World of Warcraft: Battle for Azeroth

Nu Battle for Azeroth al een aantal weken uit is wordt het tijd om de andere features door te nemen nu ze eindelijk uit zijn: de dungeons, de eerste raid Uldir en de Warfronts.  Over het algemeen ligt de moeilijkheidsgraad van de dungeons een stuk hoger dan in Legion - niet in de eerste plaats komt dit doordat tanks niet meer de halfgoden zijn zoals bij de vorige uitbreiding het geval was. Het feit dat tanks minder threat generen is een goede verandering, want de trash is hierdoor een stuk uitdagender waardoor spelers meer worden aangemoedigd op de toppen van hun kunnen te kunnen spelen.

Dungeons

Bij de dungeons zelf valt op dat Blizzard niet zuinig aan heeft gedaan met de trash en meer focus heeft gelegd op de interrupts. Wat betreft de trash voelt het alsof Team 2 minder aandacht heeft besteed aan het plaatsen van trash: vooral de dungeons als Freehold en Motherlode hebben erg veel trash (wat resulteert in weinig ruimte om te vechten en veel ninja pulls), en bij Siege of Boralus wordt tussen het stuk van de tweede en derde boss per ongeluk gepullt door een fear van een van de mobs. Aangezien de fear meer dan vijf seconden duurt, heb je niet altijd de controle over wat je per ongeluk pullt frusterend voelt.

Shrine2

Wat opvalt aan de bosses zelf is dat er enorm veel veelzijdigheid is. Je hebt council-achtige fights met Heartsbane Triad en Council o' captains, gevechten die gebruik maken van de omgeving zoals Knight Captain Valyri en Mchimba the Embalmer en  gevechten waarbij de healer de hoofdrol heeft zoals bij Avatar of Sethralis. Mede door de bosses had ik het gevoel dat elke dungeon die ik deed uniek was. Natuurlijk is niet elke dungeon fantastisch - zoals eerder gezegd is er bij Freehold en Motherlode ontzettend veel trash, en Temple of Sethralis heeft een aantal frusterende mini-games binnen de dungeon waar je zelfbeheersing erg op de proef wordt gesteld. Mijn voorspelling is dat Temple of Sethralis ook de minst geliefde dungeon wordt voor mythic plus.

Over mythic plus gesproken: de scaling van de dungeons voelt nu een stuk eerlijker doordat foritified en tyrannical nu de eerste affixes zijn in plaats van de laatste, waardoor je nu geen gigantische piek in moeilijkheidsgraad krijgt bij de laatste affix zoals in Legion. Verder was er de nodige controverse dat de weekly chest nu maar één item geeft in plaats van de mogelijke drie, zoals het geval was in de beta.

Er valt voor beide opties wat te zeggen - drie items zorgt voor sneller gearen van de raiders, maar één item zorgt ervoor dat je geen rare situaties krijgt wanneer minder spelen beter beloond wordt - maar het stoort me dat de communicatie van de developers zo gebrekkig was wat betreft de weekly chest. Pas één dag voordat de eerste weekly chest te openen was werd duidelijk gemaakt dat het iedereen maar één item kreeg, terwijl meerdere outlets zoals WoWhead en MMOchampion hadden geschreven dat je toch echt drie items per week in je chest kon krijgen. Dat blizzard dit in al die maanden niet had gecorrigeerd is onacceptabel.

Bfa2

Uldir

Ook de eerste raid is inmiddels al uit in Battle for Azeroth en met mijn guild heb ik de gevangenis van de titans doorgeploegd. Qua uiterlijk ziet de raid er fantastisch uit: door de gigantische zalen en gebruik van veel goud en metaal heeft de vibe van de titans die we ook kennen uit Ulduar, een van de meest geliefde raids van World of Warcraft. Bovendien is er een duidelijke lijn dat de old god G'huun zijn gevangenis heeft overgenomen, door de witte schimmel van het plafond en doordat vrijwel alle bosses een vorm van bloedmagie gebruiken.

