Asus ROG Phone

De Asus ROG Phone is een originele aanpak voor een gaming smartphone. Concurrent Razer was al eerder bezig met dit idee, maar Asus wil hen graag overtreffen. Of het hun daadwerkelijk is gelukt de beste gamingphone te produceren, hangt er van af hoe je een smartphone op ‘gaming’ beoordeeld. Het is in ieder geval geen miskoop.

Introductie
Om deze review leesbaar te houden, noem ik de producent “Asus” en hun product “ROG Phone”. De ROG Phone is los te koop voor net geen €900,- en is duidelijk een highend toestel. Gelukkig kan ik ROG Phone vergelijken met mijn Samsung Galaxy S9 Plus en eerlijk gezegd bevalt de ROG Phone mij beter. Dit kan natuurlijk komen doordat ik een beetje ben uitgekeken op Samsung. Het feit dat Asus veel zaken net even anders aanpakt maakt voor mij het verschil. Samsung houdt veel juist hetzelfde en dat is zowel een voordeel als een nadeel.

Verpakking
Bij een premium product hoort een originele verpakking. Asus gaat voor een afgestompte driehoekige doos met glimmende decoratie. Erin zit uiteraard de telefoon, een pinnetje om je simkaartlade eruit te krijgen, een oplader, een snoertje en een boekje met informatie over garantie.

Asus ROG Phone

Snel, warm en koel
De grote gimmick aan ROG Phone is het feit dat je er losse modules op aan kunt sluiten. We bekijken later in de review de afzonderlijke modules. Asus gebruikt een Snapdragon 845, maar heeft deze overgeklokt tot 2,96 Ghz. Dat creëert weer extra warmte zodra je ROG Phone maximaal belast, maar daar heeft Asus iets op gevonden. Iedere module heeft extra koelmogelijkheden en je krijgt er standaard een AeroActive Cooler bij. Kort gezegd: ROG Phone is snel. De benchmarks verderop laten daarover ook geen twijfel bestaan. Asus heeft er ook 8GB aan intern geheugen in gepropt. Nee, ze zijn niet zuinig met de hardware in ROG Phone.

Aanpassen en tweaken
Android is een systeem dat de gebruiker de mogelijkheid geeft om alles naar hartenlust aan te passen. Asus heeft hier zeer actief op ingespeeld. De kleinste aspecten zijn nog te wijzigen naar je eigen smaak. Als je overdonderd wordt door de vele opties of knopjes is er toch nog steeds prima mee te werken. Voor de regelneven onder ons is er in ieder geval genoeg te sleutelen.

Asus ROG Phone

Het scherm
Het beeldscherm is 6 inch in doorsnee met een scherm van 2160 x 1080 pixels. Er zit HDR op en je kan de helderheid opschroeven tot 550 nits. Dat is behoorlijk fel. Gelukkig kun je het licht ook afdoende dempen als je niet graag verblind wordt. Er wordt ook een bluelightfilter aangeboden dat je naar wens kunt afstellen. De kleuren zijn wat mij betreft te verzadigd en te hard. Asus heeft daarom drie standaardprofielen klaarstaan waarbij de meeste wensen wel worden vervuld. Voor de echte mierenneukers is er ook de mogelijkheid om alles tot in de kleinste details aan te passen. Het screenshot is slechts een gedeelte van een menu dat je deze mogelijkheid biedt. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 90 Hz. Dat is sneller dan de doorsnee telefoon, maar niet zo snel als de Razer Phone die 120 Hz haalt. In de praktijk merk je de 90 Hz door een net iets soepelere ervaring tijdens bijvoorbeeld het scrollen op websites. Voor degenen die dit niks vinden of graag hun batterij sparen, is er de mogelijkheid de verversingssnelheid op 60 Hz te zetten.

Om je een kleine indruk te geven, Asus laat je ook de knoppen op je navigatiebalk omdraaien, de grootte van je apps aanpassen, de grootte van de tekst, hoe je telefoon reageert als je deze oppakt en nog veel meer.

Asus ROG Phone
Achterkant