Nier: Automata - Game of the YoRHa Edition

Yoko Taro heeft een fantastisch verhaal geschreven, Platinum Games heeft er een soepele combatsysteem aan gekoppeld en NieR: Automata was geboren. Nu is er twee jaar later de Game of the YoRHa Edition, met maar een extra DLC erbij. Mager, dat wel, maar is het de moeite waard om op te pikken?

NieR: Automata speelt zich af in de toekomst, in het jaar 11945. Machines van een andere planeet hebben onze wereld gesloopt. De mensen die het overleefd hebben zijn gevlucht naar de maan. Van daaruit stuurt het YoRHa project twee androïden op de machines af. De opvallende 2B en haar partner 9S gaan op pad om de mensheid te helpen. Dat is het begin van het verhaal, later gebeurt er veel meer en als je het complete verhaal wil ontdekken zul je er vaker doorheen moeten. Er zijn meer dan twintig eindes, waarvan er zes serieuzer zijn dan de rest.

NieR: Automata DLC (Foto: Square Enix)

Het eerste gebied is een tutorial, waar je wat van de mechanieken leert. Niet alles, want Nier: Automata houdt ervan je zelf na te laten denken en dingen te ontdekken. De game is niet zo maar een hack&slash, maar kijkt ook naar genres als bullet hell en shoot’m-up. Wat Nier: Automata vooral een toffe game maakt is het vechten met 2B. Je hebt twee wapens waarmee je de mafste combo’s kunt maken. Zwaardvechten met je ene hand, daarna met je speer in de andere hand een roundhouse-kick doen. Het gaat snel, jijzelf bent vaak bezig met het dodgen van aanvallen om ze daarna flashy neer te krijgen en zo krijg je de gameplaykick van je leven.

NieR: Automata wordt gezien als een van de beste games van 2017. Dat is niet voor niets. Later kwam daar nog een Xbox One-versie bij die extra DLC had. En nu kunnen de pc- en PlayStation 4-eigenaren daar ook mee aan de slag. De Game of the YoRHa edition levert namelijk naast een hele zooi skins en avatars voor de PlayStation 4 ook die enige uitgekomen DLC op. Die heeft de niet te onthouden naam 3C3C1D119440927, dus ja, deze titel heb ik copy-paste gedaan. Je krijgt daarmee toegang tot drie Colosseums.

NieR: Automata DLC (Foto: Square Enix)

Die Coloseums zijn niet gemakkelijk, het is bedoeld als extra endgame en geeft je nog een nieuw einde. De opdrachten testen wat jij aanvallend aan kunt, want bijvoorbeeld het speciale dodgen en je hulpjes mag je niet gebruiken. Als je na de gevechten denkt te hebben gewonnen komen er nog wat bizarre bossfights bij en nog een extra stukje verhaal over een robot die de weg kwijt is. Ik vond het erg tof om juist eens uitgedaagd te worden nog veel aanvallender, of beter gezegd, minder verdedigend te spelen. De DLC is zeker de moeite waard voor de fans van NieR: Automata. Een extraatje zijn de kostuums gebaseerd op NieR: RepliCant uit 2010. Daarnaast kun je je androiden nog wat aanpassen door de haarkleur te veranderen.

Mocht je NieR: Automata nog nooit eerder gespeeld hebben dan is Game of the YoRHa edition een prima deal. Je kunt de hele bundel krijgen om te ontdekken waarom NieR: Automata zo geprezen wordt. Heb je NieR: Automata al, dan is de DLC met de niet uit te spreken naam los te koop en moet je jezelf afvragen of je de cosmetische avatars en dynamic theme voor je PS4 wil hebben. Uiteindelijk hoeven de fans de game niet twee keer te kopen om alle ingame content te krijgen, wat wel een prettig gebaar van Square Enix is.