Wat betreft de bosses zelf had Blizzard een vrij duidelijke opdracht: zorg dat de moeilijkheidsgraad niet zo'n lachertje wordt zoals het geval was bij Emerald Nightmare in Legion. Daar zijn ze goed in geslaagd, te beginnen met de eerste boss Taloc. Taloc is als eerste boss van de raid niet de moeilijkste en kan door goede guilds in één keer verslagen worden, maar het gevecht voelt door de eis van goed positioneren en de meerdere faces wel een stuk moeilijker aan dan bosses zoals Garothi worldbreaker in Antorus en Nysendra in Emerald Nightmare.

Wat betreft de andere bosses is er een gezonde mix van add fights, dps checks en tank and spank. De enige boss die ik echt niet leuk vindt is Vectis - voor een dps check duurt het gevecht veel te lang. Ook een council fight was een leuke aanvulling geweest, maar over het algemeen is Uldir een goede raid om de PvE-content van Battle for Azeroth mee af te trappen.

Uldir

Warfronts

Warfronts, de laatste grote nieuwe feature van Battle for Azeroth, begon met de Battle for Stromgarde waarbij de Alliance het gebied in handen had en de Horde het gebied moest terug zien te winnen door het aanleveren van war resources. In de tussentijd waren er veel rares en quests voor de Alliance: spelers konden een nieuwe set aan gear bij elkaar sprokkelen en ongeveer 1200 war resources. Het deed me denken aan de timeless isle met al de rares, en de extra war resources en azerite waren een leuke bonus.

Dat veranderde toen de Horde eindelijk genoeg war resources had verzameld en aan de slag kon met het Warfront-scenario. Veel spelers aan de kant van de Horde konden aanvankelijk niet eens beginnen vanwege serverproblemen, en wanneer je eindelijk aan een Warfront mee kon doen bleek de content ook nog eens heel simpel te zijn. Blizzard heeft al eerder gezegd dat je heel erg je best moet doen om een Warfront te verliezen, maar het voelt daardoor wel alsof je plusminus 30 minuten aan het rondlopen bent terwijl je weet dat de uitkomst al vaststaat. De beloningen liegen er dan wel niet om: voor het voltooien van je eerste warfront krijg je gegarandeerd gear met 370 item level - waarmee het op hetzelfde level zit als heroic uldir - en alle rondjes daarna krijg je gear van level 340, wat gelijk staat aan dungeons op mythic level.

Warfronts

En dat voelt weer behoorlijk oneerlijk voor spelers aan de kant van de Alliance. Zeker wanneer de raid net geopend is wil je zoveel mogelijk goede gear krijgen, en de Horde krijgt daarin een voorsprong waar de Alliance zelf minimaal twee weken op moet wachten voor ze hetzelfde kunnen krijgen. Zeker voor de mythic raiders kan ik me voorstellen dat dit behoorlijk oneerlijk voelt waar elk beetje gear telt. Waarschijnlijk wordt dit minder erg wanneer er meerdere Warfronts beschikbaar zijn zodat beide facties aan beloningen kunnen komen (onder andere Silvermoon, Aszhara en de Barrens staan volgens geruchten op het programma), maar het is nog maar wachten tot wanneer deze verschijnen.

Het scenario zelf doet wel eer aan de Warcraft III roots waar Blizzard op mikt met de Warfronts: het voelt als een totale oorlog doordat je je ook niet alleen met het inhakken op vijanden bezighoudt, maar ook met het delven van gronstoffen en het veroveren van strategische punten. En door de schaal van het scenario - je zit met twintig spelers in één groep - voelt het alsof je onderdeel uitmaakt van een groot leger. Dat de warfronts de oorlog in Battle for Azeroth meer levendig maken staat vast, het tilt de kwaliteit van de game alleen niet naar een hoger niveau.