Gears Tactics

Ik houd van spin-offs. Spin-offs staan ontwikkelaars toe om een populair universum te nemen en dit op een andere manier te presenteren. The Coalition doet dit nu met Gears in de vorm van Gears Tactics. Deze game combineert de wereld van Gears met strategische gameplay zoals we die kennen van onder andere XCOM. En weet je, het is een match made in heaven.

Als er één game een logische match vormt met strategische gameplay is het Gears wel. Want zeg nou zelf, wat doe je in Gears of War? Je rent, je zoekt dekking, je schiet en je doet dit tot een gebied veilig is. Wat doe je in een turn-based strategy? Je beweegt je units, je positioneert ze in ideale posities en strijdt tegen vijanden. De stap van third-person shooter naar deze andere speelstijl voelt in dit geval erg natuurlijk aan.

Gears Tactics Combat

In Gears Tactics volg je Gabe Diaz, de vader van Kait Diaz die we kennen uit Gears of War 5. Het verhaal speelt zich twaalf jaar voor de eerste Gears of War af. Jouw taak is een wetenschapper van de Locust Ukkon op te sporen en uit te schakelen. Hij blijkt verantwoordelijk voor het maken van de bedreigingen waar we mee te maken hebben, waaronder de Brukmak, Reaver en Corpser.

Waar de game schittert is natuurlijk de gameplay. De strategische gameplay zal voor fans van het genre niet verrassend zijn. Je team bestaat uit een aantal leden, elk met een eigen klasse en uitrusting die je uiteraard zelf kunt aanpassen, die elke ronde een beperkt aantal acties kunnen uitvoeren. Denk aan lopen, schieten, vaardigheden gebruiken, dekking zoeken en Overwatch gebruiken. Met Overwatch stel je jezelf een beetje bloot aan vijandelijk vuur, maar reageer je wel op vijanden die door jouw 'Overwatch' rennen door ze te beschieten. Hiermee doe je eigenlijk een bonusactie en verhinder je soms de beurt van de tegenstander. Overwatch is ook weer te bestrijden met een 'Disabling Shot', wat de vaardigheid niet zonder risico's maakt.

Gears Tactics Combat + Overwatch

In al deze acties voel je dat Gears gewoon aanwezig is in de game. Brute executies, gevallen teamleden weer oprapen, de grafische sfeer en het design van de wereld. The Coalition heeft hun best gedaan om de wereld tot leven te laten komen en dat is wat mij betreft goed gelukt. Wat hier goed bij helpt is het feit dat de game niet gebaseerd is op grids. Je hebt geen vierkantjes op de grond die aangeven waar jouw units heen kunnen rennen. Dit geeft movement in de game een dynamische feel mee die past bij Gears

Buiten het uitvoeren van missies kun je teruggaan naar jouw thuisbasis. Hier kun je de loadout van jouw Gears veranderen en vaardigheden upgraden. Tactics heeft voor elk personage een vrij uitgebreide skilltree die uiteraard samenhangt met hun klasse. Een support-klasse kan sterkere heals uitvoeren en andere units meer action points toekennen, terwijl een Scout in staat is zonder cover onzichtbaar te worden voor een beurt. Elke klasse (Vanguard, Support, Heavy, Scout, Sniper) krijgt zo een eigen functie mee en het is aan jou om voor elke missie het ideale team samen te stellen. Ook in de klassen komt de Gears-identiteit trouwens terug. Supports gebruiken de klassieke Chainsaw Lancer, Scouts de Gnasher Shotgun en Vanguard de Retro Lancer. De game is in ieder geval trouw aan zijn roots.

Gears Tactics Skill Tree

De game kan nog behoorlijk pittig zijn, afhankelijk van voor welke moeilijkheidsgraad je gaat. Er zijn missies die ik (gedeeltelijk) opnieuw moest doen of waar ik suboptimaal uitkwam of enkele crates op het veld (waar onderdelen in zitten voor je wapens) moest achterlaten omdat ik het anders niet ging halen. Ongetwijfeld zijn er een stuk betere spelers dan ik die dit niet zo zullen ervaren, maar in het algemeen denk ik dat de game een goede balans heeft tussen toegankelijkheid en moeilijkheid.

Gears Tactics is een leuk uitstapje voor het Gears-universum en dat mag gezegd worden. Waar het luide geluid is dat Gears achterhaald begint te raken, voelt Tactics verfrissend en toch trouw aan de serie. Fans van de serie en fans van turn-based strategy hebben in ieder geval weer een mooie game om mee aan de slag te gaan.

Gespeeld op pc. Komt later ook beschikbaar voor Xbox One. Code verschaft door Microsoft.