Asus ROG Phone

2. Camera, Geluid en Beveiliging

De camera’s
Asus heeft alle technologie en software die ze zelf niet in huis hebben gewoon ingekocht. De camera’s van Sony staan al jaren goed aangeschreven en deze zitten dan ook in ROG Phone.

De camera heeft 16 Megapixels en krijgt hulp van een 12 Megapixels beeldsensor. De camera-software herkent wat voor beeld er wordt vastgelegd (portret, landschap, tekst, enzovoorts) en past je camera daarop aan. Je kan beelden schieten in RAW-formaat, mocht je dat willen. Selfies schiet je in 8 Megapixels met een 120° groothoekcamera. Zo passen er nog meer vrienden in je selfie. De camera-software is uitgebreid en, zoals alles aan ROG Phone, volgestouwd met allerlei fratsen waar je maar behoefte aan kunt hebben.

Foto's
Hier een aantal foto's, waarbij ROG Phone wordt vergeleken met de Samsung S9+.

Asus ROG Phone
Selfie: Links ROG en Rechts S9+

Asus ROG Phone
Ahoy Rotterdam 's nachts: Links ROG en Rechts S9+

Asus ROG Phone
Rotterdam 's nachts: Links ROG en Rechts S9+

Geluid
Eén van de irritaties bij het gamen op je telefoon is het geluid. Als je al stereo-speakers hebt, dan blokkeer je vaak één van de twee met je hand. Asus lost dit op met twee voorwaartse speakers naast het scherm. Het geluid is lekker en gaat tot standje loeihard. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je ROG Phone op Buitenmodus zetten. Je krijgt de waarschuwing dat het geluid dan kan vervormen, maar dat mag je verwachten. Natuurlijk kun je ook het geluid tweaken naar hartenlust.

Laadsnoer
Verder in de doos een USB Type-C snoer die uitmondt in een USB Type-C. Er zit een adapter bij met een Type-C ingang. Een gemiste kans om geen kleine ‘USB Type-C naar USB’ adapter bij te sluiten. Nu moet ik data en muziek vanaf mijn pc met mijn eigen snoer overzetten. Er zijn reeds pc’s met een USB Type-C aansluiting, maar ze zijn nog niet wijdverspreid. Het snoer zelf is ‘braided’, stug en stevig. Asus ROG heeft voor hun eigen braided-effect gekozen voor een dunnere draad dan standaard is bij de concurrenten. Dit zorgt volgens mij voor een stugger effect. Daarnaast is er een lichte coating overheen aangebracht. Het ziet er mooi uit en voelt lekker aan. Sommige USB Type-C snoeren sluiten niet lekker aan, laden de telefoon niet goed op en onderbreken steeds met data-overdracht. Dit gebeurde mij bij het standaard OnePlus-snoer. Het standaardsnoer van Samsung en een goedkoop snoertje van AliExpress gaven geen enkel probleem. Dit zegt dus meer over de snoeren van OnePlus.

2 simkaarten, geen sd
Je kan twee simkaarten in je ROG Phone kwijt. Altijd leuk. Helaas is er geen ruimte voor een extra sd-kaart. Niet heel erg, want het model dat ik testte had 512 GB aan geheugen. Daar kan je aardig wat muziek en foto’s op kwijt. Ook handig voor mensen die graag in 4k filmen en dit opslaan als RAW-bestand. Er is ook een ROG Phone met een opslag van ‘slechts’ 128GB.

Beveiliging
Je kan ROG Phone ontgrendelen met een pincode, een patroon, je vingerafdruk en gezichtsherkenning. Nee, er zit inderdaad geen irisherkenning op. Het duurt in het begin iets langer voordat de telefoon is ontgrendeld met gezichtsherkenning, maar na enkele dagen is het even snel. Een nadeel is wel dat ontgrendelen lastig is als je bijvoorbeeld aan het kauwen bent met een volle mond. De vingerafdruksensor zit aan de achterkant. Hier zijn twee zaken opmerkelijk aan. Hij zit niet in het midden en is een rare rechthoek. Daardoor zit mijn vinger er vaak net naast en duurt het ontgrendelen iets langer. Allemaal kleine irritaties, maar ze komen wel vaak terug.

Asus ROG Phone
Vingersensor en camera

De extraatjes
Er is een koptelefoonaansluiting, dus dat zit goed. Helaas gaat een jack net niet helemaal naar binnen en dat ziet er minder mooi uit. Jammer. Gezien de vele details waar op is gelet, is dit extra opmerkelijk. Verder zijn er twee ‘airtriggers’ aanwezig. Door in de telefoon te knijpen kun je apps opstarten. Je kan kort of lang knijpen, op verschillende plekken en zelfs instellen hoe hard er geknepen moet worden. Je kan airtriggers zelfs instellen voor functionaliteit tijdens het gamen. Ik heb kort knijpen voor de camera gekozen en lang knijpen voor de zaklamp. Erg handig. Het opstartgeluid is blitse vroem inclusief trilfunctie. Als je de telefoon op Stil hebt staan hoor je dus een lelijke brom. Je kan dus niet stiekem je telefoon aanzetten. ROG Phone is spatwaterdicht, maar heeft geen officiële ratificatie. Er zit dan ook geen garantie op waterschade.

Asus ROG Phone
AirTriggers

ROG Phone is een gaming smartphone en dus moet er RGB op zitten. Aan de achterkant zit het logo van Asus en dat verandert vloeiend van kleur naar kleur. Als je jouw AeroActive Cooler gebruikt kun je het logo niet meer zien. Asus heeft er uiteraard voor gezorgd dat de AeroActive Cooler een eigen meekleurend logo heeft. Om deze led-lichtshow te activeren moet je de batterij wel in de gamingstand zetten.

Hoesjes
Asus is niet een bekend merk op de telefoonmarkt en daarom zijn hoesjes zeer lastig te krijgen in telefoonwinkels. Asus is dus begonnen deze zelf te fabriceren. Op het moment is er helaas alleen een bumper-hoes verkrijgbaar voor €49,- via deze link. Gelukkig voor de fans is de ROG Phone redelijk populair. Via Chinese groothandels op internet is dan ook een ruime variëteit te vinden voor een zacht prijsje.