Atelier Arland Series Deluxe Pack

Vraag me niet waarom, maar de Atelier-games hebben iets waardoor ik toch elke keer weer benieuwd ben. In elke andere game speel je een (nog te worden) held of heldin, maar de hoofdrolspelers in Atelier-games zijn juist erg ontwapenend. Gewone meiden die eigenlijk helemaal niets groots van plan zijn. Vaak gaat het om het succesvol maken van een slechtlopende alchemisten-winkel in plaats van de wereld te redden van een zoveelste apocalyps.

Nu zijn er al heel veel delen uit waar we de scheikunde in duiken, veel te lieve monsters bevechten en de dorpelingen helpen aan allerlei drankjes en items. De games worden meestal in een trilogie uitgebracht, maar een deel is altijd los te spelen zonder voorkennis van een voorgaand deel. Koei Tecmo vond het eens tijd om een van de oudere sagas af te stoffen: de Atelier Arland-reeks krijgt een nieuw leven in de Atelier Arland Deluxe Pack, waarin drie games te vinden zijn. Atelier Arland begon in 2009 with Atelier Rorona: The Alchemist of Arland. Daarna kwamen Atelier Totori: The Adventurer of Arland en Atelier Meruru: The Apprentice of Arland. Weer wat later kwamen er 'Enhanced Plus' versies van deze games met daarin extra events, dungeons en kostuums. En ja, uiteindelijk zelfs nog een bundel op PlayStation 3 en nu dus op Nintendo Switch en PlayStation 4.

Atelier Arland Series Deluxe Pack - Conversation (Foto: Koei Tecmo)

Atelier Arland Series Deluxe Pack bevat de ports van de Enhanced Plus-versies. De graphics hebben een oppoetsbeurt gekregen en alleen de DLC van de 3DS-versie van Atelier Rorona mist. De enige reden die ik kan verzinnen is dat het oppoetsen te veel werk moet zijn geweest met de lage resolutie die de handheld heeft. Er is alleen wat nieuwe content te vinden in Atelier Meruru met twee nieuwe events en een scene na de credits. De titels kun je niet alleen los van elkaar spelen, je kunt ze ook los kopen als je de bundel niet zou willen hebben omdat maar een titel je echt leuk lijkt.

In de eerste titel speel je Rorona. Ze probeert haar winkel te redden van een faillisement. In de tweede titel speel je Totori met als leraar Rorona. Totori wil een avonturier te worden zodat ze haar vermiste moeder kan vinden. In de derde titel speel je Meruru die de kunst van alchemie geleerd krijgt van Totori. Meruru is een prinses die de welvaart in haar koninkrijk wil verhogen door alchemie te gebruiken. De games zijn dus prima los te spelen, maar het is wel leuk voor de herkenning om ze in de juiste volgorde te doen en zo de cameo's te zien.

Atelier Arland Series Deluxe Pack - Battle (Foto: Koei Tecmo)

De gameplay is vrij simpel om in te komen: je gaat een wereld in om te verkennen en ingredienten te verzamelen. Natuurlijk kom je monsters tegen die je moet verslaan in een turnbased gevecht. Door steeds verder te komen in het verhaal en met alchemie speel je nieuwe gebieden vrij. Daar vind je weer nieuwe ingredienten, monsters en dungeons. Zoals gewoonlijk in Atelier-games ben je zelf de zwakste schakel in een gevecht. Teamgenoten sluiten bij je aan tijdens je avonturen. Jij bent de alchemist en draagt dus zelfgemaakte bommen en drankjes met je mee om meer de support te spelen.

De recepten zijn niet alleen voor drankjes en bommen, je kunt ook wapens en kledingstukken verbeteren met je alchemisten. Die heb je nodig voor je team, maar ook voor quests in het verhaal en zijmissies. Voor mensen die latere Atelier-games hebben gespeeld: zo uitgebreid als de laatste games is het niet. Je kunt ingredient A met bonus voor bescherming tegen elektriciteit en ingredient B met bonus voor extra HP combineren dan heeft het resultaat beide bonussen. Dieper dan dat gaat het niet.

Atelier Arland Series Deluxe Pack - Crafting (Foto: Koei Tecmo)

Een gameplay-mechaniek waar de Atelier-franchise bekend om staat is de tijdslimiet. Atelier Rorona houdt de speler nog aan het handje door duidelijke deadlines te stellen. Atelier Totori is een stuk lastiger, want je krijgt in totaal drie ingame jaren, maar alleen het verhaal begeleidt je nog, voor de rest moet je het zelf uitzoeken. Atelier Meruru doet van beide wat, waardoor je wel wat vrijheid krijgt, maar wel goed de tijd in de gaten hebt. De focus daar zit veel meer in de gebouwen die je moet maken om je nuttige dingen te geven zoals ervaring voor teamgenoten die niet mee op avontuur gaan.

Het oppoetsen van de graphics is niet helemaal perfect, heel af en toe flikkerde het scherm of een vijand die door een steen heen kwam. Je zou verwachten dat ze na zoveel keer heruitbrengen deze problemen wel hadden aangepakt, maar helaas. Het is op zich een prima bundel, maar door de prijs kan het mensen afschrikken. 90 euro voor drie ports van oudere games is misschien iets te veel van het goede.

Atelier Arland Series Deluxe Pack zou een aanrader voor iedereen zijn als het lager geprijsd was. De serie is ondertussen verder gegaan en er zijn betere delen uitgekomen zonder deadlines, met diepgaandere alchemie en met verbeterde gevechtsystemen. Dan moet je als uitgever niet heel veel vragen voor een minder aangeklede versie van je franchise. Het helpt ook niet dat er voor de fans niets nieuws te vinden is dat relevant is. Voor nieuwkomers die een uitdaging willen is het een prima instap, want de deadlines voegen wel iets toe aan je spelervaring. Het verhaal en de personages zijn ontwapenend, eens wat anders dan de standaard JRPG waar iemand uitgroeit tot de stoere held(in). Nu maar wachten op de nieuwe trilogie die dit jaar van start gaat met Nelke & the Legendary Alchemists: Ateliers of the New World.