Kandagawa Jet Girls

Er is in Japan weer een anime waarin rondborstige meiden een sport uitoefenen omdat er boob-physics te animeren is. Kandagawa Jet Girls is nog een vrij nieuwe anime, dus lang niet zo bekend in Japan, laat staan in de rest van de wereld. Ikzelf had er tot voor kort ook nooit van gehoord. Uitgever Marvelous wel, dus die kwam eerder dit jaar met een persbericht dat er een game aan komt waarin dames aan het jetskiën zijn.

De ontwikkelaar is Honey Parade Games, niet onbekend als het gaat om animevertalingen van meiden die last van hun rug moeten hebben. Ze zijn het meest bekend van Senran Kagura en alle spin-offs daarvan. En als je die games kent, dan weet je wat je hier kan verwachten: een verhaalmodus, een free modus, multiplayer en natuurlijk de dressing room. Nu is Sony nogal aan het censureren gegaan, dus die laatste modus is wat teruggeschroefd, er is geen Intimacy meer. Niet dat je daar veel aan mist, want het voelt toch awkward om in een paar polygonen boobs te knijpen …

Kandagawa Jet Girls - Shooting (Foto: Marvelous)

Het verhaal van Kandagawa Jet Girls heeft net als de meiden weinig om het lijf. Rin heeft als droom om een pro in het jetskiën te worden. Nu is dit niet zomaar wat racen, je hebt een partner die ondertussen met allerlei wapens de tegenstanders mag beschieten. Rins partner heet Misa. Ze mag dus tijdens de races de schilden van tegenstanders stuk schieten, zodat ze tijdelijk stilvallen. Net zoals in Senran Kagura zijn er verschillende groepen die je rivalen zijn. De personages zijn likeable, er zit wat humor in en dit keer valt het met de toespelingen mee. Natuurlijk zitten alle clichés er weer in, dat verwacht je van zo’n game.

Grafisch ziet Kandagawa Jet Girls er erg kleurrijk uit en nog voor de start zit ik al te mijmeren of dit een Mario Kart met waifu’s is. De graphics, het racen, wapens die je uit drijvende containers pikt, turboboost-mogelijkheid, drifting, de tutorial laat het je zien en een vergelijking is zo gemaakt. Maar na het eerst startsein wordt het al schelden op de besturing. Kortom, je mag meteen in de settings de gevoeligheid al aanpassen, want sturen met de standaard settings is een hel.

Dit probleem is nog op te lossen, maar Kandagawa Jet Girls heeft daarna niet het snelheidsgevoel dat Mario Kart geeft. De turbo zou eigenlijk de standaard snelheid mogen zijn, want je jet voelt traag aan. De wapens doen voor spek en bonen mee, want die zijn gewoon onbruikbaar als je vooraan racet. Als je wil schieten draait de camera om je partner naar achteren te laten kijken en schieten, maar je ziet dus niet meer of er obstakels voor je zijn.

Kandagawa Jet Girls - Customization (Foto: Marvelous)

De turbo laad je op door trucjes te doen als je een schans neemt. Dat gaat meer om de eyecandy natuurlijk. Je kunt ook laden door na een schans juist je stuur naar achteren te trekken. Als je juist naar voren duwt komt de neus van de scooter in het water en zul je snelheid verliezen, maar laad je wel je special attack op. Er zitten dus genoeg mechanismen in om een keus te maken hoe je wil racen, maar het wapensysteem en de traagheid maken het gewoon erg saai. Als je Mario kart speelt weet je tot er enorme chaos gaat volgen door schilden, kogels, verkleinen, enzovoort. Hier gebeurt er eigenlijk niets. Je zorgt voor een superstart, pikt wapens voordat je tegenstanders het pakken en je zorgt dat je vooraan blijft racen. Het hele wapensysteem moet je gewoon laten zinken. Dan worden de rondjes saai.

Er zijn flink aantal races te winnen in het verhaal, maar de circuits springen er niet echt uit. Het is dus niet dat je denkt, kom laat ik dit nog eens doen in Free mode. Daarin kun je met alles en iedereen die je hebt vrijgespeeld nog eens het circuit doen. Dat is alleen nodig als je alles wil vrijspelen in de in-game store, zoals addons voor je scooter, maar natuurlijk ook allerlei kleding en accessoires voor je personages kopen om mee te racen en te pronken in de dressing room. Over de multiplayer kan ik kort zijn: die is niet bevolkt. Ik heb geen race kunnen uitproberen, dus over de connectie kan ik niets melden. Maar de speelduur zul je dus niet online kunnen verlengen.

Het is jammer, want Kandagawa Jet Girls heeft alle elementen van een Mario Kart op water, maar de kwaliteit die Nintendo daarin legt vind je hier niet terug. Het racen gaat niet snel en het wapensysteem is voor mij onbruikbaar als ik vooraan race. En dan is het zonde van de uitgebreide systemen die ze voor de scooter bedacht hebben om turbo of specials op te laden. Om chaos te creëren heb je die wapens nodig. Ben je meer van de dressing room, dan kun je je hart ophalen, maar er zijn betere games waar je je in-game verdiende centen aan kleding en accessoires kunt uitgeven.

Gespeeld op PlayStation 4, ook beschikbaar voor pc.