LEGO DC Super-Villians

Developer TT Games poept sinds kort niet meer de ene LEGO game na de andere uit. Gelukkig niet, want om nou om de twee maanden dezelfde game te spelen in een ander jasje, dat gaat ook een keer vervelen. Om dat tegen te gaan is er een nieuw concept bedacht, wat nou als je, in plaats van de good guys, een keer de bad guys speelt?

En zo geschiede. In LEGO DC Super-Villians speel je met de bad guys die DC universum te bieden heeft. De toon wordt direct gezet als je de game opstart. Inspector Gordon brengt een bezoekje aan de gevangenis waar natuurlijk de pleuris uitbreekt en alle grote boeven proberen te ontsnappen. Jij zit er tussen in en je mag mee ontsnappen, als je maar voor de slechteriken gaat werken. Het duurt natuurlijk niet lang voordat het gehele Justice Team jullie weer komt oppakken. Maar dan gebeurt het meest gekke in de game. Er komt een fake Justice League (met de naam Justice Syndicate) en die ontvoert de echte Justice Team! Dit Justice Syndicate komt vanuit een andere dimensie en die lijkt op het eerste gezicht beter dan de League, maar er zit een vreemd luchtje aan hen. Al gaandeweg kom je er achter dat zij nog crimineler zijn dan jijzelf. Dat kan natuurlijk niet zomaar want een echte bad guy duldt geen concurrentie, dus is het aan jou om de orde weer te herstellen.

Een nieuwe toevoeging in LEGO DC Super-Villians is dat je voor het eerst niet een bekend personage speelt, maar jezelf. Je kunt hem zelf voorgeven en aangezien je helemaal los kunt gaan, kun je de meest badass slechterik maken die je kunt verzinnen. Deze zie je dan ook terug in de cutscenes, wat extra tof is. Wat minder tof is, is dat het verhaal niet om jou draait, maar je op sleeptouw wordt genomen door de andere slechteriken. Je speelt een beetje tweede viool en dat is soms stom. In het begin kan je personage ook nog niets, dus je bent afhankelijk van de anderen. Gaandeweg krijg je wel steeds meer skills, maar het idee dat jij de hoofdrol speelt, dat is er niet echt. De anderen zien je, zelfs aan het einde van de game, als groentje. Gelukkig is Harley Quinn, je die tenminste Dr. Doesn't-Talk-Much noemt.

De gameplay is overigs nog steeds hetzelfde als de vorige delen. Je verzamelt studs, rode en goude blokken, doet wat opdrachten hier en daar en je loopt zo door alle missies. Nadat je een level hebt uitgespeeld kom je meestal terug met een ander personage om definitief alle side-missies te doen. Ben je klaar met alle missies dan kun je in de open wereld nog los gaan. Daar is niet zoveel aan veranderd.

Mijn grote hoop was, dat je ook echt de slechterik kon uithangen. Helaas is daar niet zoveel van waar. Je moet nog steeds mensen helpen met bijvoorbeeld het zoeken van item. Waarom zou je dat als slechterik doen? Je zou het juist moeten verstoppen! In de 15 levels die je mag spelen, mag je nooit iets stout doen. Ja, het hele interieur slopen, maar dat kun je in elke game doen. Het is ook zonde dat de grote helden eigenlijk geen rol spelen, en je alleen vecht tegen de kleine b-slechteriken en goederiken. Ik had epische gevechten tegen Batman verwacht, maar daarentegen vecht je tegen Nighthawk en Teen Titans.

Wat de game draagt is de humor die TT Games in de game heeft gestopt. Deze wordt gedragen door de stemmen van Mark Hamill en Kevin Conroy. Met zijn tweeën op de bank komt LEGO DC Super-Villians het meest tot zijn recht. Maar als je deze twee factoren buiten beschouwing laat, is het stiekem gewoon weer een LEGO game zoals de vele anderen die de afgelopen jaren zijn gemaakt.