Asus Zenfone Max Pro (M1)

Steevast schaf ik iedere twee jaar een topmodel telefoon aan. Ik ben een zogenaamde poweruser, die meer op zijn telefoon zit, dan een doorsnee tiener. Als ik dan gedurende een paar weken stapjes terug moet doen met mijn gadget, dan zorgt dat meteen voor veel stress. Met gemengde gevoelens bij aanvang heb ik de Asus Zenfone Max Pro getest. Deze telefoon is binnenkort verkrijgbaar voor €249,- en de vraag is natuurlijk: is dat bedrag te hoog, te laag of precies goed?

Asus Zenfone Max Pro

Voorpret
Nou, de naam is in ieder geval een hele mond vol. De Max Pro is qua prijs nog net een budgettelefoon te noemen, dus ik vraag mij af waarom ‘max’ en ‘pro’ in de naam zitten. Het klinkt in ieder geval erg goed. Dat is ook het geval met de verpakking. De Max Pro komt in een mooie, zeer complete doos. Je krijgt er zelfs een paar oordopjes bij met reservedopjes. Natuurlijk is er ook een stekker, micro-usbkabeltje en een Asus-stijl simkaart-tool.

Oordopjes
De oordopjes verdelen het geluid duidelijk qua frequentie en zorgen voor een ruimtelijke beleving. Dit is echt niet tof voor metal, maar elektronische herrie zoals techno is leuk om zo te ervaren. Je kan geinige dingen met de gescheiden frequenties doen in combinatie met een equalizer. Het geluid van de oordopjes is strak en goed. Helaas zit er geen pauze-knop of volumecontrole in het snoer. Je kan dus ook geen telefoontjes opnemen met de oordopjes, maar het feit dat er überhaupt oordopjes worden bijgeleverd is al heel opmerkelijk te noemen in deze prijscategorie.

Asus Zenfone Max Pro
2x simkaart + sd-kaart

Meer sim met sd-kaart
Er zit een houder in de telefoon voor twee simkaarten en een sd-kaart. Normaliter moet je kiezen of je een tweede simkaart plaatst of een sd-kaart, maar dat is hierbij niet nodig. Je kan er een sd-kaart tot 2TB inzetten, dus aan opslag geen gebrek. De Max Pro, die ik mocht testen, heeft 64Gb aan opslag.

Beeldscherm
De Max pro is een 6 inch telefoon met een 2160 x 1080 resolutie. Eén van de uitgangspunten van Asus was een telefoon te maken die je met één hand kunt bedienen en toch een groot scherm heeft. Dat is in mijn geval zeker gelukt, maar ik heb relatief grote handen. De zij-bezels (randen aan de zijkant) zijn smal, maar de bezels boven en onder zijn een stuk breder. Het IPS-scherm gaat tot 450 nits helderheid, maar het lijkt erop dat het veel feller licht produceert. Je kan het scherm wel dimmen om ’s nachts een beetje te surfen als je partner slaapt, maar daar is alles mee gezegd. Het maakt niet uit hoe fel de zon is, dit scherm kan gewoon beeld weergeven. Voor zover ik heb kunnen merken is gebruik op de hoogste helderheid niet eens zo belastend voor de batterij.

Batterij
De batterij is een leuk bakbeest van 5000mAh. Dat is heel behoorlijk voor zo’n compact en compleet toestel. Je kan er meer dan anderhalve dag intensief mee gamen, wat vergelijkbaar is met iets meer dan twee dagen surfen en appen. Dat scheelt een hoop.

Vingerafdrukscanner
Natuurlijk zit er ook een vingerafdrukscanner in de Max Pro. Deze is wel aan de kleine kant, dus af en toe moet je je vinger een beetje verschuiven voor herkenning. De oplossing hiervoor is je vinger meerdere keren toevoegen. Dat maakt de herkenning sneller. Asus schept op dat de scanner ook een vochtige vinger herkent en dat is inderdaad zo. Een grotere scanner is voor de kolenschoppen die ik mijn handen noem wel makkelijker in gebruik.

Gezichtsherkenning
Hier kan ik heel kort over zijn: helemaal top! Het werkt erg snel, veel sneller dan de vingerafdrukscanner. Ik heb geen idee hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen, maar de gezichtsherkenning is minstens even als die van de Samsung Galaxy S9+. Je moet de telefoon wel recht voor je houden, maar dat lijkt me logisch.

Asus Zenfone Max Pro
Gezichtsherkenning

Zwakke speaker
Een handzame telefoon met een grote batterij, vingerafdrukscanner en een helder scherm. Als je dat allemaal hebt gelezen, dat weet je dat er ergens op bezuinigd moet zijn, om voor zo’n spotprijs te koop te zijn. De speaker is wat mij betreft echt de zwakke plek van Max Pro. Het geluid is blikkerig, overstuurt bij het minste of geringste en de twee spleetjes waar het geluid uitkomt zijn makkelijk per ongeluk af te dekken. Ik heb meerdere keren een telefoontje gemist terwijl ik zat, omdat de speaker werd afgedekt. Gek genoeg zijn er wel twee microfoons op de Max Pro. Een bijzondere keuze.

