NBA 2K21

Een nieuw jaar, een nieuwe sportgame. Dat geldt voor veel sporten, ook voor basketbal. Visual Concepts heeft weer een NBA 2K-game uitgebracht, met de niet zo verrassende naam NBA 2K21.

Het wordt dan ook een wat kleinere review, want het grootste deel van de graphics en gameplay van NBA 2K20 is weer terug in NBA 2K21. Dat is op zich niet erg, vooral omdat het zo goed was. Verdedigen is nog steeds afhankelijk van druk uitoefenen op de balbezitter om ze een fout te laten begaan. Aanvallend is er wel een grote wijziging te vinden, en die heeft nogal wat gedoe opgeleverd in de community.

NBA 2K21 - MyCareer (Foto: 2K Games)

De shot-meter in NBA 2K21 is namelijk vernieuwd, waardoor het zeker in het begin een stuk lastiger is om te scoren. Je moet namelijk de shot-stick loslaten als de lijn in het midden van een gele balk in de shot-meter staat. Afhankelijk van waar je jezelf op het veld bevindt, veranderen de kenmerken van de gele balk ook, wat betekent dat elk schot anders is. Na alle ophef van spelers is de balk in single-playermodus aangepast om iets vergevingsgezinder te zijn, je hoeft niet meer precies in het midden te stoppen. Online moet je nog wel flink oefenen, want daar is het nog steeds streng. Nou ja, of je koopt wat VC en investeert in je MyPlayer. En dan komen we in het pay-to-winscenario. Je kunt VC verdienen door te spelen, maar je kunt het ook snel in de store kopen, waardoor je jouw MyPlayer badge-upgrades en meer punten in zijn shot-capaciteiten kunt geven om die punten makkelijker te scoren.

NBA 2K21 - MyTeam (Foto: 2K Games)

Die in-game currency die je ook met echt geld kunt kopen is altijd weer een discussie, ook in MyTeam: de modus waarin je kaarten verzamelt om zo je team te vormen, te boosten of weer op te lappen. Dit jaar hebben ze het iets vriendelijker gemaakt en hoef je niet meteen naar VC te grijpen om betere packs te kopen. Er zijn twee nieuwe functies die je nu belonen voor het doorbrengen van tijd in de modus, en deze veranderingen geven je betere kaarten. Er is een Battle Pass-type systeem dat je beloont voor het spelen, en je kunt ook een bepaald aantal kaarten ruilen om betere spelers te krijgen. Ik kon bijvoorbeeld al snel een paar lagere kaarten inruilen voor een Diamond-level kaart. Helaas is de rest van MyTeam vergelijkbaar met die van NBA 2K20, inclusief dezelfde soort modi als Triple Threat, Domination en Unlimited.

Wil je meer de eigenaar uithangen en je meer met transfers en tactiek bemoeien, dan is er helemaal geen reden om naar NBA 2K21 te gaan. De modus MyGM is niet veranderd. Er is ook nog MyCareer. Het is een relatief vergelijkbaar soort verhaal als voorgaande jaren. Je kunt het verhaal doorspelen of je meteen aanmelden bij een NBA-team. Door dit te doen, kun je meteen de nieuwe strandomgeving van The Neighborhood zien. De presentatie ervan is natuurlijk compleet anders dan vorig jaar, maar er zijn wel dezelfde soort shops en basketbalvelden te vinden.

NBA 2K21 voor current-gen is NBA 2K20 maar dan met een nieuwe shot-meter (die na een patch wat vergevingsgezinder is geworden) en wat minimale aanpassingen. Mocht je gaan overstappen naar next-gen consoles en heb je NBA 2K20 al, dan zou ik het daar voor nu bij laten, er is echt te weinig nieuws onder de zon. Al kun je nu wel onder de zon op het strand basketballen. De enige redenen om deze game te halen en niet te wachten op next-gen is als je competitief bezig wilt zijn, want je voortgang gaat mee naar next-gen. Of je moet heel graag de Mamba Edition willen hebben, waar de next-gen opvolger van de aangekochte consoleversie ook inbegrepen is. Omdat NBA 2K21 = NBA 2K20 geef ik hetzelfde cijfer, want het blijft een fantastische basketbalgame, maar met het oog op next-gen kun je het geld beter nog even op zak houden. Hopelijk gaan we daar weer stappen vooruit zien.

Gespeeld op PlayStation 4, ook verkrijgbaar voor Xbox One, Nintendo Switch, pc en Stadia.