Asus ROG Phone

4. Game Genie, Modules en Conclusie

Game Genie
Het hulpprogramma dat ROG Phone gebruikt tijdens het gamen is Game Genie.

Je kan dit menu altijd even oproepen en ervoor zorgen dat meldingen niet worden weergegeven. Niets bijzonders, want zoiets heeft de concurrentie ook. Game Genie gaat enkele stappen verder door ook de warmte, framerate, batterijniveau en de belasting van CPU en GPU weer te kunnen geven. Noch bij PUBG, noch bij Clash Royale, Fortnite, Asphalt 9 of Free Fire werd er FPS weergegeven.

Ten slotte kan je jouw YouTube en Twitch-account koppelen aan Game Genie en je gameplay live streamen. Dit kan in 480p, 720p en 1080p. Je kan kiezen of je alleen spelgeluiden wilt opnemen of vanaf je microfoon. Daarbij kun je ook jezelf filmen terwijl je aan het spelen bent. Fantastisch natuurlijk! Helaas is het mij niet gelukt om Game Genie live te laten streamen. Bij mijn verscheidene tests kwamen de streams later (vaak) wel op YouTube terecht. Streamen naar Twitch is niet gelukt: steeds verscheen de beruchte “error 2000”. Dit betekent dat je het wel werkend kunt krijgen, maar dat betekent wel een hoop pielen. Live streamen is op het moment dus niet echt live. Daarbij is het streamen niet zonder problemen. Game Genie meldt opeens dat het geheugen vol is. Dit was uiteraard niet zo, met meer dan 500Gb aan vrije ruimte, maar de opname werd wel gestopt. Na de stream wordt je beeldmateriaal wel automatisch geüpload. Opnemen werkt ook zoals verwacht. Je kan vervolgens de opname ook uploaden op Twitch, Mixer, YouTube en ga zo maar door. Helaas zijn er reeds genoeg apps die je gameplay kunnen opnemen dus daar heb je Game Genie niet voor nodig. Als Game Genie de kinderziektes kan aanpakken is het een top-app.

Asus ROG Phone
AeroActive Cooler met RGB logo

Extra modules
Wat de ROG Phone zo speciaal maakt is natuurlijk de mogelijkheid om extra modules toe te voegen. Je kan een desktop dock aansluiten, een professional dock, een twinview dock, een WiGig Dock, een Gamevice en een AeroActive Cooler. Alleen de laatstgenoemde AeroActive Cooler zit standaard bij je aanschaf. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een extra ventilator voor wanneer ROG Phone harder moet werken bij zwaardere games. Tegelijk geeft het je de mogelijkheid om je koptelefoon en je oplaadsnoer aan de zijkant aan te sluiten. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer je jouw telefoon horizontaal vasthoudt (de zogenaamde landscape-modus) je draden niet irritant in de weg lopen. De zwaarste games die verkrijgbaar zijn op Android spelen voornamelijk in landscape-modus, dus dat is een slimme vondst.

Asus ROG Phone
Bij het aansluiten van de AeroActive Cooler

De andere modules zijn dus los verkrijgbaar via deze link. Een desktopdock kun je gebruiken om je ROG Phone te gebruiken als minipc. Je kan je telefoon dan aansluiten op een monitor met HDMI of DisplayPort. Daarnaast krijg je een hoop poorten zoals meerdere USB-aansluitingen en een poort voor je ethernetkabel. Het professional dock heeft minder aansluitingen, maar kan 4K-beeld over HDMI pompen. Met het twinviewdock klik je een tweede scherm van 2160 x 1080 aan je telefoon. Je kan dan bijvoorbeeld twee games tegelijk spelen. Het WiGig Dock laat je jouw beeld draadloos naar je tv overbrengen met minimale lag. Ten slotte is er de Gamevice. Deze gadget verandert je ROG Phone qua uiterlijk in een PlayStation Vita. Je hebt dan twee joysticks, de bekende actieknoppen, vier bumpers, een D-pad en een pauze- en terug-knop. De Gamevice kan ook games voor de gek houden dat je de game met je vingers bestuurt, terwijl je eigenlijk met je joystick bezig bent. Dit is uiteraard de ideale manier om een groot voordeel te hebben in games als PUBG en Fortnite. Helaas heb ik Gamevice dus niet kunnen testen. De prijs is €90,-.

Asus ROG Phone
Gamevice

In het dagelijks gebruik
Als je het strikt bekijkt ben ik niet de doelgroep voor ROG Phone. Ik speel zelden 3D games en ben helemaal niet aan het prutsen met mijn instellingen, maar ik vind ROG Phone erg fijn in gebruik. Er zijn wat minpuntjes, maar die zijn voor mij te verwaarlozen met de reactiesnelheid, hoe het in mijn hand ligt, de airtriggers, de fotokwaliteit, het harde geluid en het heldere beeld dat ieder zonlicht kan weerstaan. Ik gebruik de AeroActive Cooler alleen voor deze review, maar verder niet. ROG Phone werkt net ietsje soepeler, is net iets rustiger voor mijn ogen, heeft net beter geluid en ga zo maar door. Het is een hele prettige ervaring die mij vaker laat glimlachen dan verwacht. De kleine irritaties, zoals framedrops in Clash Royale en een vingersensor op een rare plek zijn wat dit betreft niet doorslaggevend. Het subtiel showen van de RGB-achterkant zorgt steevast voor verbazing en enkele bewonderende blikken.

Conclusie
ROG Phone is prijzig, maar als je kijkt wat je ervoor krijgt is het een goede deal. Daarnaast is ROG Phone ook te krijgen met een abonnement. Natuurlijk dien je jezelf af te vragen of je het wel echt nodig hebt. Ben je een fervente gamer en horen PUBG en Fortnite voor jou bij de beste games ooit gemaakt voor een mobiel, dan moet je ROG Phone zo snel mogelijk aanschaffen. ROG Phone is een goede degelijke telefoon met enorm veel functionaliteit. Als je daar gebruik van wilt maken kan je ook allemaal losse apps downloaden via Androids Play Store. Zoals je kunt lezen hierboven val ik eigenlijk niet in de doelgroep voor ROG Phone, maar kan ik deze gadget wel heel erg goed waarderen. Het is vergelijkbaar met de rijervaring in een Jaguar. Je komt er ook prima met een Opel en je kan niet zeggen dat je een Jaguar echt nodig hebt, maar je vindt de reis en je comfort gewoon belangrijk. Ben je toe aan een nieuw topmodel en wil je jezelf verwennen, dan is dit een hele leuke optie. Natuurlijk zijn er goedkopere modellen, maar die zijn geen ROG Phone.


Asus ROG Phone