Clubhouse Games: 51 Worldwide Classics

Clubhouse Games: 51 Worldwide Classics is een grote verzameling van bekende en klassieke Westerse en Japanse bordspellen met daarbovenop ook nog een selectie aan minigames. Nintendo-ontwikkelaar NDcube (verantwoordelijk voor de Mario Party-games) heeft het geheel tevens in een mooi jasje gestoken. Aan kwantiteit dus geen gebrek, maar de kwaliteit van veel games blijkt twijfelachtig.

51 Worldwide Classics komt niet zomaar uit het niets, het is een sequel op de DS-game uit 2005. Toen was het een bundel van 42 games. Vreemd eigenlijk, dat Nintendo ook niet met een collectie kwam op de 3DS. Vijftien jaar later is er dus eindelijk een sequel. Hanafuda, Shogi, Domino, Mens erger je niet!, Backgammon, Vier op 'n rij, Shaken, Uno. De lijst blijft maar doorgaan. Het is ook niet beperkt tot bordspellen, want er zijn ook games zoals darts, air hockey, toy tennis, golf en ga zo maar door. Het is een karrenvracht aan games en het is nagenoeg onmogelijk dat er niet iets tussenzit dat je al eerder hebt gespeeld of leuk vindt.

Elke game wordt ingeleid met een raar filmpje waarin twee personages op haast absurdistische wijze kort de game bespreken. De voice-acting klinkt amateuristisch en de humor is totaal onverwacht, maar ik kon het persoonlijk wel waarderen. Beter dan een saai filmpje in ieder geval. Alle games komen ook met een handleiding voor de spelregels, dus zelfs meer complexe spellen zoals Shogi kun je leren.

De presentatie van de games is eigenlijk stuk voor stuk goed. Alle games zijn mooi weergegeven en ogen soms zelfs luxe. Mijn eerste indruk van Clubhouse Games was dan ook uiterst positief, maar na een paar spelletjes spelen wordt al snel duidelijk dat dit typisch een gevalletje is van kwantiteit boven kwaliteit. Je speelt eigenlijk altijd de meest basale versie van elke game en daardoor voelen ze, enkele uitzonderingen daargelaten, allemaal oppervlakkig. Binnen een paar minuten heb je zo'n game uitgespeeld en ik had zelden de drang om het nog een keer te proberen.

Dit is expliciet geen game die je in je eentje moet spelen. Je kunt het in alle games tegen de computer opnemen, maar ik heb zelden een game gezien met zulke slechte AI. De computer is oliedom en maakt ongeacht de moeilijkheidsgraad telkens dezelfde fouten. Bij een game zoals Nine Men's Morris, een spel waarin je balletjes op rij moet zetten, kon ik telkens dezelfde truukje gebruiken om te winnen en bij Battle Tanks was simpelweg kogels spammen meer dan voldoende.

Clubhouse Games is vele malen beter als je lokaal samen met iemand anders speelt. Op dezelfde Switch of op twee apparaten (je hebt maar een exemplaar van de game nodig). Dit is een heerlijke game voor als je aan het reizen bent met je partner en even een half uurtje samen wilt spelen. Tegen een veel meer onvoorspelbare tegenstander komen de games veel beter tot hun recht natuurlijk.

Helaas is online dan weer een stuk minder. Deze game heeft om onverklaarbare redenen veel last van lag. Dat is een groot probleem voor alle games die timing vereisen. Je hebt er veel minder last van bij omstebeurt kaartspellen, maar het blijft een beetje vervelend. Verder zijn verreweg de meeste games alleen voor twee spelers. Enkel drie spellen (Sternhalma, Mens erger je niet en Blackjack) zijn voor meer dan twee spelers beschikbaar.

Conclusie:
Clubhouse Games: 51 Worldwide Classics is een leuke bundel van klassieke bordspellen. De game is op zijn best als je het samen met iemand anders lokaal speelt. In je eentje voelt het snel oppervlakkig door de domme computer-tegenstanders en online is het minder door lag. Desondanks kan ik deze collectie wel aan alle reizigers aanraden. Het is een leuke game om erbij te hebben, maar niet veel meer dan dat.