Hands-on met de Blue Yeti X: World of Warcraft edition

Collega Pheno had al eerder over de speciale World of Warcraft-editie van de Yeti X geschreven, waarbij Blizzard en Blue de handen ineen slaan om een echt collector’s item voor de World of Warcraft-fanaat te maken. Het is geen toeval dat de microfoon nu wordt uitgebracht: de nieuwste uitbreiding Shadowlands komt binnen enkele maanden uit, en als je je guildmaten wilt uitkafferen na een raidwipe wil je dat natuurlijk in stijl doen. Ik testte de microfoon uit, inclusief de unieke opties die de World of Warcraft-versie heeft ten opzichte van de  “gewone” Yeti X.

Blueyeti1

De Yeti X geldt als een van de topproducten van de Amerikaanse microfoonproducent: voor degenen die een redelijk goede microfoon zoeken maar daar geen fortuin aan willen uitgeven is de Yeti X ideaal. De eerste indruk uit de doos is in ieder geval goed: solide statief, weinig plastic en veel staal, en de matte afwerking van het statief en de basis van de microfoon geeft een moderne, strakke look. Bovendien is de Yeti X behoorlijk zwaar, waardoor de kans minimaal is dat je hem per ongeluk omstoot: een behoorlijk groot verschil met mijn eerdere Samson C01U en het wankele driepootje dat daarbij kwam. Het enige minpuntje dat ik kan vinden is de volumeknop aan de voorkant – die voelt duidelijk minder stevig dan de andere onderdelen.

Het is ook gelijk te zien dat dat de Yeti X een subtiel World of Warcraft-tintje heeft meegekregen. De gebruikelijke zilverwitte accenten zijn veranderd in goud en in het statief zijn runen geëtst die veel lijken op die van Frostmourne, het wapen van de Lich King. Ook de streepjes aan de volumemeter aan de voorkant van de microfoon zijn voor de gelegenheid veranderd in runen.

Blueyeti2

Dat er niet veel veranderd is aan het design en er niet gegaan is voor felle kleuren is een goede zet: de tijd waarin we decadente gaming-gear konden gebruiken is voorbij, en je kan deze versie van de Blue Yeti X op je bureau zetten zonder dat er met een scheef oog naar je wordt gekeken. Het enige waaraan je kan zien dat deze microfoon gebaseerd is op een game is het World of Warcraft-logo onder aan de pattern-knop. En omdat die aan de achterkant zit, valt hij het grootste gedeelte van de tijd niet eens op.

Maar zelfs met die knikjes naar Warcraft blijft dit een Yeti X, en dit is een microfoon die meedingt voor de beste in zijn prijsklasse. De warmte en de dynamiek van je stem blijft goed behouden bij een opname en ondanks dat dit een microfoon is die gericht is op streamers en gamers, kon ik zelfs nog een redelijk goede kwaliteitsopname maken van een drumstel. De Blue Yeti X levert serieuze hardware met vier opnamepatronen afhankelijk van de richting van de geluidsbron, vier condensorcapsules en een verbeterde opnamekwaliteit ten opzichte van de reguliere Yeti. Voor degenen die hun stem willen monitoren zit er ook een jack aan de onderkant voor een headset.

Maar waar de Yeti X met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt is Blue Voice, een programma om je stem aan te passen binnen Logitech G HUB. En er zijn veel opties om mee te klooien: noise reduction, noise gate wanneer je geen push-to-talk gebruikt, compression, limiter en zelfs een ingebouwde optie om sis-en popgeluiden te verminderen. Vooral de de-esser en de de-popper werken verrassend goed: ik heb een externe popfilter, maar de Yeti X levert zelf al zo'n knappe prestatie met het filteren van sis-en popgeluiden dat deze eigenlijk niet nodig was. Vooral als je op een afstandje zit zal Blue Voice voldoende zijn om deze geluiden te filteren.

blueyeti3

Ook komt blue voice met een standaard equalizer en een aantal meegeleverde profielen om je stem naar behoren te laten klinken, en mocht je zelf wat willen experimenteren dan geeft Blue bij elke slider een goede uitleg wat elke optie doet. Ook is er een database waar je de profielen van andere gebruikers kan downloaden. Maar mocht je wat meer verstand hebben van audio dan is er onder elke optie nog een aantal geavanceerde sliders zoals attack, release en frequency om je opnames nóg verfijnder te laten klinken. Het is verbluffend hoeveel opties Blue meelevert met zijn microfoon in de software, en het is de sleutel om echt het waar voor je geld uit de Yeti X te halen.

In de software zien we ook weer het partnerschap van Blue met Blizzard Entertainment: Er zijn een aantal effecten meegeleverd waardoor je kan klinken zoals Warcraft-personages zoals Orc, Imp, Demon en Gnome (en zelfs Gnome extreme, mocht je je guildmaten nog meer reden willen geven om de opdondertjes te willen gebruiken als voetbal). Maar deze feature is behoorlijk teleurstellend: het doet denken aan die maskers van Darth Vader met stemvervormers die je kan kopen in de speelgoedwinkel. Als je geen stemacteur bent of echt moeite doet om te klinken zoals de wezens, dan ga je je vrienden of publiek eerder ergeren dan vermaken tijdens een raid. Ook komt blue voice met honderden soundbytes van bekende warcraft-personages, wezens en spell-effecten. Maar ook hier geldt dat de doeleinden beperkt zijn: de streamers kunnen er mee uit de voeten, maar elke andere gebruiker zal er niet naar omkijken.

Het staat buiten kijf dat de Yeti X een topmicrofoon is, mede door de blue voice-software die wordt meegeleverd. Maar de enige redenen waarom je de extra 30 euro voor de World of Warcraft-editie zou betalen is dat je het goud-grijze design het mooiste vindt, of een groot fan bent van Blizzard’s MMO. De stemvervormingen zijn eerder irritant dan leuk en ook de soundbytes gebruik je weinig. Voor mij als World of Warcraft-fan is het een leuk collector’s item, maar voor degenen die het minder ophebben met de MMO zal de reguliere Yeti X meer dan voldoende zijn.