur entertainment wordt gezien, maar die altijd meer lijden verhult.

A Teacher: Kate Mara en Nick Robinson

De serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2013. Hierin wordt de relatie tussen de lerares en de leerling getoond tot op het punt waarop hun beider wereld instort, maar de serie vertelt ook wat er gebeurt nadat de waarheid bekend wordt. Het laat daarmee zien dat de naïeve verliefdheid van Claire en Eric, die worden geportretteerd als zich bewust van het taboe van hun relatie, maar veel minder van de illegaliteit en de gevolgen, continu op het punt staat te exploderen in een wereld van problemen.

Het is de vraag in hoeverre A Teacher de kijker iets vertelt wat deze niet zelf kan bedenken; natuurlijk is het problematisch als een volwassene een seksuele relatie aangaat met een tiener en natuurlijk is het, met enige empathie, te verklaren door een gevoel van verliefdheid. Eric en Claire zeggen vaak genoeg tegen elkaar dat ze van elkaar houden om aan de kijker te signaleren dat we ons 'geen zorgen' hoeven maken over ongepastheid: ze houden van elkaar, dus is het goed. Dan mag het, lijken de makers aan de ene kant te vertellen. Maar aan de andere kant, wanneer de waarheid bekend is en hun levens uit elkaar zijn gedreven, is daar de realisatie dat dit geen relatie is die je dient te beoordelen als die tussen twee gelijken.

Los van de morele vraagstelling is A Teacher een verhaal over een vrouw die vast zit in een huwelijk dat nergens naartoe gaat, die een uitvlucht vindt in een affaire die misschien wel wat aan aantrekkingskracht wint vanwege het taboe. Dezelfde aantrekkingskracht die de jonge Eric ertoe doet besluiten zijn lerares Engels te zien als meer dan die knappe docente waar je stiekem even naar kijkt omdat ze er zo leuk uitziet. Het is dramatisch interessant en de rollen worden overtuigend gespeeld door Kate Mara (House of Cards, Fant4stic) en Nick Robinson (Love, Simon), maar aan het eind, wanneer er nog een laatste keer wordt gepoogd een moreel punt te maken, blijft de vraag; was het nou nodig om deze film te verlengen tot een miniserie?

A Teacher is vanaf vandaag wekelijks met dubbele afleveringen te zien op FOX. De eerste begint vanavond om 21.00 uur.