PGA Tour 2K21

The Golf Club was duidelijk niet voor newbies, maar de makers hebben door dat ze games beter zo kunnen maken dat iedereen lol kan beleven aan golfen. In PGA Tour 2K21 hebben ze dan ook gezorgd dat iedereen kan leren hoe het spelletje gespeeld wordt.

De game schotelt je dan ook een tutorial voor. Die mag je overslaan, maar het is nooit verkeerd om even te ervaren hoe de besturing is. Je leert hoe je een swing moet maken, hoe te wisselen van clubs, type slagen en hoe je effect aan de bal geeft. Belangrijk is ook het putten en dus ook hoe je de green moet lezen zodat je het traject van de rollende golfbal kunt inschatten.

De besturing is simpel te leren, maar zoals altijd, moeilijk om te masteren. Het gaat dan vooral om True Shot, het slaan van de bal op het juiste moment, met de juiste kracht en met vaste hand. Je slaat namelijk met de analoge stick. Door naar onder en dan snel naar voren te gaan mep je. Hoe strakker jouw beweging van de analoge stick is, hoe beter jouw slag ook daadwerkelijk op de baan wordt. Er is een indicator die voorspelt waar de bal zou komen als je juist slaat, maar daar heb je dus niets aan als je steeds naar links of rechts uitwijkt op je controller. Jouw input zie je ook op het scherm. Zo merkte ik dat ik een afwijking naar rechts heb als ik naar voren duw op de analoge stick. Handig dat het aangegeven wordt, dan kun je er iets aan doen, in plaats van maar af te vragen waarom die stomme bal nooit in de buurt komt van het aangegeven doel.

PGA TOUR 2K21 - Swing (Foto: 2K Games)

Natuurlijk moet je rekening houden met windsnelheid en windrichting. Ook deze worden aangegeven, al kun je het allemaal uitzetten om zelf het in te moeten schatten. Zo pro ben ik niet, dus ik ben blij met die data. Er zijn meer hulpjes die aan te zetten zijn. Als je gaat putten dan kun je eenmaal kijken hoe het traject loopt als je op dat moment zou slaan waar je de doel-indicator gezet hebt. Als die niet de hole in zou gaan dan moet je dus zelf corrigeren, maar je kunt niet nog eens kijken. Dat maakt het toch leuker om te putten, anders blijf je gewoon de indicator verplaatsen tot het goed is. Na een tijdje leer je de green zelf prima in te schatten en heb je dat hulpje niet meer nodig. Dat maakt PGA Tour 2K21 ook leuk: je merkt vanzelf dat je hulpjes uit gaat zetten omdat je zelf beter wordt.

PGA Tour 2K21 is een stuk newbie-vriendelijker dan de voorgangers, maar toch zijn er wat minpunten te vinden. Niet in het golfen zelf, dat zit wel goed. Het grootste minpunt is de carrière-modus. Tijdens je carrière kun je je eigengemaakte MyPlayer levelen. Je krijgt punten voor het winnen van toernooien, voor het doen van kleine uitdagingen tijdens een hole. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd in een par of beter te eindigen. Heb je genoeg xp verzameld, dan word je een level hoger. Maar waarom? Ik kan niets aan mezelf verbeteren. Geen krachtiger slagen zodat ik verder kan afslaan, geen betere precisie, zodat ik beter kan putten. Niets. Terwijl 2K erg veel ervaring heeft met deze modus in hun andere sportgames. In WWE 2K leer ik nieuwe moves, in NBA 2K word ik langzaam beter door punten in allerlei eigenschappen te stoppen. Maar in PGA Tour 2K21 level ik om een getalletje hoger te worden.

Misschien komen er betere sponsor-deals als ik echt veel hoger ben, maar tot nu toe zijn deze erg matig. Bij een sponsordeal krijg je ook bepaalde opdrachten, maar wat je kunt winnen is kleding, accessoires of nieuwe golfclubs. Maar als ik drie toernooien win en dan een nieuwe hippe broek van mijn sponsor krijg vind ik dat bijna een belediging. De Rivals zullen misschien gekoppeld zijn aan je level. In het begin wordt je gekoppeld aan een tegenstander. Al win je tien keer, pas als je op een bepaald punt bent wordt er een nieuwe rivaal aan je toegewezen. Er zijn twaalf pro’s in totaal, en ze spelen naargelang je ingestelde moeilijkheidsgraad. Jammer is ook dat je niet als een van de bekende golfers kunt spelen, het is je MyPlayer of niet. Je ziet ze tijdens een van de vele onderbrekingen tijdens de partij, dus tussen je slagen door wordt er overgeschakeld naar hoe je rivaal bezig is, maar dat is het dan wel.

