Borderlands Game of the Year Enhanced

The Handsome Collection liet altijd een nare nasmaak achter, omdat de eerste Borderlands niet werd toegevoegd aan de collectie. Natuurlijk is Handsome Jack daar niet de slechterik, maar dat voelde eerder als excuses. Sinds kort is de eerste Borderlands dan toch beschikbaar voor huidige consoles, met een gratis upgrade voor eigenaren van de pc-versie.

Borderlands GOTY Enhanced

Eerlijk is eerlijk: het voelt na het spelen van Borderlands 2 raar om terug te stappen naar deel één. Het is in ieder geval even wennen. Alle cijfers zijn lager, de skilltrees zijn kleiner, de dialogen zijn minder aanwezig en de wereld is kleiner. Dit maakt het zeker geen slechte game, maar je voelt dat de sequel meer gaf aan de speler. Wellicht is dat ook wel de reden dat hij niet in The Handsome Collection zat. Aan de andere kant is de balans anders, wat het weer interessant maakt. Voertuigen in Borderlands zijn sterker en revolvers zijn erg goed. De kans is in ieder geval groot dat je met andere soorten wapens speelt dan in deel 2.

Borderlands is gewoon een leuke game. De gameloop van missies, loot en levelen werkt uitstekend (uiteraard), de humor is aanwezig en de sfeer blijft heerlijk. Met de visuele verbeteringen in de Enhanced-versie komt de sfeer nog beter tot zijn recht. Betere lightning, betere textures, een FoV-slider en betere modellen voor de personages maken het prettiger om naar te kijken en om in te spelen. Er zijn zelfs wat nieuwe modellen toegevoegd, zodat je iets meer aanpassingsmogelijkheden hebt. Dit zijn niet de enige verbeteringen die zijn toegevoegd.

Borderlands GOTY Enhanced 2

Borderlands was de eerste, dus die miste een paar dingen die later werden toegevoegd. Denk aan een minimap of het automatisch oprapen van ammo en gold wanneer je eroverheen rent. Deze zijn door de ontwikkelaar toegevoegd, wat de gameplay wat aangenamer maakt. Elke keer het menu openen om te zien waar je heen moet is natuurlijk niet 'je van het'. Ook is het mogelijk gemaakt om loot aan te geven als junk, zodat je dit allemaal in één keer kunt verkopen. Je kunt ook loot 'locken', zodat je dit niet per ongeluk kunt verkopen. Met de hoeveelheid loot die je tegenkomt in je runthrough kan dit geen kwaad. De game komt bovendien met alle DLC's en de laatste baas is aangepast om deze moeilijker te maken.

Het is wel jammer dat er nog steeds irritante bugs aanwezig zijn. Met het markeren van je loot zit bijvoorbeeld in splitscreen co-op een bug, waardoor je in elkaars rugzak kan aangeven wat junk is of niet. Ook blijven regelmatig bepaalde hud-elementen plakken in beeld (denk aan interactie icoontjes of XP) en is clipping in de omgeving een issue. Hopelijk worden dit soort zaken nog aangepakt, maar het is jammer dat dit soort knulligheden in de Enhanced-versie nog steeds aanwezig zijn.

Borderlands GOTY Enhanced 3

Uiteindelijk zijn dit wel kleine issues en geniet ik van mijn nieuwe runthrough door de game. Als je voor jezelf even de sequels kunt vergeten, is hier een plezierig avontuur te beleven. Lukt je dit echter niet, dan voel je overal dat Borderlands 2 gewoon beter is op vrijwel elk vlak. Persoonlijk heb ik nooit zoveel moeite om oudere games opnieuw te spelen, omdat ik ze in een bepaalde tijd kan plaatsen. En het kan nooit kwaad om het gehele verhaal met alle personages nog eens mee te maken voor deel 3, want dat is voor mij al wat jaren geleden.

De game raad ik dan ook aan voor hen die Borderlands nog niet hebben gespeeld of voor wie de game al lang niet heeft gespeeld. Zit je momenteel al volop in één van de sequels, dan lijkt het me lastig om terug te keren, maar ga dat vooral voor jezelf na.