Borderlands 3

Lang moesten we wachten op Borderlands 3. Bijna vijf jaar geleden kwam Pre-Sequel uit, deel 2 stamt zelfs alweer uit 2012. Nu de game er is, weet ik weer precies waarom ik fan ben van de serie en waarom ik Borderlands 2 (te) vaak heb doorgespeeld: de knotsgekke actie, personages en bizarre humor werken.

Borderlands32

Zoals we gewend zijn speel je in de game als één van vier nieuwe Vault Hunters. Je kunt kiezen uit FL4K, Zane, Moze en Amara. De game heb ik voornamelijk in co-op gespeeld: ik als Amara, mijn partner als Moze. Wat na kort spelen al meteen opvalt, is dat Gearbox gaat voor meer unieke mogelijkheden. Het eerste pistool dat je krijgt heeft al twee modi om te gebruiken en zo heeft elke gun wel iets om het wapen nuttig, anders of uniek te maken. Een eigen schild, weerkaatsen van kogels, lopende wapens of wapens die aan muren blijven plakken. Uiteraard is niet elk wapen 'uniek', maar de wapens voelen zo wel aan. Je loopt niet zo snel door zonder toch even elk wapen te bekijken, in tegenstelling tot vorige delen waar een upgrade maar zelden voorkwam.

Dit gevoel dat de game meer aanspoort op meer mogelijkheden voel je ook in de nieuwe skilltrees. Al vanaf level 2 krijg je skillpoints en elk personage heeft maar liefst drie skilltrees beschikbaar. Hier horen uiteraard ook drie verschillende Action Skills bij, waar spelers vrij tussen kunnen wisselen. Er zijn hierdoor dan ook enorm veel builds mogelijk, zeker met Action Skill Augments erbij of in het geval van Moze die twee Action Skills kan gebruiken voor haar mech. Het is tof om verschillende dingen te proberen en gelukkig is respeccen niet heel duur, waardoor experimenteren wordt aangemoedigd. Uiteraard zal er weer een beste build worden gevonden, maar buiten high level endgame maakt dat toch niet zoveel uit. Er is genoeg aanwezig om lekker te doen wat je wil zonder je te zwak te voelen.

Borderlands31

In de game word je lid van de Crimson Raiders, het team dat nu valt onder Lilith. Samen ga je op vier verschillende planeten naar Vaults, die nog steeds erg gewild zijn. Helaas is er in de tussentijd een vage organisatie gestart: de Children of the Vault. Zij vallen onder het gezag van irritante streamer broer en zus Troy en Tyreen Calypso. Zij bereiken nergens de grote hoogtes van Jack als villains, maar zijn interessant en aanwezig genoeg als antagonisten van de serie. Hun rol als kwaadaardige Sirens helpt hier wel bij. Nu moet ik wel zeggen dat ik Borderlands nooit echt speel voor het verhaal, eerder voor de personages en hun relaties, maar in Borderlands 3 is het verhaal wel enigszins ondermaats, vol met gemiste kansen, bizarre keuzes en naar mijn gevoel inconsistente storytelling.

In ieder geval zijn de personages nog vermakelijk. Oude bekenden keren terug en het blijft leuk om hun nieuwe rollen mee te maken. De opkomst van personages als Vaughn en Rhys is tof voor fans van de Tales-game en ook aanwezigheid van personages als Tiny Tina is welkom. Je zou kunnen zeggen dat sommige personages iets té ver zijn doorgeslagen, zeker Vaughn voelt bijna als een persiflage van zichzelf, maar aan de andere kant past het dan ook weer binnen de wereld en hoe we hem voor het laatst gezien hebben. Hoe dit bevalt verschilt per persoon, iets wat ook gaat voor de algemene humor van de game.

Borderlands33

Iets wat voor de release van de game werd geroepen was dat de game meer Borderlands is en niet meer dan dat. Nu is dat in het beginsel al geen probleem, dat is namelijk precies wat men wilde, maar het doet ook af aan alle verbeteringen die de game heeft doorgevoerd. Al je ammo herladen met één knop, je wapens markeren als trash of essentieel, fast travel naar elk station en je voertuig, meer nut voor de valuta in de game en meer maakt de game zoveel prettiger om te spelen dan eerdere games in de serie. De grootste verbetering is waarschijnlijk nog wel de gunplay, die veel beter aanvoelt. Elk wapen voelt anders, heeft gewicht en geeft betere feedback. Het voelt nu daadwerkelijk aan als goede FPS.

Dan is er wel de kwestie van performance natuurlijk. Ik speel zelf op de base PS4 (geen pro dus), voornamelijk in co-op en dan is performance zeker een issue. Gearbox heeft al aangegeven met een patch bezig te zijn om de problemen te verhelpen, maar daar hebben we sinds release natuurlijk niets aan. Late load-in van textures is ergerlijk, maar voornamelijk de framerate is soms ronduit dramatisch. Framedrops tijdens gameplay, haperingen van soms wel seconden als iemand een menu ingaat (en laat dat nu net iets zijn wat je zeer regelmatig doet) en andere soortgelijke issues. Het is hinderlijk, het is irritant en mag niet zo zijn. Op PS4 Pro en Xbox One X zou die performance hoger moeten liggen, al heb ik dat niet kunnen proberen.

Dit maakt de game niet slecht of 'onspeelbaar'. Het doet af van de ervaring, natuurlijk, maar ook niet meer dan dat. De core blijft zo tof en samen met de Quality of Life-verbeteringen een daadwerkelijk goede game. De personages blijven tof, de nieuwe settings werken en de factor: 'WAT doet deze gun?!' is erg hoog. De skilltrees zijn enorm uitgebreid en maken diverse builds mogelijk en de gunplay is sterk verbeterd. Fans zullen zich dan ook gewoon thuisvoelen, terwijl er genoeg is voor nieuwelingen om hen de aantrekkingskracht van Borderlands te laten ervaren.