PGA TOUR 2K21 - Putting (Foto: 2K Games)

De presentatie tijdens je carrière in PGA Tour 2K21 is sowieso wat karig. Daar bedoel ik niet de graphics mee, maar de gebeurtenissen rondom de baan. Heb je een toernooi gewonnen dan zie je het clubhuis van die baan, heb je een eagle geslagen dan gaat de camera ook ergens random omheen draaien, bijvoorbeeld rond wat golfkarretjes. En je mag niet eens in zo’n ding rijden. Golfspecialisten Luke Elvy and Rich Beem zorgen voor het commentaar, maar heel veel hebben ze niet hoeven inspreken. Na de zoveelste “this looks like it will hit the fairway” heb ik ze uitgezet, lekker op Rammstein golfen.

Ben je klaar met de Career-modus, dan wacht online op je golfkunsten. Online Societies zijn weer terug. Je kunt je eigen golfclub starten, met of zonder entry-fee. Zie het als een guild, waar je andere leden ook admin kunt maken, allerlei toernooien zelf kunt organiseren en van alles kunt instellen. Naast een officieel toernooi kun je ook een kleiner beginnerstoernooi opzetten, zodat alle leden mee kunnen doen. Je zet de tijdslimiet, zodat mensen of echt die ene specifieke dag online moeten spelen, of dat ze een weekend of week de tijd hebben om hun prestatie neer te zetten. Je kunt ook aangeven welke hulpjes aan of uit zijn bijvoorbeeld. Wil je dit allemaal niet doen dan kun je natuurlijk ook gewoon lid worden van een of meerdere Societies. Dit keer is ook 2K zelf aanwezig met een Society, zodat er in iedere geval een gratis Society is. Jammer is dat je geen Society kunt maken met CPU leden, zodat spelers die niet online willen spelen nog een optie hebben. Nu zitten ze vast aan een PGA Tour-seizoen, je kunt wat custom banen proberen en dat is het.

PGA TOUR 2K21 - Course Editor (Foto: 2K Games)

In de Designer Course modus kun je namelijk je eigen banen ontwerpen. Op PlayStation 4 Pro kost elke verandering wel een seconde of wat om te zien, maar dat is hetzelfde als in de voorloper The Golf Club. Het stoort niet heftig. Heb je een baan af, dan kun je deze delen met de rest van de wereld. Mensen kunnen je baan raten, kunnen zoeken naar banen, ook om te gebruiken in Societies. Voor de creatievelingen onder ons dus een timesink om een uitdagende baan te maken die aantrekkelijk genoeg is door met een hoge rating in de zoekresultaten voor te komen.

VC, de virtual currency is ook in PGA Tour 2K21 te vinden. Nu heeft deze veel minder impact dan in pak ‘m beet NBA 2K. Je kunt de kleding, accessoires en golfclubs makkelijker krijgen door echt geld uit te geven. Nodig is het niet, je verdient zat door te spelen. Online heb je een klein voordeel door de golfclubs al zal dat snel ingehaald worden door spelers die het gewoon verdienen door te spelen in plaats van te kopen. Het is niet dat het pay-to-win is, als je slecht slaat dan gaat die ene golfclub met een puntje meer in precisie je niet redden. Het is jammer dat je de golftas op default kunt forceren, zodat het echt helemaal gelijk is. Aan de andere kant, dan heb je echt helemaal niets meer aan de customization van je MyPlayer.

PGA Tour 2K21 is een prima golfspel, voor ieder niveau. Grafisch is alles goed af te lezen, je kunt veel instellen, zodat je de hulpjes en indicatoren aan of uit kunt zetten. Wil je het jezelf lastig maken dan zet je alle indicatoren uit en mag je door de omgeving te checken inschatten hoe de wind is, hoe de grond bij de hole loopt, enzovoort. Er zit alleen weinig body in MyPlayer en de daarbij behorende 'carrière'-modus. Online kun je je uitleven in Societies, als casual of als hardcore speler. PGA Tour 2K21 is uit op pc, Xbox One en PlayStation 4.