Boekreview: ' Held op Zee'

Begin vorig jaar, op 22 februari om precies te zijn, kreeg ik voor FOK! een persbericht binnen dat Bruno Bruins (destijds minister voor Sport) zeezeiler Mark Slats zou verwelkomen in Scheveningen. Mark had meegedaan aan de Golden Globe race, een solo-zeilrace rond de wereld. Mark eindigde na 214 dagen als tweede in Les Sables d’Olonne in Frankrijk. Impulsief als ik ben besloot ik naar Scheveningen af te reizen om hem binnen te zien zeilen, ook al had ik op dat moment nog nooit van hem, of uberhaupt van die hele zeilrace gehoord.

Aan zijn deelname aan de Golden Globe Race koppelde Mark de campagne #sailing4cancer om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. De volledige opbrengst kwam ten goede aan het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, Ik begon Mark te volgen op Facebook omdat ik het best een markante persoonlijkheid vond. Hij kwam over als een doener, geen denker. Toen hij onlangs vroeg op Facebook wie het boek Held Op Zee had gelezen en daar een recensie over wilde achterlaten werd ik (nog) nieuwsgieriger naar hem. Ik stuurde hem een mailtje met de vraag om een (digitaal) recensie-exemplaar, en drie dagen later had ik een pakketje in de bus.

Hoewel ik de laatste jaren geen fanatieke lezer meer ben, kon ik toen eenmaal begon met lezen, niet meer stoppen met lezen. De losse schrijfstijl en persoonlijke inbreng van auteur Micha Jacobs brengt de persoonlijkheid van Mark goed in beeld. Soms lijkt het verhaal van de hak op de tak te springen, maar dat lijkt Mark's leven ook te doen. Als kind geboren in Australië en uiteindelijk in Wassenaar opgegroeid heeft hij al vele avonturen meegemaakt. Nadat hij de mariniersopleiding gevolgd had, besloot hij uiteindelijk om een opleiding tot timmerman te volgen die hij binnen een jaar afrondde, waar normaal drie jaar voor staat. Op zijn 19e runde hij zijn eigen aannemersbedrijf. Die snelheid is kenmerkend voor Mark en zijn verdere leven.

Op zijn 22e besloot Mark om zijn geboorteland te verkennen, en samen met zijn hond reist hij door het land, waarbij hij en passant een kickbokswedstrijd wint, tot hij in Brisbane een boot te koop ziet staan. Hij koopt de boot met het prijzengeld dat hij bij de kickbokswedstrijd won. Het is het begin van zijn zeil carrière. Het boek neemt je vervolgens mee door zijn leven dat gekenmerkt wordt door avontuur maar richt zich toch met name op zijn deelname aan de Golden Globe race. Dankzij een dagboek en aantekeningen die Mark onderweg bijhield wordt er een zeer gedetailleerd beeld geschetst van de ontberingen die Mark en zijn medezeilers hebben doorstaan.

Door de vele zijstapjes die over Mark's avontuurlijke en veelzijdige leven voor de Golden Globe Race gaan leest het geheel prettig weg en komt het meer over als een avonturenroman dan als een biografie. Voordat ik begon met lezen beloofde Mark al dat het boek ook leuk zou zijn voor mensen die niks met zeilen hebben en dat kan ik alleen maar volmondig beamen. Het is een zeer inspirerend verhaal dat in mijn ogen bewijst dat een mens alles kan bereiken wat hij wil, als hij er maar voor gaat. Een echte aanrader dus.

Held op Zee is te verkrijgen bij bol.com voor 19,99 euro

Held op Zee -  Het avontuurlijke leven van Mark Slats
Held op Zee - Het avontuurlijke leven van Mark Slats