Asus ROG Phone

3. Extra's, Batterij en Benchmarks

Batterij
De batterij is groot: 4000 mAh. Dat is aardig wat en je verwacht er lang mee te doen. Nou, dat is ook zo als je het scherm op 60 Hz zet, de gamingstand uit zet en het licht tempert. Met alle opties aan en een aantal uren stevig gamen mag de ROG Phone na 10 uur weer aan de oplader. Dat lijkt kort, maar dat is inclusief stresstests en meerdere games draaiend houden tegelijkertijd. Met ‘normaal gebruik’ inclusief gamen haal ik net geen twee dagen. Er zijn veel mogelijkheden om je batterijverbruik aan te passen, zoals een energiebesparende stand, profielen om automatisch stroom te sparen en ga zo maar door. Ik heb geen van allen gebruikt, want ik wil mijn RGB. Een zuinig persoon kan er dus makkelijk meer dan twee dagen uithalen. Laten we wel wezen: een gaming smartphone is niet gemaakt om er verstandig mee om te gaan. Als je stroom wilt besparen, dan heb je het concept volgens mij niet goed begrepen.

Asus ROG Phone
Led RGB logo

Benchmarks
We hebben AnTuTu drie maal gedraaid op ROG Phone. De gemiddelden kun je hieronder bekijken, afgezet tegen de Asus Zenphone Max Pro, de Samsung Galaxy S7 en de Samsung Galaxy S9 Plus. Om het beste resultaat te krijgen hebben we de ROG Phone in X-modus (gaming modus) gezet.

  Asus S7 S9+ A-ROG
score 114721 158706 211238 294830
cpu 55212 61499 68152 90863
gpu 20809 52402 94403 126964
ux  32581 39467 41972 62608
mem 6119 5339 6711 14062

Software
Het is in vele opzichten even wennen om met de ROG Phone te werken. Na een paar dagen was dat voor mij voorbij en merkte ik dat ik wel erg veel met de telefoon bezig was. Om mij zo min mogelijk te storen aan kleine zaken heb ik er meteen Nova Launcher op gezet. ROG Phone werkt erg lekker in het gebruik en heeft net even meer toeters en bellen. Elk aspect van telefoongebruik is op een of andere manier aangepast voor de veelgebruikers. Dat is reeds te merken aan de hardware-opties maar er zit nog meer onder de motorkap.

Asus ROG Phone


Games
Er worden twee games bij ROG Phone voorgeïnstalleerd, te weten Free Fire en Asphalt 9. Free Fire is een wel erg letterlijke PUBG-kloon met tekortkomingen. Zo zit er bijvoorbeeld geen crosshair in de game. Erg irritant. Het grootste probleem dat Free Fire heeft is overduidelijk het feit dat PUBG en Fortnite ook gratis zijn, maar beter functioneren en er leuker uitzien. Het racespel Asphalt 9 is erg leuk. De nadruk ligt niet op sturen of remmen maar op het doen van tricks en heel veel driften. Het zorgt voor een compleet andere gameplay met veel tactisch gebruik van nitro.

Extra programma’s
Je verwacht dat hier bloatware voorbijkomt maar dat is een kwestie van interpretatie. Om het onderste uit de kan te halen zijn er programmaatjes in het instellingenmenu, die andere fabrikanten gewoon als onderdeel hebben van de interface. Asus heeft, zoals vermeld, software ingekocht bij andere bedrijven. Waarom zou je het wiel nog een keer uitvinden als je het gewoon kunt overnemen?

Er kunnen twee simkaarten in je telefoon en dan is het logisch dat je voor veel apps ook twee accounts wilt hebben. Met Twin Apps kun je dat eenvoudig regelen.

Met Page Marker kun je webpagina’s downloaden en deze later offline lezen. Handig voor mensen die gaan vliegen of vaak in de metro zitten. Deze functionaliteit werkt helaas alleen met Chrome.

ZeniMoji laat je een kort filmpje of gif maken. Een avatar kan in beperkte mate met je gezicht meebewegen en met de ogen knipperen. Leuk om een grappige reactie te geven via WhatsApp of zo, maar natuurlijk gewoon een gimmick.

Verder zijn er nog een hoop programma’s, die de werking van je telefoon op de achtergrond bevorderen. De enige die er echt toe doet voor onze doelgroep bespreken we even apart.

Asus ROG Phone
PUBG is leuk op ROG Phone!