Voorjaarseditie Dutch Comic Con 2019 staat als een huis

Zou het wel doorgaan? Dit is vast een vraag die even door het hoofd speelde van menig Dutch Comic Con-bezoeker naar aanleiding van de gebeurtenissen vorige week maandag in Utrecht. De organisatie besloot door te zetten, maar wel voorzichtheid in acht te nemen. Nepwapens, in welke vorm dan ook, waren tijdens deze editie niet welkom. Het begrip was groot, de oplossing ludiek en er kan weer teruggekeken worden op een mooie editie. FOK! was er zoals altijd weer bij en doet verslag.

In tegenstelling tot de wintereditie in 2018 is de indeling ditmaal iets anders. Het hoofdpodium bevindt zich op een nóg strategischere plaats en zorgt definitief niet meer voor opstoppingen in de stroom van mensen. Dit was bij voorgaande edities nog wel eens een probleem en het lijkt nu dat met deze locatie de organisatie een oplossing voor dit vaker voorkomende probleem heeft gevonden. De photobooths en handtekeningentafels zijn ook een stuk fijner verdeeld en zitten elkaar niet in de weg. 

Dutch Comic Con 2019: het was weer een drukte van jewelste
Dutch Comic Con 2019: het was weer een drukte van jewelste

De gasten waar dit keer een panel mee wordt gehouden, een foto mee geschoten kan worden of waar een handtekening door gezet wordt is gevarieerd. Hoofdgasten zijn Jennifer Morrison, bekend uit House en Once Upon A Time, en Tom Felton, uiteraard bekend geworden als Draco Malfoy uit de Harry Potter-films. Alle gasten lijken echt zin te hebben in hun panels. Ook al is de planning ditmaal niet zo strak als voorgaande edities is wat er daarna volgt van goede kwaliteit. Zo vertelt Sophie Skelton mooie verhalen over het vierde seizoen van Outlander en is Shannen Doherty niet te beroerd om er eens een mooie anekdote uit te gooien.

Absoluut hoogtepunt is toch wel het moment wanneer Tom Felton zijn gitaar erbij pakt en op het podium een miniconcert geeft. De fans weten niet meer waar ze het laten moeten, maar Tom lijkt er alleen maar van te genieten. "Thank you, Utrecht", en hij stapt het podium weer af, op weg naar de inmiddels gegroeide rij voor zijn handtekeningentafel. Ook de tafel van Jennifer Morrison is onwijs druk bezocht. Mensen zijn nog steeds bereid om flink wat geld neer te tellen voor een krabbel van hun favoriete acteur of actrice, of om een mooie afgedrukte foto in handen te krijgen. Het leidt in ieder geval geen enkele keer deze editie tot irritaties, aangezien het gebied zo groot is dat de mensen geen moment opgepropt op elkaar hoeven te staan.

Dit is overigens ook het geval bij de dealerhall, waar het in het verleden tijdens het spitsuur van de zaterdag nog wel eens mis ging en de drukte te groot werd. Door deze hal ruimer in te delen en een aantal grote kramen centraal in het midden te plaatsen, verdeelt de mensenmassa zich natuurlijk en voelt het geen moment aan als een overvol geheel. 

Dutch Comic Con 2019: Sophie Skelton tijdens haar panel
Dutch Comic Con 2019: Sophie Skelton tijdens haar panel

In de dealerhall waren genoeg props te koop die de bezoekers zelf vanwege logische beredeneringen niet mee mochten nemen door de hoofdentree en is er tevens ook weer genoeg te doen. Is het fenomeen Comic Con helemaal nieuw voor je? Dan verwijzen we je ook graag door naar onze verslagen van voorgaande edities. De status om twee edities per jaar te kunnen organiseren en keihard uit te verkopen heeft dit evenement inmiddels ruim verdiend. Er kan teruggekeken worden op een succesvolle eerste editie van 2019 en een mooi bezoekersaantal van 35.000 mensen verdeeld over de zaterdag en zondag. De kaartverkoop voor de wintereditie zal binnenkort van start gaan, maar de datum kan alvast worden geblokkeerd in de agenda: tot 23 en 24 november in de Jaarbeurs Utrecht!

Klik verder voor een interview met een van de gasten van deze editie, Katherine McNamara (Arrow, Shadowhunters)!