Pikmin 3 Deluxe

Het is een schande dat de Pikmin-franchise tegenwoordig een ondergeschoven kindje is bij Nintendo. De innovatieve strategie-serie, die een eigen twist geeft aan de RTS-genre, is niets minder dan een parel. Dat geldt al helemaal voor Pikmin 3, die na een anonieme verschijning op de gedoemde Wii U nu een tweede kans krijgt op de Switch.

Pikmin zijn geinige plantmannetjes in verschillende kleuren en met verschillende capaciteiten die je commando’s opvolgen. In de games moet je ze vooral aansturen om vijanden aan te vallen en om spullen te dragen. Rode pikmin doen meer schade, gele pikmin graven sneller en blauwe pikmin kunnen zwemmen. Met deze basis komen de games al heel ver en presenteren ze allerlei interessante gameplayscenarios.

Pikmin 1 is berucht om zijn strenge dag- en nacht-cyclus met tijdslimieten waardoor het mogelijk was om de game niet uit te spelen. Pikmin 2 ontdeed zich van de meer open levels en was een stuk meer lineair. Pikmin 3 keert juist terug naar open gebieden, de grootste in de serie, en dit keer is er vrijwel geen tijdsdruk

Het feit dat de gebieden die je in Pikmin 3 verkent een stuk groter zijn heeft veel effect of de gameplay. Je speelt dit keer als drie verschillende ruimtemannetjes tegelijk. Ze zijn overigens met een ruimteschip naar dit weelderig planeet afgereisd om fruit te vinden zodat ze eten terug kunnen brengen naar hun planeet die in hongersnood zit. Deze drie personages kunnen allemaal individueel van elkaar groepen pikmin meenemen. In de praktijk betekent dit dat je heel erg wordt aangemoedigd om te multitasken. Je loopt met een personage de ene kant op terwijl je via het pauzemenu de opdracht geeft aan de twee overige personages om een ander pad te volgen.

De manier waarop multitasken werkt is gelijk het grootste verschil tussen de Wii U- en de Switch-versie. Op de Wii U is het namelijk optimaal om met Wiimote + Nunchunk te spelen terwijl de Gamepad de kaart laat zien. Met dit twee schermen-systeem kon je je drie teams goed in de gaten houden en snel nieuwe opdrachten geven. Op de Switch heb je die luxe niet en moet je dus steeds het spel onderbreken om een opdracht te geven. De gryo-controls zijn helaas ook lang niet zo accuraat als de Wiimote pointer.  Je kunt de game het beste met de standaard controls spelen, maar die zijn gelukkig iets aangepast zodat je makkelijker en sneller tussen verschillende doelwitten kunt schakelen. De Switch-versie lost het probleem ook deels op door nu de optie aan te bieden om de campaign via lokale co-op met zijn tweeën te spelen.

Toch vond ik al met al het Wii U-systeem beter werken. Al snel wordt ook iets anders duidelijk: deze nieuwe versie van Pikmin 3 is niet heel deluxe. De game maakte in 2013 op het gebied van graphics indruk, vooral door het fotorealistisch fruit en omdat het een van de eeste HD-games van Nintendo was. Tegenwoordig oogt de game nog steeds netjes, maar toch wel gedateerd. De Switch-versie poetst voor zover ik kan zien de game helemaal niet op. Het draait nog steeds op een lage 720p resolutie en 30fps (576p in handheld-modus). De texturen van de omgevingen zijn wazig en de framerate is niet ideaal.

De Switch-versie komt met alle DLC (extra missies voor Mission Mode) en heeft nog een paar extraatjes. Er is een nieuwe proloog en epiloog met Olimar en Louie in de hoofdrol, bekende personages van de eerste twee games. Helaas kun je hier amper spreken van nieuwe content. Het zijn gewoon twee makkelijke en korte missies die zich op oude gebieden afspelen. De game voegt verder twee nieuwe moeilijkheidsgraden toe: makkelijk, die je vanaf het begint kunt selecteren, en ‘ultra spicy’, waarvoor je eerst het spel al een keer uitgespeeld moet hebben. Ten slotte is er een nieuwe optie om op je ruimteschip een fluitje te blazen die gelijk alle verdwaalde pikmin naar het schip lokt. Erg handig, want ik heb nog trauma's van de arme achtergelaten pikmin die in de nacht levend verorberd werden.

Als laatste heb ik ook een tip: speel vooral de ondergewaardeerd ‘mission mode’. De missies die je hier moet doen kunnen heel uitdagend zijn en laten goed zien hoe scherp en strategisch de gameplay van Pikmin kan zijn. In deze modus zitten ook twee extra soorten pikmin uit Pikmin 2 die verder in de rest van het spel niet aanwezig zijn. Het is een obsessie voor mij geworden om in deze missies goede scores te halen.

Conclusie:
Pikmin 3 Deluxe is wederom een voorbeeld van de recente Wii U-remasters van Nintendo: minimale inspanning, maar wel maximale prijs (zestig euro). Echter, het is wederom ook weer een geweldige game waardoor we het weer deels vergeven. Pikmin 3 is simpelweg uitstekend en verdient ook een sequel.

Exclusief voor Nintendo Switch.