Desperados III

Desperados III is een real-time strategy game en is het eerste deel in de serie sinds 2006. Het betreft een prequel, dus je hoeft de vorige delen niet te hebben gespeeld om in te stappen. Dat heb ik niet gedaan, dus dat komt goed uit. Wat ik vond is een fantastische game die gewoon allround doet wat hij moet doen.

Desperados_III_SCR5
Desperados_III_SCR5

In Desperados III volg je John Cooper en ontdek je meer over zijn origine. Hij jaagt op de moordenaar van zijn vader, een zekere Frank. Samen met jouw bondgenoten Hector Mendoza, Doc McCoy, Isabelle Moreau, en Kate O'Hare (die je allen tijdens je reizen ontmoet) reis je door het Wilde Westen en daaromheen. Van shootsouts op een ranch tot stiekem rondsluipen op een bruiloft. Het passeert allemaal de revue.

Zoals ik al vermeldde is Desperados III een real-time strategy game. Vijanden reageren op hun omgevingen en kennen vaste routes en interacties die gebonden zijn aan tijd. Het is aan jou als speler om deze te ontdekken en de zwakke plekken te vinden en uit te buiten.Gelukkig heb je hier meerdere tools voor. Zo kun je door een vijand te selecteren precies achterhalen hoe groot zijn zichtsveld is en de richting waarin hij kijkt. Wil je langssluipen of juist dichtbij komen, dan is dit van groot belang.

Zodra je een goed idee hebt van hoe vijanden bewegen en wat de patronen zijn, is het tijd om in actie te komen. Al jouw personages kun je individueel bewegen en zij hebben ook hun eigen acties. Zo kan John Cooper bijvoorbeeld een muntje gooien om vijanden (tijdelijk) in de richting van het geluid te laten kijken. Hector is juist groot en sterk en kan zelfs de sterkste vijanden handmatig omleggen. Of hij lokt vijanden natuurlijk in de berenval die hij meedraagt ...

Desperados_III_SCR2

Doc McCoy kan juist van veraf mensen neerschieten en Isabelle kan met flirterig gedrag vijanden voor onbepaalde tijd afleiden. Neem hierbij ook omgevingsfactoren in overweging, zoals het feit dat je op high ground nooit gezien wordt of elementen die je kunt gebruiken zoals paarden en grote rotsen, en je hebt in feite elk level weer een groot puzzelveld waarin je wordt aangemoedigd op jouw manier te spelen. Er is géén foute manier om Desperados III te spelen. Zie je een mogelijkheid, probeer het uit. Lukt het? Goed gedaan! Lukt het niet? Terug naar de tekentafel en pas je plannen aan. De game moedigt hierom ook enorm aan om regelmatig te saven en dat is ook essentieel.

Dit wil niet zeggen dat de game een kwestie is van trial-and-error, in tegendeel. Hoe slimmer jij jouw zetten plant en uitvoert, des te groter is de kans op succes. Lukraak klikken en de game proberen te 'brute forcen' gaat je weinig tot geen succes brengen. Daar wordt de game bovendien ook gewoon minder vermakelijk van. Je tijd nemen en evalueren, steeds weer. Daar ligt de charme en kracht van Desperados III.

Gametips

Een mooie feature die spelers meer mogelijkheden geeft is de showdown-modus, waarin je meerdere acties kunt inplannen en tegelijktijd uitvoert. Je kunt één iemand een vijand laten afleiden en tegelijkertijd iemand anders vermoorden, wat de afgeleide vijand niet meekrijgt. Of laat simpelweg twee van jouw teamleden tegelijkertijd twee mensen naast elkaar neerhalen. Dit wordt allemaal uiteraard mooi gepresenteerd en geeft een goed gevoel.

Over presentatie gesproken, de game ziet er prima uit. Van dichtbij vallen details op en van veraf geeft de game niets toe aan leesbaarheid of helderheid. Met de beweegbare camera kun je de actie van meerdere hoeken zien en de UI is duidelijk. De ontwikkelaars hebben hun best gedaan om er een mooi geheel van te maken en dat is gelukt. Mooie graphics, goede UI, een toffe soundtrack, mooie decors voor de actie en ga maar door.

Desperados III is een geweldige combinatie geworden van graphics, uitdaging, sound design en meer. De game speelt heerlijk weg, is moeilijk zonder oneerlijk te zijn en kent een simpel maar interessant verhaal met leuke personages. Een ware topper.