The Outer Worlds (Switch)

De Nintendo Switch is een van mijn favoriete consoles. Je speelt makkelijker nog ‘even’ een game in je bed in plaats van beneden voor de tv te gaan zitten, dan eindigt dat meestal in een langere sessie. Naast de Nintendo-games merk je dat veel ontwikkelaars hun games met die reden ook op de Switch uitbrengen. 2K Games heeft bijvoorbeeld Bioshock en Borderlands onlangs op Switch uitgebracht. Nu komen Private Division en Obsidian Entertainment met The Outer Worlds. De eerste twee zijn eigenlijk games van de vorige generatie, dus die zouden wel lekker moeten lopen, maar hoe brengt de recente game The Outer Worlds het ervan af?

The Outer Worlds is eerder verschenen op pc, Xbox One en PlayStation 4. Een ‘zwaardere’ game dus, en dat is te merken op Nintendo Switch. Het draait, maar met moeite. De eerste paar uur merk je nog niet veel problemen in framerate, maar naarmate de omgevingen groter worden en er meer vijanden in beeld verschijnen wordt het zichtbaar.

The Outer Worlds - Switch (Foto: Private Division)

Het grootste probleem is echter de kwaliteit van de graphics. Om The Outer Worlds ook op Switch nog speelbaar te houden hebben ze daar concessies gedaan. Grote concessies. Het is een waas van kleuren en je mist heel veel detail. Je kunt het vergelijken met wanneer je aan het duiken ben bij een koraalrif en je water in je duikbril krijgt. Alleen de Switch kun je niet even leegblazen dus je blijft de game wazig zien.

Nu heb ik zelf de game niet op andere platformen gespeeld dus voor mij is de content allemaal nieuw. Het verhaal is onderhoudend en er is genoeg te doen door sidequests. De loot is vaak erg matig, maar hé, het levert de ingame currency bits op, dus je hebt er nog wat aan. De laadtijden zijn wat aan de lange kant, maar gezien de Switch al moeite heeft met de andere technische aspecten van de game ben ik niet echt verbaasd. Voor een uitgebreide mening over de content van de game verwijs ik dan ook graag naar onze eerdere review.

Als je een andere console of een pc hebt dan kun je The Outer Worlds beter daarop spelen. De Switch-port is duidelijk de minste van de uitgekomen versies. De makers hebben moeten snijden in graphics en dat is duidelijk te zien aan de onduidelijke spelwereld. Weinig detail, wazige beelden en pop-in’s maken de game niet mooi. Later komen er framerateproblemen bij, dus dan weet je het wel: als je de keus hebt om het op een ander platform te spelen, doe dat dan. The Outer Worlds is eigenlijk een maatje te groot voor Switch. Het draait, maar met moeite. Vandaar dat deze versie zeker niet het cijfer van de eerdere review kan krijgen, technisch is er gewoon teveel aan de hand.