Hunters: Al Pacino jaagt op nazi's in de jaren 70

In de nieuwe Amazon Prime Video-serie Hunters worden nazi's, na de oorlog gevlucht naar de VS, opgespoord en door de titulaire jagers om het leven gebracht, bij wijze van terechtstelling. Een pulpy actieserie met persoonlijke tintjes, laat Hunters zien dat het nog steeds goed is om ons te blijven realiseren wat er in de oorlog is gebeurd.

Nazi's zijn makkelijke slechteriken in films en series: ze staan bekend om de grootste gruwelen en mensonterende operaties in de recente geschiedenis, en er is werkelijk niets goeds te bedenken aan waar zij voor staan en wie ze zijn. Bovendien is het wel mooi dat iedereen, behalve nazi's zelf natuurlijk, daar zo ongeveer op één lijn over zit.

Hunters: Al Pacino

Wie een verhaal vertelt over nazi's, de strijd ertegen of de gevolgen van hun acties, raakt bovendien iets dat nog dicht bij ons staat, juist omdat de Tweede Wereldoorlog nog steeds niet zo heel lang geleden is. Maar het is wel lang genoeg geleden om een verhaal over nazi-jagers niet in het heden te kunnen plaatsen. Want in Hunters worden nazi's, die na de oorlog naar de VS zijn gevlucht en daar een geheim leven leiden, opgespoord en omgelegd door een groep die zich de Hunters noemt.

De serie speelt daarom in de jaren 70 en vertelt hoe Jonah, wiens oma de oorlog nog heeft meegemaakt, in aanraking komt met de Hunters. Deze groep, een soort naoorlogse Dirty Dozen, werkt als een geheim genootschap samen aan het opsporen van nazi's, het infiltreren van hun organisatie en het uitschakelen van specifieke personen die op hun lijst staan. Het genootschap is opgericht door twee Auschwitz-overlevenden, waaronder Meyer Offerman; een rijke Jood in New York, gespeeld door Al Pacino, die dankzij zijn eigen ervaringen in de oorlog voldoende motivatie heeft om iets te willen doen aan de nazi's die na de oorlog aan vervolging zijn ontsnapt. Het geeft David Weil, bedenker van de serie, ook voldoende voer om kijkers te laten zien hoe het er in de kampen aan toe ging. In de eerste vijf afleveringen die beschikbaar waren voor recensenten, en vermoedelijk ook erna nog, wisselt het verhaal tussen de ervaringen van Meyer (en zijn grote liefde, met wie hij de Hunters oprichtte) in Auschwitz en de handelingen van de Hunters in het heden. Veel van de nazi's die in het eerste seizoen worden opgezocht hebben direct te maken met wat we in de flashbacks zien, waardoor Hunters geen willekeurige nazi-jacht is maar een persoonlijk verhaal over trauma, wraak en rechtvaardigheid.

Het verhaal is ook persoonlijk voor Weil. Hij ziet zijn eigen oma, die zoals Jonahs oma de oorlog heeft overleefd in een kamp, als "de ultieme badass uit het Polen van de Tweede Wereldoorlog", zo meldt hij in een begeleidend schrijven voor recensenten. Volgens hem was zijn oma een echte superheld en het is duidelijk te zien dat hij de Hunters ook heeft ontworpen als een team van superhelden. Niet dat iemand superkrachten heeft of in gekke outfits rondloopt, maar het idee van een groep burgerwachten die de taken oppakken die de wet niet kan uitvoeren staat centraal in wat de verhaallijn voortstuwt.

Hunters: Tiffany Boone, Saul Rubinek, Carol Kane, Kate Mulvany, Josh Radnor, Louis Ozawa
De Hunters: Tiffany Boone, Saul Rubinek, Carol Kane, Kate Mulvany, Josh Radnor, Louis Ozawa

Dus Hunters ie een serie met vleugjes van spionagethriller, actie en superhelden, gedreven voor trauma en wraak, met een historisch perspectief. Dat is nogal wat om te balanceren en er zijn dan ook momenten waarop het een beetje vreemd aanvoelt. Na de sterke, anderhalf uur durende, eerste aflevering krijgt de serie een meer luchtige toon met elementen van pulpfilms (kleurrijke on-screen credits tijdens de introductie van teamleden, om maar iets te noemen) en vindt de serie een andere, minder dramatisch diepe, vorm dan deze eerder leek te gaan krijgen. Hierdoor is echter de vertelling  niet te zwaar en de 'pulp' niet te simpel, maar het is soms wat onevenwichtig en wordt daardoor wat minder sterk.

De doorlopende verhaallijn krijgt echter al snel trekjes van iets dat meer is dan een 'nazi van de week'-show en hint naar een grotere confrontatie tussen de partijen in een later stadium. En dat maakt nieuwsgierig. Dat, plus het feit dat de serie door de diverse cast wel vermakelijk wegkijkt, maakt Hunters misschien geen must-see, maar wel een prima tijdverdrijf.

Hunters is vanaf nu te zien op Amazon Prime Video.