Need for Speed Heat

Need for Speed is een titel die al een tijdlang mee gaat in de gameswereld. Het is alweer 25 jaar geleden dat het eerste deel het licht zag en sinds die tijd is deze arcade racer alle kanten op geraced. Van rondjes rijden op een track, van wegscheuren voor de politie of juist achter criminelen aan zitten, de serie heeft van alles gezien. Ook dit keer mag Ghost Games aan de slag met het nieuwe deel met de pakkende retro naam Need for Speed Heat.

Need for Speed Heat speelt zich af, zoals de titel doet vermoeden, in Florida Palm City. En deze stad heeft twee gezichten. Een lekker warm zonnetje overdag en ’s avonds kleurt de stad met neonlichten en regen, veel regen. Het verhaal trapt af met een race waarbij je ziet dat een racer bijna vermoord wordt door corrupte agenten. De politie laat niet met zich sollen in deze game. Uiteraard mag jij zijn plaats innemen en langzamerhand moet jij je bewijzen of je wel de goede racer bent wie je zegt die je bent. Het is zo afgezaagd als de weg naar Rome, maar hé, je speelt NFS natuurlijk niet vanwege het verhaal.

De pijlers van Need for Speed zijn ook in deze game reputatie en geld. Reputatie heb je nodig om in aanzicht te stijgen en geld is ervoor om nieuwe auto’s en onderdelen te kopen. Het geld verdien je overdag door races te winnen. Dan is de game vooral een open wereld waarbij je vrij kan rondrijden om races te winnen of secundaire missies te doen zoals het slopen van borden en graffiti spuiten. ’s Avonds daarentegen rijdt de politie rond om iedereen die maar slecht naar hun kijkt op te pakken. Echter, je hebt de races nodig die dan plaatsvinden, anders kom je nooit hoger op de sociale raceladder en blijven er races gesloten voor je.

En ze pakken het ook goed aan. Net zoals in GTA5 begint het allemaal een beetje met duwen en trekken als je maar één auto achter je aan hebt, maar het gaat echt los zodra je vier of meer achter je broek aan hebt zitten. Dan komen de spijkermatten, stingers en grote wagens achter je aan. Uiteraard kun je op al deze maatregelen van de popo weer tegenmaatregelen nemen. Maar als ze je toch te pakken krijgen, dan verlies je uiteraard een deel van je reputatie en je geld.

Deze straatraces zijn het leukste wat Need for Speed te bieden heeft. Vooral als de politie helemaal los gaat om jou neer te halen, dat zijn de momenten dat je een energie door je aderen voelt stromen. Dit staat helaas in schraal contrast tot de dagraces. Daar lijkt gewoon weinig te doen. Ik heb in het begin meerdere keren dezelfde race moeten doen om maar genoeg geld te krijgen om mijn auto genoeg te pimpen om een beetje mee aan de top mee te kunnen racen. En als er nou genoeg variatie was, dan was het nog leuk. Maar het enige wat je hebt zijn of sprint races of circuit races.

Als er nou wat meer variatie in de races zat, dan was de game een stuk leuker geweest. Need for Speed Heat ziet er namelijk prachtig uit. Overdag heb je echt het gevoel dat je in een stad rijdt die leeft, of je kunt lekker scheuren op het platteland en de heuvels. ’s Nachts is de gehele stad voorzien van prachtig neolicht en in combinatie van regen ziet de game er echt likkebaardend uit. Maar hoe goed de game er ook uit ziet, als er weinig variatie in zit, dan kan ik net zo goed de game op pauze zetten en naar kijken.

Als klap op de vuurpijl vond ik de AI behoorlijk discutabel. Op Normal modus lukte het mij amper om races te winnen. Ik werd de hele tijd tweede, omdat de AI continu voor mij lag en een perfecte race reed. Pas toen ik met een veel, veel sterkere auto aan kwam kakken, kon ik de competitie een beetje bijhouden. En ik houd wel van een uitdaging, maar als de uitdaging onhaalbaar is, ga ik wel een ander spel spelen. En toch kwam ik steeds terug, gewoon omdat ik steeds meer geld wilde hebben om mijn auto's helemaal te pimpen zodat ik de popo in stijl van mij af kon schudden. Want zo beetje alles kun je aanpassen, van autoband tot motor, van de kleur van je velgen tot aan je haaienfin. Je auto customizen was nog nooit zo leuk en goed doordacht als in deze game. 

Al met al is Need for Speed Heat niet de game die lang in mijn geheugen zal blijven hangen. De game ziet er prachtig uit en racen tegen de popo is een van de punten die de gehele serie groot heeft gemaakt, maar de eentonige races en de herhaling ervan zorgen ervoor voor zoveel frustratie, dat de game niet lang in mijn disclade zal blijven liggen. Een typische Need for Speed game dus.