Hardware: Logitech G915 TKL Keyboard

Lange tijd heb ik met het idee rondgelopen dat draadloze apparatuur inferieur is aan bekabelde varianten. Het feit dat je ze moet opladen en het idee dat de inputsnelheid lager ligt hielden me lange tijd tegen draadloos te gaan.

Logitech G915 TKL

De Logitech G915 TKL heeft mijn mening hierin veranderd. De inputsnelheid is snel en ligt rond de 1 ms dankzij de lightspeed technologie van Logitech. Toegegeven, ik ben nooit echt bezig geweest met het volgen van hardware-ontwikkelingen, dus het zal ongetwijfeld aan mij liggen dat dit als een verrassing komt. Zo ook de accuduur, die op maximale helderheid zo'n 40 uur meegaat, zet je effecten uit en de helderheid lager, dan haal je al snel het dubbele. Mijn toetsenbord ligt pas voor het eerst aan de oplader terwijl ik deze review type. De meegeleverde kabel is lang genoeg om tijdens het opladen alsnog het toetsenbord te gebruiken. Aspecten die voorheen draadloze apparatuur voor mij enorm onaantrekkelijk maakte, zijn hiermee grotendeels opgelost.

Ook de vormfactor is meer dan prima. De G915 TKL is een mooi, simplistisch design dat iets chiques uitstraalt. Het toetsenbord is met 368mm vrij lang (ondanks het ontbreken van een numpad), maar tegelijkertijd dun en vrij licht (810 gram). Ideaal voor mij met mijn grote handen in ieder geval, zonder daarbij aan stevigheid in te boeten. Je kunt met de pootjes een lichte hoek van vier of acht graden meegeven voor wat extra comfort. Vooral de weerstand van de knoppen is precies goed. Andere mooie toevoegingen zijn enkele shortcuts (voor onder andere de helderheid, gamingmodus en media-knoppen) en mijn favoriet: het draaiwiel voor volume. Tot ik hem gebruikte heb ik nooit geweten dat ik zo graag een fysieke knop had om eenvoudig het volume aan te passen. Elk programma, stream, game en noem maar op, daar pas ik vaak het volume voor aan. Nu kan dat met een simpele draaibeweging, heerlijk.

Logitech G915 TKL side

Overigens hebben wij van Logitech de 'GL Clicky'-editie ontvangen. Er is ook een 'GL Tactile' en een 'GL Linear'. Deze zijn allemaal net een beetje verschillend in de feeling en het geluid dat ze maken. Meer informatie over de verschillen lees je hier. Van de GL Clicky kan ik in ieder geval zeggen dat het zachte tikken bijna hypnotisch werkt en dat de gevoeligheid van de knoppen dik in orde is.

De grootste toegevoegde waarde komt nog wel vanuit de Logitech G Hub. Dat is natuurlijk met meer Logitech toetsenborden zo, maar nog altijd het benoemen waard. In de hub is van alles en nog wat aan te passen. Er zijn profielen aan te maken die per profiel zijn aan te passen. Je kunt macro's aanmaken, de kleur en patronen van je toetsenborden aanpassen, aangeven welke knoppen wel en niet geblokkeerd moeten zijn in de gamingmodus en meer. Het geeft een vorm van vrijheid waar ik nog steeds aan moet wennen, maar wat wel leuk is om mee te spelen. Zo heb ik een macro die mijn personage laat rennen in een game die geen autorun ondersteunt. Ook een macro die mijn e-mailadres intoetst, zo lui ben ik dan ook wel weer. De mogelijkheden zijn in ieder geval ruim te noemen.

Logitech G915 TKL Diago

Uiteindelijk kan ik iedereen een Logitech G915 TKL aanbevelen, mits je wat meer geld ervoor over hebt. Met 229 euro vind ik het toetsenbord ietwat aan de prijzige kant, zeker met het ontbreken van een d-pad. Aan de andere kant is het een mooi, duurzaam toetsenbord dat me tot zover de beste type-ervaring heeft gegeven. Dat is natuurlijk ook wel wat waard voor een apparaat dat de meesten onder ons meerdere uren per dag gaan gebruiken.