The Lego Movie 2

Er is maar een beperkte periode waarin je kunt blijven roepen dat alles 'awesome' is voordat iedereen je zat wordt. Je moet iets nieuws toevoegen, of op een logische wijze voortbouwen op wat je hebt ingezet als je probeert een succesvolle franchise te maken van de 'LEGO movies'. Afgaande op The LEGO Movie 2: The Second Part, is de rek er nu in ieder geval nog niet uit.

The LEGO Movie 2: Lucy en Emmet

Het leek zo'n raar idee, om de LEGO-films die al jaren op kleinere platformen (dvd, voornamelijk) verschijnen ook als serieuze optie te zien voor een grootse bioscoopfilm. Maar Phil Lord en Christopher Miller bewezen in 2014 een goede invalshoek gevonden te hebben om een film te maken die komisch succesvol was, avontuur bood en een heuse serieuze boodschap in zich had. De avonturen van Emmet, Lucy en hun vrienden bleken niet zomaar avonturen te zijn die toevallig in een LEGO-wereld werden verteld, maar de fantasieën van Finn, een jongen die brutaal met de LEGO van zijn vader speelt. Het liet ons iets zien over de grenzeloosheid van fantasie en creativiteit (een LEGO-kernwaarde en daarmee feitelijk de beste reclame voor het speelgoed die het Deense bedrijf zelf niet had kunnen bedenken) en het accepteren dat je eigen blik op 'hoe het hoort' er misschien slechts één van velen is.

Het is die boodschap die in The LEGO Movie 2: The Second Part verder wordt doorgetrokken. Zoals al kort werd gehint in de eerste film (en wat letterlijk nog eens wordt herhaald in de eerste scène van deel 2); Finn heeft een zusje en als híj met de LEGO mag spelen, dan mag zij het ook. Dat leidt natuurlijk tot weer andere inzichten in wat 'leuk spelen' inhoudt en de introductie van de soorten LEGO waar hij niet mee speelt, zoals de Friends, de Elves en natuurlijk Duplo. In Bricksburg vertaalt zich dat naar een 'invasie van de planeet Duplo' gevolgd door vele vergelijkbare incidenten. Het vormt Bricksburg om tot een post-apocalyptische wereld in Mad Max-stijl die Apocalypseburg heet, waarin een hopeloze blik op de toekomst de boventoon voert. Tegelijkertijd is er elders in het universum een meer vrolijke, hoopvolle wereld die drijft op leuke melodietjes (die in je hoofd blijven zitten, beweert de film, en daar is geen woord van gelogen), vrolijke kleurtjes en mooie gebeurtenissen als bruiloften en feestjes.

The LEGO Movie 2: Sweet Mayhem en passagiers

Inderdaad: de post-apocalyptische wereld is die van Finn en de andere wereld is die van Bianca, zijn zusje. Het verhaal van The LEGO Movie 2 is een samenspel van de twee, dat uitmondt in dat typische conflict tussen kinderen in een gezin: onenigheid over welk verhaal er verteld moet worden. Finn is alweer wat jaren ouder dan in de eerste film en heeft niet meer de vrije geest die hij eerst had en Bianca is een stuk jonger, en lapt dus alle regels aan haar laars. Dit conflict is goed voor een flinke dosis grappen voor de kijker, avontuur voor de LEGO-figuurtjes en ook de bron van de boodschap van deze film: er is een 'Our-Mom-ageddon' nodig om Bianca en Finn te laten samenspelen en de rust in Legoland te laten wederkeren.

Het is een knappe zet om de uiterst originele LEGO Movie op te volgen met een verhaal dat de thema's uitbreidt, toevoegt aan zowel het avontuur als de grappen en toch niet aanvoelt als een goedkope sequel voor de box office. De tot de nok met pop culture references (en enkele originele cameo's) gevulde LEGO Movie 2 is, na een wellicht wat moeizame start, net zo vermakelijk als de eerste film, al zal deze op termijn misschien wat minder memorabel blijken te zijn.