Logitech G513 Carbon GX Brown

Logitech heeft de G513 Carbon een opfrisser gegeven. Dit mechanische toetsenbord heeft een nieuwe switch gekregen zodat de toetsen nog makkelijker zouden bewegen. Even de controller aan de kant, dit moeten we natuurlijk testen.

De Logitech G513 Carbon GX Brown heeft een identiek ontwerp als de Logitech G513 Carbon. Het is een strak, minimalistisch frame met dunne randen en een aluminium bovenplaat. Je krijgt bij het toetsenbord een losse polssteun. Je sluit het toetsenbord aan op twee usb-poorten, maar je krijgt wel een poort terug omdat er een extra USB-poort in het toetsenbord geïntegreerd is. Qua knoppen is het vrij minimaal. Er zijn wel mediaknoppen, maar die hebben een dubbelrol met de functietoetsen. Er zijn ook geen speciale macrotoetsen om je gameleven wat makkelijker te maken. En gewoon iets praktisch: ik vraag me af wat de indicator voor de numlock misdaan heeft. Of de capslock aanstaat weet je wel, die heeft wel een indicator gekregen.

Logitech G513 Carbon (Foto: Logitech)

Bij het openen van de doos valt me ook een extra setje toetsen op. Je kunt de veelgebruikte toetsen vervangen door toetsen die wat meer reliëf hebben, zodat je ze makkelijker kunt vinden op de tast. Het vervangen gaat simpel: er is een grijpertje meegeleverd waarmee je de toetsen zonder lomp te moeten doen uit het toetsenbord kan pakken. Daarna is het een kwestie van de alternatieve toets op de leeggekomen plek op de switch te drukken. Dit kan ik mijn moeder nog laten doen, als ze de toetsen maar een voor een vervangt, anders weet ze de juiste volgorde niet.

De toetsen, ook de alternatieve, hebben transparante tekens, zodat ze gebruik kunnen maken van Lightsync RGB. Die technologie stuurt verlichting in het toetsenbord aan. Developers kunnen deze ook ondersteunen in hun games. Je kunt ook per toets de verlichting zelf instellen, en zo een RGB-verlichtingsprofiel opslaan in het ingebouwde geheugen. Als je je toetsenbord dan op een ander pc aansluit heb je gewoon nog je eigen voorkeur. Het is op zich leuk, maar als ik game kijk ik weinig naar mijn toetsenbord. Wat wel handig kan zijn is dat je de toetsen die daadwerkelijk wat doen in een specifieke game een kleurtje geeft, gewoon als geheugensteuntje. Een klein minpuntje als je de verlichting helemaal uitzet: omdat de tekens transparant zijn, zijn ze moeilijker te lezen.

Logitech G513 Carbon - Lightsync RGB (Foto: Logitech)

De polssteun is van traagschuim, dus dat blijft zich weer terug vormen naar zijn oorspronkelijke vorm. Het is afgewerkt met kunstleer, zodat het water- en zweetbestendig is. Gewoon een doekje erover en klaar. Je kunt hem niet vastmaken aan het toetsenbord, er zijn rubber voetjes om het ding op zijn plaats te houden.

De oudere versie van de G513 Carbon heeft zogenaamde Romer-G switches. Je hebt daar twee keuzes: tactile en linear. Het eerste type geeft feedback, het tweede geeft dat niet, zodat je ongestoord(er) kon dubbeltikken of de toets maar half ingdrukt hoeft te hebben om al een signaal te geven. De refresh van de G513 Carbon geeft je drie keuzes. Er zijn toetsenborden met switches van het type GX Blue, GX Red of GX Brown. GX Blue wordt ook wel de 'clicky' genoemd, omdat die vrij hoorbare toetsaanslagen heeft. GX Red is dan weer flink stiller, maar geeft eigenlijk totaal geen feedback. GX Brown, het type die we hier uitproberen, is net zo stil en geeft net dat beetje feedback waardoor je weet dat je de toets echt ingedrukt hebt. Voor elk wat wils dus. Ten opzichte van de oude Romer-G switch is de GX Brown echt veel stiller.

Logitech G513 Carbon - port (Foto: Logitech)

De nieuwe Logitech G513 Carbon is over het algemeen een toetsenbord zonder al te veel poespas. Geen macroknoppen, geen aparte mediaknoppen, maar wel een strak ontwerp en erg degelijk. De nieuwe GX Brown-knoppen zijn erg stil, geven toch nog wat feedback, maar als je wilt kun je voor een toetsenbordversie met hoorbaardere knoppen of voor stille knoppen die niet eens meer feedback geven kiezen. Vervangbare toetsen en een complete lichtshow met LightSync RGB zorgen ervoor dat je veel kunt customizen. Het grootste nadeel is wel de prijs. Goede mechanische toetsenborden hebben nu eenmaal een prijskaartje, maar voor dezelfde prijs heb ik bijvoorbeeld de Logitech G910 mét macrotoetsen, aparte mediaknoppen en zelfs een numlock-indicator. Dan ga ik wel de polssteun, de veel stillere toetsaanslagen en de snel te verwisselen toetsen missen. Dan toch maar die muis met tig macroknoppen kopen…