Logitech G Pro X Wireless

Tegenwoordig ben je zo een RGB-clown als je gamet. Je pc-kast laat alle kleuren van de regenboog zien, het toetsenbord en de muis kleuren mee en waarom ook niet, je headset laat je soms rood, geel of paars aanlopen. Letterlijk dan, door de LEDs.

De Logitech G Pro X Wireless doet niet aan kleurtjes, die doet alleen dingen met geluid. Deze draadloze headset maakt gebruik van de Lightspeed-technologie van Logitech. Deze techniek zorgt ervoor dat de ondersteunde randapparatuur van Logitech zo min mogelijk latency en zo’n stabiel mogelijke connectie te hebben. Het is dus geen Bluetooth-connectie, je hebt een dongle nodig om deze te kunnen gebruiken op je pc. Ik verwarde de dongle die in de doos zit met een USB-stick, hij is aardig groot. Die houd je dus niet in je laptop als je deze meeneemt, maar aan de andere kant hoef je ook niet lang te zoeken, hij valt op door die grootte.

Logitech G Pro X Wireless (Foto: Logitech)

De connectie is zeer stabiel te noemen. Ik liet de laptop met muziek binnen en ik kon in mijn tuin zitten luisteren. Gamen op de begane grond en voor de plaspauze naar de badkamer: het signaal gaat nog door een vrij dik betonijzeren plafond. Pas op zolder wordt het merkbaar, twee van zulke plafonds zijn te veel. Maar voor een normaal game-avond heb je zeker geen connectie-issues met je headset. Ik heb geen mogelijkheid om de latency te meten, maar deze was op het oog en gehoor prima te noemen. Logitech zelf geeft 1 ms aan.

In de doos zit naast de headset en dongle ook nog een 1,8 meter kabel. Opladen is namelijk niet draadloos. Fijn dat je in ieder geval een lange kabel erbij krijgt, ik ben die 10 cm kabeltjes al meer dan zat. Mocht je niet van de imitatieleren oorkussens zijn, dan heb je nog kussens van traagschuim. Deze zijn makkelijk te verwisselen.

Logitech G Pro X Wireless (Foto: Logitech)

De Logitech G Pro X Wireless ziet er erg stevig uit. Er zit geen stevige opbergdoos bij, maar gelukkig kan de headset zelf wel wat hebben. Ze zijn ook comfortabel tijdens een gaming-sessie. Een compleet weekend gamen wordt wat vermoeiender, als test had ik ze op tijdens het werken. Ik moest ze toch eens afdoen omdat ze op een gegeven moment zwaar aanvoelen. Nu werk ik 8 uur op een dag, de meeste gamers zullen niet zoveel achter elkaar gamen. De batterij werkt zo’n 20 uur, daarna moet je hem weer opladen.

Alles is te besturen aan de linkerkant van de headset. Power-knop, volume en mute voor de microfoon zijn daar te vinden. De microfoon is er een van het buigzame type. Je kunt hem er compleet af halen als je zonder microfoon wil luisteren. Ik ben zelf meer van de ‘draai hem weg en mute op die manier’, maar dit werkt natuurlijk ook. De microfoon klinkt standaard gewoontjes, maar de truc zit ‘m in de software die meegeleverd wordt. Het bedrijf Blue Microphones heeft er allerlei presets en settings in gestopt om je microfoon anders en beter te laten klinken. Ik zie niet echt in waarom er onder andere presets staan onder de naam van bekende esporters, het is niet alsof ik als diegene klink. Het zal vast een marketing-dingetje zijn.

Logitech G Pro X Wireless - Software (Foto: Logitech)

Het geluid van de Logitech G Pro X Wireless is goed te noemen. In stereo is het geluid helder en klinkt het al fantastisch. Daar zit al diepte in het geluid en hoor je al verschil tussen de afstanden van schoten. Dat ligt natuurlijk ook aan de game-developers, maar de koptelefoon vertaalt het volume prima. Je kunt ook voor een virtueel 7.1 kiezen. Persoonlijk vind ik dit minder klinken, maar het werkt. Muziek kun je er ook mee luisteren, dat klinkt fijn genoeg. Het is wel duidelijk dat de headset meer op gaming gericht is. Er wordt geen noise-cancelling ondersteund, dus mocht je een headset op kantoor als geluidsmuur willen gebruiken dan zul je verder moeten zoeken.

Ben je niet zo van de kleurtjes en zoek je een gaming-headset, dan is de Logitech G Pro X Wireless een goede optie. Een goede stereo, een stabiele draadloze connectie, ruime accuduur, een microfoon die je kunt tweaken naar wens en een headset die kwaliteit uitstraalt zijn de pluspunten. Het enige echte nadeel voor mij is dat ik het niet een complete dag op mijn hoofd moet zetten, dan begint het toch te vervelen op mijn kale bolletje. De Logitech G Pro X Wireless is verkrijgbaar voor pc voor een adviesprijs van 199,99 euro.