De Sims 4 Klein Wonen

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en De Sims 4 heeft de eerste uitbreiding alweer te pakken. Het is een Stuff Pack met de titel ‘Klein Wonen’. Helemaal hip in het echte leven en al populair in de De Sims 4 waarin spelers tiny house challenges aangaan. Nu hebben de makers gezorgd dat spelers meer uit hun kleine huisjes kunnen halen.

De Sims 4 Klein Wonen bestaat uit allerlei nieuwe items, haarstijlen en kleding. Vrouwelijke sims kunnen nu ook wat nieuwe brillen en oorbellen dragen. Blijkbaar hebben bewoners van kleine huizen het altijd koud, want er is vooral warme kleding toegevoegd. Dat komt dan wel weer handig uit als je de uitbreiding Jaargetijden hebt.

Natuurlijk is de grootste nieuwe feature het feit dat je nu kleine oppervlaktes hebt om huisjes te bouwen en daarmee moet proberen te leven op een zo’n klein mogelijk oppervlakte. In de Build-modus word je nu uitgedaagd om in een van de drie kleine oppervlaktes een functionerend huis te ontwerpen. Er is een oppervlakte van 100 tiles, die niet eens zo moeilijk is. De wat kleinere versie is 64 tiles groot, en de echte uitdaging krijg je met 32 tiles. Daarin moet je een slaapkamer, badkamer en keuken proppen.

De Sims 4 Klein Wonen (Foto: Electronic Arts)

Naast de uitdaging is het een voordeel dat de huisjes stukken goedkoper zijn dan de al bestaande grote woningen in De Sims 4. De twee kleinste oppervlaktes geven je nog een bijzonder handige perk. Je handigheid van je sim gaat namelijk sneller vooruit. Er zijn nog andere perks, zoals het sneller relaties aangaan en planten die twee keer zo snel groeien. Dat is dan weer lucratiever als je een leuk tuintje hebt en je bloemen verkoopt.

Om in zo’n klein huisje te kunnen leven heb je handige meubels en dergelijke nodig. In De Sims 4 Klein Wonen heb je er genoeg van. Een tv/stereo/boekenkast bijvoorbeeld, of een bureautje dat maar een tegel bezet. De meest opvallende is de inklapbare bedbank. In de community is er al gemerkt dat je er dood aan kan gaan als je sim het bed openklapt en geplet wordt. Door je handigheid kun je het bed verspijkeren tot een veel degelijker bed, maar de kans op dood gaan is nog steeds aanwezig.

Vind je het wel prima en wil je helemaal niet zelf bouwen, dan is de huizengalerij in De Sims 4 al gevuld met allerlei bouwsels. Het leuke daaraan is dat het nu ook op consoles gaat werken, want er is een patch die de galerij ook beschikbaar maakt voor PlayStation 4- en Xbox-spelers. Sterker nog, de galerij en alles wat je er kan vinden kijkt in dezelfde database als die van pc. Dus de gedeelde spullen zijn crossplatform.

De Sims 4 Klein Wonen is een leuke kleine uitbreiding. Het kost een tientje, en daarvoor krijg je dan eindelijk eens wat hulpmiddelen om daadwerkelijk kleine, leefbare woningen te maken. Ik vind het een van de betere Stuff-packs, het is leuk om te puzzelen op een oppervlakte van 32 tiles en er iets leuks van te maken. De Sims 4 Klein Wonen is nu uit op pc en Mac, en op 4 februari 2020 komt deze uitbreiding ook naar Playstation 4 en Xbox One.