Metal Wolf Chaos XD

Metal Wolf Chaos XD is een remaster van een Xbox-game die nooit buiten Japan is uitgekomen. Het is ook een From Software-game van voor de tijd van Dark Souls. Als je verfijnde gameplay verwacht zit je hier fout. In plaats daarvan heb ik genoten van een absurde weergave van Amerikaanse patriottisme.

Het is het einde van de 21ste eeuw en de fictieve Amerikaanse vicepresident Richard Hawk heeft via een coup d'état de macht gegrepen. Hawk neemt de belangrijkste Amerikaanse steden over en vormt een plan om de vrijheid van de bevolking te beperken en om ze uit te buiten. Het is aan president Michael Wilson om zijn land terug te winnen en Hawk te stoppen.

Gelijk vanaf het openingsfilmpje, waarin Wilson uit het Witte Huis moet vluchten in zijn Metal Wolf mech, is de game ridicuul. Er ontstaat een veldslag in de tuin van het Witte Huis en als Metal Wolf verpletter je allerlei corrupte soldaten terwijl je ook helikopters en tanks sloopt. Je mag daarna zelf kiezen welke steden je als eerst wilt bevrijden, waarbij elke stad een level is.

De missies die je onderneemt zijn over het algemeen simpel. Meestal komt het neer op het verslaan van alle vijanden of een baas. Ook de gameplay eist niet veel van de speler. Metal Wolf kan springen en heeft een beperkte mogelijkheid om te boosten, maar is toch nog een beetje traag. Je gebruikt een heel arsenaal aan geweren om je tegenstanders overhoop te schieten, maar heel nauwkeurig hoef je niet te richten. Voor alle wapens die je draagt zie je ten alle tijden meerdere groene kaders die aangeven waar de kogels aankomen. Vaak komt het neer op hersenloos je magazijnen legen op alles dat beweegt.

De game gooit iets meer variatie in de mix door kooien met krijgsgevangenen in de levels te verstoppen of door een tijdslimiet aan een missie te verbinden. De game is ook makkelijk, maar gelukkig zijn de baasgevechten niet al te slap. Het is niet dat je patronen of diepere mechanieken hoeft te leren, maar je moet toch wel een beetje voorzichtig zijn en aanvallen ontwijken. Vergeleken met andere mech game games van diezelfde tijdperk, Zone of the Enders bijvoorbeeld, is Metal Wolf Chaos XD weinig bijzonder. De game heeft ook opties om wapens te ontwikkelen en een ranking-systeem per missie, maar eerlijk gezegd voelt dat allemaal vrij overbodig.

Qua gameplay is dit dus een hele matige, misschien wel gewoon slechte, game. Toch kan ik niet direct Metal Wolf Chaos afschrijven, want dankzij andere factoren is dit toch een memorabele game. De game is wat betreft verhaal, personages en dialogen extreem overdreven. Het is duidelijk dat Japanse schrijvers het concept van Amerikaanse patriottisme, iets dat an sich al vrij theatraal kan zijn, als inspiratie gebruiken en verder uitvergroten. Het resultaat is zoals eerder beschreven simpelweg absurd.

Qua toon en gevoel is het is misschien wel het beste vergelijkbaar met de meer absurde scenes uit Metal Gear Solid. Is het satire? Is de humor helemaal intentioneel? President Wilson komt steevast met idiote oneliners die bedoeld zijn om stoer over te komen, maar nergens op slaan. Wat het ook is, het werkt op de lachspieren. Dit is daardoor een absolute cultgame waarvan de dialogen waarschijnlijk nog jarenlang gequote zullen worden.

Metal Wolf Chaos XD is verder geen uitgebreide remaster. De licht opgepoetste graphics en het nieuwe savesysteem zijn fijn, maar het oogt allerminst als een moderne game. De geluidskwaliteit van de dialogen is ook vrij slecht, soms lijkt het alsof de stemmen uit blik komen. De vraagprijs van vijfentwintig euro is mijns inziens ietsjes te duur.

Kortom, Metal Wolf Chaos XD is een slechte game maar een goede grap. De gameplay is vrij zwak, maar dankzij de memorabele humor is dit toch een game die je niet zomaar voorbij laat gaan. In deze tijden waarin de VS vaak kolderiek overkomt is het ook fijn om een game te hebben die misschien nog wel meer belachelijk is.

Gespeeld of PS4, ook beschikbaar voor Xbox 360 en pc.