Street Fighter V: Champion Edition

Sommige spellen hebben een lastige start omdat tja, waarom eigenlijk? Deadlines missen kost ook geld, blijkbaar minder dan imagoschade. Street Fighter V is daar een voorbeeld van.

De eerste release van Street Fighter V had namelijk ernstig last van een content-tekort. Er zaten maar 16 speelbare vechters in, maar je kon wel haast meteen DLC kopen om dat wat op te krikken. Er zat eigenlijk alleen een hele karige story mode gevuld met stills en een survival modus in. Pas in de Arcade Edition van Street Fighter V kwam er toepasselijk de arcade-modus in de game, iets wat er eigenlijk standaard in had moeten zitten. Capcom is in de vier jaar bezig geweest om van de fighter toffer te maken. Veelal gratis updates hebben steeds nieuwe modi en features toegevoegd, terwijl het roster weer groeide door DLC, te koop voor geld of ingame valuta.

Street Fighter V: Champion Edition - Online match (Foto: Capcom)

Nu zijn we zo ver dat Street Fighter V Champion Edition mogen begroeten. Dit doen we al op verschillende manieren. Allereerst is er een volledige versie. Handig voor de mensen die hebben gewacht en de basisgame niet hebben. Ben je wel zo iemand die de basisgame heeft, dan krijg je allereerst de balans- en systeemwijzigingen gratis. Je kunt ook online vechten, zelfs tegen spelers die de Champion Edition hebben. De nieuwe personages en arena’s heb je misschien zelf niet om te kiezen, maar je kunt ze online wel tegen komen. Mocht je de nieuwe vechtersbazen en arena’s in alle modi willen gebruiken, dan kun je elke voorgaande editie upgraden naar deze versie.

Door Street Fighter V Champion Edition zijn er nu 40 vechtersbazen om uit te kiezen die het uitvechten in 34 arena’s. En voor de liefhebbers van customization: er zijn meer dan 200 kostuums. Je krijgt ook alle eerder vrijgegeven content erbij: Arcade Mode, story missions per personage, challenges, enzovoort. Er is daardoor genoeg te doen in de game. Het enige waar ik over kan zeuren is dat ze de Champion Edition lopen te adverteren in de menu’s terwijl ik het al heb. Even wakker worden Capcom.

Street Fighter V: Champion Edition - Character Selection (Foto: Capcom)

Qua gameplay is er eigenlijk een grote aanpassing in Street Fighter V Champion Edition te vinden. Er is een tweede V-Skill. Omdat elke tegenstander nu kan kiezen uit twee speciale aanvallen van deze soort heb je weer meer variatie in online potjes. Je moet nu meer rekening houden wat je tegenstander heeft gekozen, want de moves zijn compleet anders. De een is bijvoorbeeld een melee, terwijl de tweede move een anti-air kan zijn. Iets dat ook meteen opvalt in de game is het keuzescherm. Omdat er nu zo veel personages en kostuums zijn is het selectiescherm compleet veranderd.

Toch zijn er nog minpunten te vinden. Allereerst blijven de tutorials veel minder diepgaand dan we gewend zijn. Als je een kans wil maken om online een potje te winnen moet je je wel kunnen voorbereiden, maar de tutorials helpen niet bepaald. Nu heeft iedereen te maken met een leercurve om de nieuwe vechters te beheersen, maar het had wat gemakkelijker kunnen zijn geweest. Over online gesproken: de netcode is nog steeds de oude versie. Deze wordt ergens in de komende tijd geupdate, maar dat had natuurlijk mooi mee kunnen meegaan met deze versie. De ingame valuta voelt ook een beetje jammer. Er zijn verschillende tijdelijke challenges te doen, maar als je net zoals ik een tijd niet gespeeld hebt, dan heb je daar niet genoeg ingame currency voor. Dus moet je online potjes gaan spelen en andere challenges doen om een beetje te verdienen. Dat moet je dan wel verdomd snel doen, anders is de periode van de tijdelijke challenge al verstreken. Dat is geen probleem als je de game bent blijven spelen, maar voor terugkerende of nieuwe spelers is het wel een vervelende grind.

Street Fighter V Champion Edition is de meest complete versie van dit deel. Het is een wereld van verschil met de basisgame, er is zo veel meer te doen. De ingame currency is soms irritant als je net (weer) begint, als je er eenmaal weer in het spel zit dan verdien je al snel genoeg om dat soort events meteen te kunnen doen. Wel is het te prijzen dat ze de basisgame nog steeds verbeteren, dus wie weet wordt er in de toekomst nog een uitgebreidere tutorial toegevoegd.