MSI Aegis 3 (8th)

3. Uitbreiden, Prijzen en Conclusie

Uitbreiden


Okee, dus we hebben een kleine krachtige pc met handvat en een grote snelle harde schijf en SSD. Hoe zit het met de uitbreidingsmogelijkheden? Het zijpaneel verwijder je met twee schroefjes aan de achterkant. Er is aan de zijkant ruimte voor een extra RAM module. Je kan hier dus makkelijk 8GB bijprikken. Als je nog meer RAM-geheugen wilt, dan zul je Aegis helemaal open moeten maken, om de andere 8GB RAM-module ook te verwijderen. Je kan maximaal 32GB aan RAM kwijt. Ook is er in de zijkant ruimte voor een extra harde schijf.

We moeten voor extra opslag aan de bovenkant wezen van Aegis. Daar is plek voor twee 3.5 inch harde schijven. Ik vind dat ruim voldoende opties voor een veeleisende gamer.

MSI Aegis 3

Prijzen
Zoals je gewend bent, kun je jouw Aegis 3 laten uitrusten met de grafische kaart die je wilt. Natuurlijk gebeurt er dan wel iets met de prijs. Het model dat wij hebben getest heeft een GTX 1060 en kost €1699,-. Een model met een GTX 1070 kost €1799,- en voor een uitvoering met een GTX 1080 tel je €1999,- neer. Is dat het waard? Als je kijkt naar wat je ervoor kijkt, dan klopt de prijs. De toevoeging met Intel Optane maakt je ‘gewone harde schijf’ dermate veel sneller, dat het echt een koopje is. Als je alleen naar de hardware kijkt, zonder de kast, zonder Intel Optane en zonder alle fratsen, dan ben je minstens €1000,- kwijt aan onderdelen. Dan moet je alles nog in een kleine mooie kast frotten, heb je geen RGB, geen software, geen Intel Optane en mag je het zelf draaiend krijgen met je harde schijf. Met andere woorden: een handige knutselaar kan een mooie kast als deze bouwen voor minder, maar dan heb je dus niet een strak draagbaar gamingbeest met een ingebouwde disco met onderdelen die feilloos op elkaar zijn afgestemd. Voor de beste prijs-kwaliteits-verhouding en met het oog op de toekomst, raad ik de versie met de GTX 1070 aan. De meerprijs valt in het niet bij het verschil in kosten als je de videokaarten los koopt. Daar komt bij dat de games van de toekomst de 8GB aan grafisch geheugen goed kunnen gebruiken (Cyberpunk 2077 en Anthem zijn hier voorbeelden van). Let wel, de GTX 1080 is ook geen foute deal, als je in ieder geval van plan bent te gamen op een 4K-scherm. Anders gebruik je die videokaart niet optimaal.

MSI Aegis 3

Conclusie
Er past meer op een klein oppervlak, dan je zou denken. MSI heeft de beperkte ruimte ook nog eens een markante vorm gegeven mét een RGB-show. Er is stelling genomen en niet ‘de veilige middenweg’ gekozen. Dat kan ik waarderen. Als de Aegis jouw smaak is, dan zit je geramd. Het feit dat je zoveel extra harde schijven in de Aegis 3 erbij kan stouwen en dat ieder onderdeel (op het moederbord na) te upgraden is, vind ik belangrijk. Heb je een zeer beperkt budget en vind je een pc in de vorm van een vleugel niet iets om mee te pronken, dan moet je deze overslaan.

MSI Aegis 3