Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age S: Definitive Edition

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age S: Definitive Edition is de Switch-versie met verbeteringen en een 2D-modus. Is het de moeite waard als je al op PlayStation 4 of pc door het avontuur bent gegaan?

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age S: Definitive Edition speelt zich af in Erdrea. Jij bent als baby uit het kasteel gehaald om onbekende redenen. Als vondeling word je gevonden door inwoners van een bergdorpje en groeit daar op. Wanneer jij een ritueel om volwassenheid aan te tonen moet volbrengen merk je dat je speciale krachten hebt. Na al die tijd wordt duidelijk dat jouw voogd iets achter heeft gehouden. Je bent speciaal en je moet naar de koning om verdere uitleg te krijgen. Natuurlijk gaat niet alleen jij maar ook al je situatie bergafwaarts. Het wordt tijd om de wereld te redden.

Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition - Exploration in 3D (Foto: Nintendo)

Over de game zelf hebben we al genoeg geschreven in onze PlayStation 4-review. De meeste verbeteringen die in deze Definitive Edition zijn kleine aanpassingen om je leven in de game beter te maken. Zo kun je wapens nu overal aanpassen, in plaats van alleen in een kamp. Ik raakte vrij snel gewend aan waardoor ik soms niet eens meer wist of het iets was dat al in de eerdere versie kon.

De graphics op Switch in handheld-mode zien er prima uit. Ik heb al heel wat uren gespeeld, ook ‘nog even voor het slapen gaan’. Op een televisie in docked modus dan zijn de graphics duidelijk minder dan zijn consoleversie op PlayStation 4. De framerate blijft gelukkig stabiel, maar vooral de anti-aliasing wordt gemist.

Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition - Battle in 3D (Foto: Nintendo)

Nu heeft Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age S: Definitive Edition nog een grote wijziging in de graphics-afdeling: je kunt de game in 2D spelen. Je kunt in een kerk of beeld kiezen om te wisselen tussen 2D en 3D. 2D is eigenlijk de game zoals je die op een SNES zou verwachten in de toen kenmerkende pixel-art. Een klein minpuntje: het spel start dan vanaf het begin van het hoofdstuk, het is dus niet realtime. Let dus op wanneer je dit doet, anders heb je misschien wel een uur of wat aan gametijd vergooid. Al je ervaringspunten, items en skills behoud je als je wisselt. Het zijn niet alleen de graphics die veranderen, de gameplay wordt ook old-school turnbased. Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age S: Definitive Edition bevat hierdoor eigenlijk twee games.

Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition - Exploration in 2D (Foto: Nintendo)

Je kunt nog twee features swappen. De muziek van Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age S: Definitive Edition staat er twee keer op: een keer het origineel met synthesizers, de andere variant is ingespeeld door een orkest. Dat klinkt natuurlijk veel beter, maar als je dan toch old-school 2D gaat doen hebben de synthesizers ook wel hun charme. De tweede feature waar je een keuze hebt is de gesproken taal. Je kunt Engels of Japans kiezen.

Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition - Battle in 2D (Foto: Nintendo)

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age S: Definitive Edition op Switch heeft een groot voordeel: het zijn eigenlijk twee games. De 3D-versie heb je misschien al gespeeld op een ander platform, maar de 2D-variant ziet en speelt weer helemaal anders. Die modus is meer gefocust op de gevechten en minder op de enorme omgeving die in 3D weer van alles te verkennen biedt. Dat je zo nu en dan kan afwisselen maakt de ervaring weer anders, maar natuurlijk kun je ook het verhaal in 3D uitspelen en de endgame in 2D, wat jij wil. Dat maakt deze editie ook interessant voor mensen die de eerder uitgebrachte game al gespeeld hebben. Mocht je de game nog niet gespeeld hebben en houd je van JRPG’s? Er is een demo beschikbaar mocht je nog twijfelen, maar zelf zou ik zeggen: waar wacht je nog op!