Bloodshot

Na een reeks zeer succesvolle (en soms wat mindere) verfilmingen van Marvel- en DC-stripboeken is het nu de beurt aan Valiant Comics. De eerste stripfiguur die naar het witte doek komt is Bloodshot, een keiharde en onsterfelijke vechtmachine. Hoe bevalt de eerste film uit de schuur van Valiant?

Bloodshot

Project Bloodshot

Marinier en spierbundel Raymond 'Ray' Garrison (Vin Diesel) keert na een succesvolle reddingsoperatie in het Keniaanse Mombasa terug naar zijn vrouw Gina (Talulah Riley). Om het er samen even goed van te nemen, genieten ze van een vakantie aan de kust van Zuid-Italië. Het geluk is echter van zeer korte duur. Na een fijne nacht samen worden Ray en Gina ontvoerd door een groep huurlingen, onder leiding van ene Martin Axe (Toby Kebbell). Martin heeft een enkele vraag: wie was de bron geweest van Ray in Mombasa? Ray weet het antwoord niet, maar dat maakt Martin geen hout uit. Zonder twijfel vermoordt hij Ray en Gina.

Ray wordt enige tijd later wakker in het laboratorium van Rising Spirit Tech, dat onder leiding staat van dokter Emil Harting (Guy Pierce). De dokter biedt hier zwaargewonde en gehandicapte militairen een nieuwe kans dankzij geavanceerde technologie. Hier ontmoet Ray de technologisch verbeterde Jimmy Dalton (Sam Heughan), Marcus Tibbs (Alex Hernandez) en 'KT' (Eiza González).

In het testcentrum leert Ray dat hij als 'project Bloodshot' door de dokter en zijn team is behandeld met nanobottechnologie. Hij is de eerste persoon die succesvol dankzij deze technologie weer tot leven is gebracht. Dat is niet het enige voordeel van deze technologie. Dankzij de zeer kleine robotjes die door zijn lichaam rennen worden worden niet alleen razendsnel wondjes gedicht en gerepareerd. Ray is immens sterker, kan allerlei soorten technologie beinvloeden en raadplegen en zichzelf door de lucht transporteren. Ray laat alles op zich inwerken en herinnert zich de moord op zijn vrouw en hem, uitgevoerd door Martin Axe. Gericht op wraak ontsnapt Ray uit het testcentrum en gaat op oorlogspad.

Bloodshot

Onorigineel en ondermaats

Bloodshot is in deze onstuimige tijd niet in de Nederlandse bioscopen verschenen, maar is direct naar enkele streamingsdiensten gegaan. Je hoeft echter niet rouwig te zijn dat je de film niet op het witte doek hebt kunnen bewonderen. Hoewel Bloodshot zijn inspiratie weliswaar gedeeltelijk haalt uit de gelijknamige comic, is het algehele filmverhaal verre van origineel te noemen. Het eerste half uur qua verhaal heeft veel weg van RoboCop, de regeneratie-effecten voelden als een meer hedendaagse T-1000 in Terminator 2 en vele slow-motion shots die in elke generieke actiefilm worden gebruikt. Het 'lenen' van andere films is natuurlijk geen probleem, als de film op andere vlakken maar sterk is.

De resterende 80 minuten van de film hangen misschien zelfs van nog meer clichés, brakke one-liners, tergend slecht dialoog en soms bijna slordige montage aan elkaar. De visuele effecten groeien jammer genoeg ook niet mee naarmate de film verloopt. Zo heeft een ogenschijnlijk allesbeslissend gevecht de lachwekkende visuele animatiekwaliteiten van The Rock in The Mummy Returns.

Superheldenspierbonk zonder chemie

Ook de casting helpt de film niet. Niet alleen de wat meer nieuwe acteurs en actrices zetten ongeloofwaardige rollen neer, zelfs veteranen Guy Pierce en Vin Diesel komen niet lekker mee. Beiden dreunen de teksten op die ze van een autocue lijken af te lezen. Om Diesel de rol als superheldenspierbonk te laten spelen is geen probleem; in de Riddick-trilogie heeft hij dit namelijk iets succesvoller kunnen neerzetten. Het grotere verschil met Bloodshot is dat Diesel in dit geval niet alleen meer dialoog heeft, maar dat de focus specifiek op hem ligt. Voor een rol als deze moet je een persoon in de leiding hebben die de film kan dragen. Diesel spreekt al zijn teksten overdreven rauw en houterig uit, zijn lichaamshouding is zo flexibel als een lantaarnpaal en de chemie met de rest van de cast is zo klein als een nanobot.

Tempo

Het tempo van Bloodshot kon ook een stuk beter. Telkens wordt er tergend traag naar een actiescène toegewerkt die zoals eerder geschreven in de meeste gevallen tegenvalt. Tussen deze actiemomenten door probeert de film je op het puntje van je stoel te laten zitten door enkele 'twists' naar je toe te gooien die je van mijlenver aan kunt ziet komen. Deze worden ook nog op zo'n goedkope manier in je gezicht gesmeten dat het uitkijken van Bloodshot met de minuut vervelender wordt.

Bloodshot

Conclusie

Zo goed als alles rammelt aan deze film, wat zelfs de meest geavanceerde nanobots niet kunnen repareren. Wil je graag een actiefilm zien met een gespierde Hollywoodster waar je vrij weinig bij hoeft na te denken? Pak dan eerder de originele RoboCop uit de kast waar het verhaal van Bloodshot flink op lijkt. Deze film ben je binnen aanzienlijke tijd weer vergeten, wat misschien helemaal niet zo erg is.