Dead or School

Japanse schooluniformen? Check! Zwaarden? Check! Chicks with guns? Check! Natuurlijk moet ik dit spelen!

In Dead or School is het weer eens rot afgelopen voor de mensheid. Mensen en mutanten hebben het uitgevochten en de mutanten hebben met overgrote meerderheid gewonnen. Het restje overgebleven mensheid is ondergedoken in het metrostelsel van Tokio en gaat niet meer naar boven. Het spel spelt zich zeventig jaar later af. De oude garde kan zich niet eens meer herinneren wat er gebeurd is. Jij bent Hisako, een kind dat gefascineerd is in het bovengrondse. Ze leert dat er ooit iets bestond als ‘school’, waar kinderen met elkaar speelden en leerden. Ze is het zat en wil dat iedereen weer naar school kan gaan. Haar oma ziet het al: er is niets meer tegenin te brengen en geeft haar een schooluniform en het advies om wapens te kopen om die mutanten neer te leggen. Tja, een leven in het donker is het ook niet helemaal, dus wat heb je te verliezen?

Dead or School - Sword (Foto: Marvelous)

Het achtergrondverhaal klinkt vrij onzinnig, maar uiteindelijk leer je wat er gebeurd is en wat bijvoorbeeld de beweegredenen zijn van de verschillende clans onder de grond. Ik verwachtte niet veel na zo’n intro, maar het valt alleszins mee. De cut-scènes zijn vrij simpel, verwacht geen CGI of wat dan ook. Dit spel is met een kleiner budget gemaakt, dus het zijn vooral stilstaande dialogen met af en toe wat minder mooie bewegende scenes.

Dead or School is een 2D-platformer waarin je moet hakken en schieten om verder te komen. Je verkent het metrostelsel a la Metroid. Er zijn bijvoorbeeld soms gangen afgesloten, maar later vind je of hulp waardoor je langs het obstakel kunt komen. In het gangenstelsel kom je vaak encounters tegen, mutanten die verschijnen uit de grond of in het scherm springen. Dan heb je een zwaard, geweer of raketwerper om je te verdedigen. Wisselen tussen wapens gaat met een druk op de schouderknop, snel dus. Slaan is makkelijk, het mikken gaat met de rechterpook. Raar genoeg staat de gevoeligheid van dat pookje standaard bizar hoog, maar in de settings kun je deze veel minder gevoelig zetten waardoor je makkelijker mikt.

Dead or School - Gun (Foto: Marvelous)

De actie is dan ook genoeg aanwezig. Er zijn genoeg pittige momenten waarin je moet slaan, schieten en perfect dodgen om zo te zorgen dat je niet geraakt wordt. Je hebt ook een skilltree voor de drie type wapens, zo kun je bijvoorbeeld als een molenwiek gaan meppen met je zwaard. Die skill kun je dan weer upgraden en jezelf daarin specialiseren of kiezen voor een andere skill en een allrounder met zwaard worden. Of je dumpt skills in alle drie de skilltrees om van alles wat te kunnen. Je kunt niet onbeperkt al die skills gebruiken, want je staminameter moet zo nu en dan opladen. Als je te veel geraakt wordt en je levensmeter bijna leeg is, dan word je even geboost in stats. Je uniform raakt kapot dus uiteindelijk gaat het wat van je gevonden geld kosten om dat te maken. En nee, er is geen naakt in het spel, het zijn kleerscheuren, meer niet.

Dead or School - Fast travel (Foto: Marvelous)

Het is alleen jammer dat Dead or School grafisch geen hoogvlieger is. De scenes en achtergrondobjecten zien er maar middelmatig uit. Wat voor de makers spreekt is dat ze zich niet aan een standaard stijl houden. Het spel heeft een eigen stijl en dat vind ik we eens wat anders dan de zoveelste kloon. Er zijn wel wat problemen met de framerate. Zeker als je in handheld-modus speelt dan is er gestotter te merken als er veel vijanden tegelijk het scherm in springen. Ik ben er nooit dood door gegaan, maar het is wel merkbaar.

De reden waarom ik Dead or School leuk om te spelen vindt is de gameplay. De besturing is fantastisch, de actie is eigenlijk wel altijd aanwezig en je hebt zoveel keus in wapens, skills en upgrades. Grafisch had het een groter budget mogen hebben, maar tijdens het spelen kon ik me er niet aan ergeren, ik was veel te druk bezig mutanten te mollen. Er is genoeg uitdaging te vinden, ik ben 36 uur in het spel gedoken en het wordt je soms echt even lastig gemaakt. Grafisch is het aardig, maar meer ook niet en de framerate in handheldmodus van de Switch zakt in als het druk wordt. Ondanks dat minpunt is Dead or School een leuke hack&slach-platformer die je op Switch, PlayStation 4 of pc zeker eens moet proberen als je van Metroid-achtige verkenning en actie houdt.