Persona 4 Golden (pc)

Sinds Persona 5 een hit in het JRPG-genre is geworden zijn mensen nieuwsgierig naar vorige delen. Persona 4 kwam als eerst in 2008 op PlayStation 2 uit, later in 2012 volgde Persona 4 Golden op PlayStation Vita. Niet echt mainstream platformen meer, maar gelukkig heeft Atlus besloten de game opnieuw uit te brengen op pc via Steam.

Persona 4 Golden speelt zich af in het stadje Inaba. Jij speelt een student en bent daarnaartoe verhuisd om bij je oom en neef te wonen omdat je ouders in het buitenland werken. In Inaba vinden er opeens allerlei vreemde moorden plaats. Je leert al snel dat de moordenaar mensen in The Midnight Channel gooit, een parallelle dimensie waar ieders onderbewustzijn leeft. Jij en enkele klasgenoten gaan achter de moordenaar aan, terwijl je ook nog je studentenleven bij moet houden. Voor mensen die Persona 5 gespeeld hebben: klinkt bekend toch?

Persona 4 Golden PC - Combat (Foto: SEGA) 

Je vecht in dungeons in The Midnight Channel. De game is turnbased. Je hebt standaard aanvallen, wapens en persona’s. Die laatste zijn schaduwen van mensen die bijzondere magische krachten hebben. De meeste vijanden hebben zwakke punten die je kunt uitbuiten. Val je bijvoorbeeld een vijand met zijn zwakke punt vuur aan, dan raakt deze even uit balans en kun je nog een aanval doen. Heb je het zo geregeld dat alle vijanden in die staat geraken dan kun je een groepsaanval doen die nog meer damage doet. De gevechten zijn dan ook weer flashy: mensen met epilepsie zijn gewaarschuwd.

In Persona 4 Golden heb je een minigame dat Shuffle Time heet. Je krijgt soms vijf kaarten in beeld en er wordt je gevraagd er één te kiezen. De kaart draait om en je krijgt of een bonus, zoals wat HP of SP terug, of je krijgt een sleutel zodat je een schatkist in een dungeon kunt openen. Daarin zitten dan weer items zoals wapens en geld. Heb je echt mazzel dan verdien je een nieuwe persona of een kans nog een kaart te trekken. De kaarten zijn alleen niet altijd positief. Er zijn ook kaarten die je benadelen. Het levert in ieder geval nog meer strategie op, want je moet soms om de nadelige gevolgen van die kaarten heen werken.

Persona 4 Golden PC - Exploration (Foto: SEGA)

Een andere minigame, al durf ik het bijna niet meer mini te noemen, zijn de persona’s. Deze hebben aandacht nodig en je kunt er flink mee experimenteren. Door ze te kruisen kun je nieuwe persona’s maken die skills van de bron overerven of je kunt skills kiezen. Op deze manier kun je dus je perfecte persona proberen te maken. Er zijn meer dan 150 persona’s, dus vandaar dat deze feature geen mini-game meer genoemd kan worden. Persona 4 Golden heeft heel veel content, door dungeons, de 'mini'games, het studentenleven en de relaties tussen teamleden. De systemen zijn ook zo gemaakt dat er veel strategie mogelijk is.

Persona 4 Golden op pc is gebaseerd op de Vita-versie en die was weer gebaseerd op de PlayStation 2 versie. De graphics zijn natuurlijk wel opgepoetst maar verwacht geen wonderen van een game uit 2012. De textures zijn er goed uit, de cutscenes zijn aangepakt en alle ingame avatars zijn een stuk scherper en gedetailleerder. Het voordeel van het porten van zo’n oude game is dat je pc ook geen state-of-the-art componenten nodig heeft. Als je een Intel Core 2 Duo E8400 of AMD Phenom II X2 550, 2 GB RAM, Nvidia GeForce GTS 450 of AMD Radeon HD 5770 hebt kun je de game al spelen in 60fps in Full-HD.

Persona 4 Golden PC - Skiing (Foto: SEGA)

In het optie-menu vind je niet al te veel opties. De resolutie, v-sync, rendering-scale, schaduwen, anti-aliasing en het contrast, dat is het. Je kunt Persona 4 Golden met muis en toetsenbord of gamepad spelen. Een update die ze wel hadden mogen doen is een quicksave-mogelijkheid. Ik heb de game ooit op PlayStation Vita gespeeld en die kon je gewoon in slaapstand houden en dan kon je later weer verder waar je gebleven was. In deze Steamversie is dat wat lastiger. Natuurlijk kun je weer fast travelen naar Inaba om naar het savepoint daar te gaan, maar het zou fijner zijn om als ik in een dungeon bezig ben daar ook verder te kunnen gaan.

Persona 4 Golden is na al die jaren nog een ijzersterke JRPG. Turnbased, maar toch vol actie, strategische gevechten, en natuurlijk een onderhoudend verhaal en bizar veel te doen in de tijd die je als student doorbrengt. Voor de pc is er Full-HD en 4K support, verbeterde framerates en krijg je voor de leuk ook de keuze tussen de Engelse en Japanse stemmen. Ben je een liefhebber van JRPG’s dan is Persona 4 Golden een flinke timesink voor de komende tijd. Er had wat meer verbeterd mogen worden, maar we hebben het hier over een remaster, geen remake.