Mafia 2: Definitive Edition

Ik heb goede herinneringen aan Mafia 2 op PlayStation 3. Nu heeft 2K besloten alle drie de delen op de huidige consoles en pc uit te brengen. Mafia 3 is al met de hedendaagse consoles gemaakt, dus dat zal niet zo verbeterd worden. Mafia 1 heeft logischerwijs een flinke oplapbeurt nodig, dus dat krijgt een remaster in augustus. Mafia 2: Definitive Edition is nu al uit. Dit keer met alle DLC in één pakket.

Als Vito Scaletta ben je richting Sicilië gestuurd om daar mee te vechten in de Tweede Wereldoorlog. Door een ongeluk ben je op ziekenverlof en ben je weer terug in het fictieve Empire Bay in Amerika. Je vriend Joe Barbaro zorgt ervoor dat je niet terug de oorlog in hoeft door zijn contacten in de onderwereld. Die onderwereld ga je nog veel zien, want om de schuld van je overleden vader terug te betalen begin je onderaan de ladder van een criminele organisatie. Het begin van vele intriges.

Mafia 2 Definitive Edition

Het verhaal van Mafia 2 is nog steeds prima. Wat ook fijn is, is dat de stad niet bezaaid is met honderden zijmissies, to-do’s en weet ik wat meer. Je volgt het verhaal en dat is het. Jij bent een gangster in wording en speelt in je eigen ‘film’. Een verademing ten opzichte van games die eigenlijk een MMO willen zijn door meer en meer nevenactiviteiten in een singleplayer-wereld te stoppen. Er zijn wat collectibles, zoals playmate-posters en allerlei type auto’s die je kunt stelen om je catalogus compleet te krijgen. Daardoor ga je wat uitgebreider zoeken in de stad.

Of je nu Mafia 2 ooit al gespeeld hebt of niet: is deze port het geld waard? Het korte antwoord: nee. Waarom niet? Grafisch is er al van alles mis. Het valt eigenlijk al in het begin op dat er enorme framedrops zijn, en dat op een PlayStation 4 Pro. De engine duikt te vaak ver onder de 30fps. Soms stottert de game zelfs even, vooral als je in een auto door de stad rijdt. Maar binnenshuis gaat het ook mis met framedrops. Hoe dit door de QA is gekomen snap ik niet. Het lijkt erop dat de game op pc is ontwikkeld en daarna op de knop “generate console builds” is gedrukt. Hup, de digitale stores in, testen is voor onzekere types.

Mafia 2 Definitive Edition

De gameplay van Mafia 2 heeft de tand des tijds niet doorstaan. Schietpartijen gaan altijd op dezelfde manier: zoek dekking en wacht tot je tegenstander zijn hoofd laat zien. Omdat de camera nogal raar staat is het in nauwere omgevingen lastig mikken. Ik weet het niet, tijdens het origineel viel het me niet zo op, maar na een decennium zijn we natuurlijk meer gewend. De stad is best saai. Het hoeft geen icoonfestijn te worden met allerlei activiteiten, maar wat herkenningspunten in de stad zijn niet al te veel gevraagd. Nu rijd ik rond en kijk ik wat op de kaart waar ik heen moet, maar het zou leuker zijn als je de weg leert kennen door de stad zelf.

Tien jaar geleden was Mafia 2 een leuke game, maar we zijn verwend geraakt als we weer eens in een digitale stad mogen spelen. De makers verontschuldigen zich aan het begin van Mafia 2: Definitive Edition met het bericht dat de originele game gemaakt is in een andere maatschappij, en er dus dingen kunnen voorkomen die in de huidige maatschappij niet meer als oké worden gezien. Ik denk dat ze doelen op playmates, hoe vrouwen in het verhaal behandeld worden en meer maatschappelijke verschillen maar ik had liever een verontschuldiging gezien over de technische problemen die deze port kent. De remaster van Mafia 1 komt nog later uit, ik hoop dat ze daar meer aandacht aan spenderen.