DVD: Zuidas (seizoen 1)

Het eerste seizoen van de Nederlandse serie Zuidas is uit op DVD en op televisie wist de serie niet altijd te overtuigen. De jonge Sabia, een pas afgestudeerde rechtenstudent die aan de bak gaat bij een groot advocatenkantoor, krijgt te maken met de prestige van het bruisende zakendistrict. Waarom wist de serie niet de overtuigingskracht te brengen die internationale advocatenseries als Suits wel weten te brengen en miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd houden? Het probleem zit op een aantal punten.

Advocaat worden op de prestigieuze Zuidas, daar dromen rechtenstudenten van. Een topsalaris, status, miljoenendeals en ongelimiteerd gin tonics drinken in exclusieve clubs op kosten van kantoor met collega’s die al snel je vrienden of meer worden. De net afgestudeerde rechtenstudent Sabia (Jouman Fattal) zet alles op alles om daar een plek te bemachtigen en te behouden bij één van de beste advocatenkantoren, Van de Sande Grinten Meijer, kortweg VDSGM. Als jonge ambitieuze advocate krijgt Sabia te maken met een ongekend machtsspel in de statusgevoelige wereld van de Zuidas.

En het probleem zit hem dus in het te veel aandringen op spanning en sensatie. Een goede advocatenserie laat zien wat er in die wereld schuilgaat zonder daar al te erg de focus op te leggen. Dat gebeurt in Zuidas juist te veel. Het mysterie en de onderlinge verhoudingen zijn vanaf het eerste moment besmeurd en de beslissingen van het hoofdpersonage Sabia zijn vreemd en soms zelfs hooguit belachelijk te noemen. En het zijn daardoor dus juist de nieuwe acteurs die de serie om zeep helpen. Daarbij wil de serie ook nog eens graag lijken op een andere hit van de omroep, namelijk Feuten. De opzet is bijna 1 op 1 naast elkaar neer te zetten; nieuweling komt terecht in een totaal nieuwe wereld, is geschokt door de sluwe spelletjes die gespeeld worden en doet vervolgens mee om een plek te veroveren. Wat Feuten alleen goed heeft gedaan is meer informatie inwinnen bij de wereld waarin de serie zich af ging spelen. Zo zijn de makers van die serie een tijd undercover gegaan in de wereld van de studentenverenigingen in verschillende steden om te zien hoe het er nou ècht aan toe gaat. Die stap lijken de makers van Zuidas even overgeslagen te hebben.

De doorgewinterde acteurs in de serie proberen er zeker nog wat van te maken. Zo is Mark Rietman thuis in de rol van sluwe advocaat die probeert de balletjes hoog te houden, terwijl hij tegelijkertijd in levensgevaar blijkt te zijn. Ook Annet Malherbe brengt de favoure die ze in haar Gooische Vrouwen-rol kwijt kon weer terug in de rol van powervrouw aan het hoofd van VDSGM. Het is alleen net niet genoeg.