Ride 4

De Ride-franchise heeft na drie delen al een solide basis, en voor de laatste game van de huidige generatie besluit Milestone het wiel niet opnieuw uit te vinden en voort te bouwen op wat er al is en dat zoveel mogelijk verfijnen. Dat is zowel de zegen als vloek van Ride 4: het is een game die qua realisme ongeëvenaard is, maar die ook niet bekend staat als speelbaar voor een breed publiek. Ik ging aan de slag met de versie voor de pc.

Ride41

Omdat Ride een serie is die inzet op de unieke besturing die een stuk taaier is dan bij arcade-racegames, krijg je eerst een tutorial waarop je een rondje moet rijden binnen een bepaalde tijd. Maar daar zit al gelijk het probleem voor nieuwkomers in de serie; wanneer je slechts een millimeter buiten de lijnen gaat telt je rondje al niet mee. Voeg daaraan toe dat de besturing en het insturen in de bochten behoorlijk stroef is en je rijdt dat verdomde rondje al een stuk langer dan nodig is. Ride 4 heeft chronisch last van onderstuur waardoor je behoorlijk snel uit de bocht vliegt en het is frustrerend dat je dit niet aan kan passen.

Maar als je aan die onderstuur gewend bent klinkt, voelt en bestuurt elke motor wel anders. Wanneer je een bocht scherp neemt zie je de banden deels wegslippen voordat ze zichzelf corrigeren, en ook moet je er goed op letten dat je redelijk stabiel in de bocht zit voordat je opnieuw gas geeft. Ride 4 laat je ook je motoren afstellen voor de race waarbij je kan kiezen voor behendigheid of stabiliteit en hoewel het het de stroeve besturing niet helemaal verhelpt, is het wel een pleister op de wonde.

Na de tutorial wordt je doorgeloodst naar de career mode, waar je kunt beginnen aan de uitdagingen, credits kan halen en ook nieuwe voertuigen kan scoren. Career had naar mijn mening wel een overkoepelende competitie mogen hebben in plaats van losse events, maar het is genoeg om je zoet te houden.

Het is zowel een zegen als een vloek dat de moeilijkheidsgraad uit de tutorial wordt voortgezet in career: ik begon aan time attack, en de tijden die je moet neerzetten om een medaille te halen luisteren ongelooflijk nauw. Godzijdank heeft Ride 4 een rewind-optie, net zoals in de GRID-games. Maar zeker met de eerder genoemde overstuur heb je al gauw tien keer teruggespoeld om die verdomde bocht eens een keer goed te nemen en binnen de aangegeven tijd te blijven. Ride 4 is taai, en je bent waarschijnlijk de eerste paar uur bezig om je aan te passen aan de unieke physics, het verkennen van de tracks en de besturing. Maar de taaie moeilijkheidsgraad is wel pakkend. Hoewel compleet overnieuw beginnen bij een time attack als je buiten de lijnen rijdt nogal drastisch is, voelt het wel verdomde goed wanneer je een medaille binnenhaalt.

Ride42

Ondanks de haken en ogen aan de gameplay zit het op visueel gebied helemaal goed. Voor de graphics mikt Ride 4 op het realisme en daar is het team bij Milestone glansrijk in geslaagd. Er zitten meer dan 176 motoren van bekende merken zoals Yamaha, Suzuki en Triumph in die meer dan 50 jaar ontwikkeltijd overbruggen, en het detail van het motorblok tot de carrosserie is verbluffend. Het is een genot om naar te kijken en te horen, en het is tijdens de eerste momenten al duidelijk hoeveel moeite en liefde Milestone heeft gestoken in het ontwerpen van de motoren (onder andere door gebruik te maken van laserscans). Liefhebbers van motoren en de sport zullen hun hart kunnen ophalen met de wijde collectie.

En mocht de oorspronkelijke kleur niet je ding zijn, dan biedt Ride 4 ook voldoende opties om je motor (en ook je outfit en helm) helemaal naar eigen smaak aan te passen. De editor is waarmee ik de meeste lol heb gehad in Ride 4, en vooral de creatievelingen kunnen hier uren in kwijt. Je kunt uit het hele kleurenpalet kiezen en vervolgens je motor op vrijwel elke lege plek bestickeren. Met Ride 4 kun je ook de designs van andere spelers downloaden, dus de kans is groot dat wanneer je het oorspronkelijke ontwerp niks vindt er online vast wel iets voor jou tussen zit.  

Maar ook de circuits doen niet onder voor de bikes. Klassiekers zoals de Virginia International Raceway, de Nurburgring en Mugello zitten er allemaal in en hoewel er iets meer aandacht had mogen worden besteed aan details zoals vegetatie en toeschouwers ligt het asfalt er prachtig bij. Vooral tijdens de regen en in de nacht zijn de tracks fantastisch om op te racen, met name Cadwell Park in Engeland.

Ride43

De nieuwste modus in Ride 4 is endurance mode, wat letterlijk een race van de lange adem is. Milestone introduceert het slijten van banden, het zorgvuldig managen van brandstof en pitstops in de nieuwe modus, waarbij timing ook buiten de baan belangrijk wordt. Er is zelfs een complete competitie in career aan endurance mode toegewijd, naast de al bekende racing league. Het is een leuke modus voor de veteranen die een uitdaging willen naast de snelste tijd neerzetten, maar de lengte van zo’n race maakt het meer geschikt voor een enkele race dan een specialisatie in career.

Naast endurance mode is het stokpaardje van Ride 4 de nieuwe AI, die Milestone liefkozend “ANNA” heeft genoemd. En de AI vormt zeker een flinke uitdaging, zelfs op easy en normal en zonder gebruik van truukjes zoals rubberbanding kan de AI je goed bijhouden tijdens races en het je flink lastig maken in bochten. Maar ondanks die uitdaging neemt ANNA soms rare beslissingen: wanneer je een bocht neemt waarvoor je moet remmen kiest de computer er liever voor om tegen je op te knallen dan uit te wijken om een crash te voorkomen. Bovendien lijkt het alsof de AI een stuk stabieler op de motor zit dan jij als speler, waardoor het regelmatig voorkomt dat jij als enige van je motor afkiepert en met de nodige frustratie de rewind-knop indrukt.

De port naar pc is overigens niet vlekkeloos: wanneer ik de controller inplugde om daar mee te spelen ging het beeld schokkerig bewegen, alsof het zich constant probeerde te corrigeren. Op keyboard had ik hier geen last van, maar zeker met gas geven en remmen geef ik de voorkeur aan de precisie die je met controller kan bereiken. Het kan zijn dat dit gefixt wordt met een patch, maar pc-spelers zijn dus gewaarschuwd.

Ride 4 heeft de nodige haken en ogen met gameplay en de game vereist nogal wat tijd en moeite voor nieuwkomers, maar als je motorfanaat bent is dit de game waar je je aan wilt wagen. De motoren en de circuits zien er prachtig uit en als je het stroeve bochtenwerk even laat voor wat het is, voelt de manier waarop de motor reageert op mijn input als een uitdaging, met name in de regen. Als je meer het ontwerptype bent dan is de editor alles wat je wilt en meer, en voor de veteranen is de endurance mode een leuke toevoeging. Ride 4 heeft wat problemen, maar waarschijnlijk is het wel een van de beste motor-racegames op dit moment.