Bad Boys For Life

In het derde deel van de Bad Boys-franchise zijn de helden wat ouder geworden, maar zonder veel verlies van energie of doorzettingsvermogen. In een actiefilm die beter te verteren is dan zijn voorganger is er bovendien meer aandacht voor de dynamiek tussen het duo.

Het is maar goed dat er zo veel tijd overheen is gegaan voordat Bad Boys II werd opgevolgd door een derde film over het rechercheursduo, gespeeld door Martin Lawrence en Will Smith. Als het derde deel uit de serie kort na de tweede was gevolgd, was de serie wellicht de geschiedenis in gegaan als een puberale, clichématige trilogie van actiekomedies die weliswaar leuk zijn als 'dom popcornvermaak', maar weinig meer. Nou is het ook weer niet zo dat Adil El Arbi en Bilall Fallahs Bad Boys For Life mijlenver afstaat van Michael Bays eerste twee films, maar ze zijn wel een duidelijke verbetering op wat vroeger misschien nog prima acceptabel was, maar inmiddels een beetje uitgekauwd is geworden. En die verbetering zit zowel in de stijl als in de inhoud.

Bad Boys For Life: Martin Lawrence en Will Smith

In deze post-Fast & Furious 'threequel' zijn de Bad Boys, zoals de acteurs die hen spelen, ouder geworden. De één accepteert dat wat makkelijker dan de ander; Marcus (Lawrence), die in de eedere films nog worstelde met hoezeer hij onder de plak zat, vindt het eigenlijk wel mooi geweest. Hij zou het liefst stoppen met werken en, als verse opa, tijd steken in zijn familie. Mike (een eeuwig jonge Smith) aan de andere kant, nog altijd de vrijgezelle playboy, wil tot aan zijn dood achter de criminelen aan blijven zitten. Wanneer een crimineel uit Mikes verleden achter de figuren aan gaat die haar in de cel hebben doen belanden, komt er een zaak met een persoonlijk tintje op het pad van het duo, die hun band en vastberadenheid om een tweetal Bad Boys te blijven op de proef stelt.

Het verhaal dat volgt is functioneel in het bieden van ruimte aan een flinke reeks actiescènes, maar vergeet niet de personages voldoende aandacht te geven. De band tussen Mike en Marcus, gebaseerd op wat het beste te omschrijven valt als 'het als coole casten samen boeven vangen', staat onder spanning als Marcus, mede dankzij een traumatische gebeurtenis, het bijltje erbij neer wil gooien. Zonder een diepgaand karakterstuk te worden onderzoekt Bad Boys For Life waar een badass op leeftijd nog de motivatie vandaan kan halen om door te blijven gaan. Gelukkig gaat dit gepaard met de nodige luchtigheid, want niemand verliest uit het oog dat de Bad Boys-films in de eerste plaats actiekomedies zijn; toen Lawrence en Smith in 1995 de eerste film maakten, waren beiden vooral bekend van hun comedy-rollen.

Bad Boys For Life: Will Smith en Martin Lawrence

Bad Boys For Life is een bevestiging van de bewering dat filmseries beter worden als Michael Bay vervangen wordt door andere regisseurs; Travis Knights Bumblebee is een verademing na de rommel die Bay in de andere Transformers-films op het scherm smeet en in de derde Bad Boys weten ook Adil en Bilall wanneer het genoeg is geweest met de overdreven actie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat sommige scènes niet volledig over de top gaan - dat hoort er toch een beetje bij - maar het stompt niet zo af als in de vorige delen en is bovendien beter te volgen voor de kijker. Het blijkt een fijn gevoel voor op het juiste moment afremmen, dat regisseren, en de Belgen hebben dat prima door. Hun Bad Boys For Life is er eentje die het bezwaar tegen nog meer van dit soort films zo goed als wegneemt; het is weer leuk geworden.