Wifi
De wifi is een ander punt. Helaas is er geen ondersteuning voor 5Ghz – netwerken, maar alleen 2.4Ghz. Gelukkig hebben de meeste 5Ghz routers ook een 2.4Ghz signaal en zijn er meer midrange telefoons die de 5Ghz – functionaliteit missen. Alsnog is het een gemis, maar zeker overkomelijk.

Bedienen met gebaren
Max Pro heeft ZenMotion, waarmee je jouw telefoon uit de slaapstand kan halen en meteen de gewenste app kunt opstarten. Als je een W tekent op het scherm, dan wordt meteen Chrome opgestart en bij een V opent het je telefoon. Dit werkt alleen als je geen beveiliging op je telefoon hebt, want anders moet je eerst nog de Max Pro ontgrendelen voordat je de app ziet. Een leuk gegeven, maar helaas kun je niet zelf een app toewijzen aan een gebaar. C opent bijvoorbeeld je camera, maar dat werkt ook met twee keer tikken op de Aan-knop. Ik had graag C zelf gekoppeld aan bijvoorbeeld WhatsApp of 9GAG.

Asus Zenfone Max Pro

Kale Android
Max Pro komt met de versie Android 8.1.0 en zo kaal mogelijk. Dat maakt heel veel mensen blij, want een kale Android-versie betekent een batterij die langer meegaat. Dat klopt als een bus, maar dit betekent ook dat je alles zelf moet installeren. Een relaxte galerij-app bijvoorbeeld om je plaatjes te bekijken en aan te passen. Wil je het geluid van je meldingen zachter zetten, dan heb je daarvoor ook een aparte app nodig. Ik heb Nova Launcher op Max Pro geïnstalleerd, wat veel irritaties wegneemt. Er is ook een Asus Launcher die je kunt installeren, maar dat zijn alleen de thema’s en wallpapers voor je telefoon. Je krijgt daar dus niet de foto-editing apps bij, de streaming-functionaliteit of andere fratsen die wel standaard op de Asus Zenfone 3 Zoom zitten.

AnTuTu benchmarks
Even de benchmarks voor degenen die van getallen houden. Voor de drie telefoons heb ik AnTuTu drie keer gedraaid en hieronder zijn de gemiddelden aangegeven. Max Pro is een budgettelefoon, de Samsung Galaxy S7 een midrange en de Samsung Galaxy S9+ is een topmodel, dus de verschillen horen groot te zijn. Opmerkelijk is de hoge score in het geheugen. De Max Pro en de S7 hebben beide 4GB aan intern geheugen. Blijkbaar heeft de Max Pro een snellere variant. De S9+ heeft 6GB aan RAM, maar die 50% meer geheugen zie je niet goed terug in de score.

 

Asus

S7

S9+

score

114721

158706

211238

cpu

55212

61499

68152

gpu

20809

52402

94403

ux

32581

39467

41972

mem

6119

5339

6711

De Max Pro gebruikt een Snapdragon 636 (64 bit), wat zwak lijkt. In het dagelijks gebruik wint de Max Pro meer dan je verwacht door de kale opzet. Als je gewoon aan het surfen, appen en typen bent, dan is er geen merkbaar verschil tussen de Samsung Galaxy S9+ en de Max Pro, behalve het formaat van het beeldscherm. De verschillen spelen pas op als je muziek gaat luisteren (zie het kopje Speaker) en als je foto’s gaat maken in het donker.

De camera
De meest voorkomende reden dat men een duurdere telefoon koopt, is de camera. Je hoeft dan ook niet een perfecte camera te verwachten op de Max Pro. Er zit een 16 megapixel camera aan de voor- en achterkant met een extra 5 megapixel camera op de achterkant. De S7 en de S90+ hebben respectievelijk een 5,1 en een 8 megapixel camera aan de voorkant, dus je selfies zijn bij de Max Pro in goede handen.

Asus Zenfone Max Pro
Selfie - buiten: Max Pro - S7 - S9+

Asus Zenfone Max Pro
Selfie - binnen: Max Pro - S7 - S9+

Ik test fotografie op telefoons, zoals het automatisch werkt. Dus zonder filters of andere poespas. Dit betekent dat de Max Pro in mijn test om twee redenen in het nadeel is. Ten eerste kun je absurd veel instellen met de omslachtige camera-app. Dit is blijkbaar ook de bedoeling, maar het is een gotspe om mee te werken. Als je de tijd ervoor neemt, dan zijn er zeker betere foto’s te maken. Ten tweede kan je volgens mij, ondanks alle instellingen en filters van de bijgeleverde camera-app, meer uit de camera halen door sowieso een andere camera-app te installeren. Gelukkig is dit geen probleem met Android, maar je wordt meteen overweldigd door het grote aanbod.

Asus Zenfone Max Pro
Max Pro - S7 - S9+

Asus Zenfone Max Pro
Max Pro - S7 - S9+

Asus Zenfone Max Pro
Flits met focus op de olifant: Max Pro - S7 - S9+

De foto’s met Max Pro in de zon zijn beter dan ik had verwacht en ook filmen levert mooie beelden op. Helaas is er in zwak licht minder te genieten. Natuurlijk kun je dit verwachten bij dit prijspunt. Als je geen foto’s maakt tijdens concerten, maar voornamelijk van beachvolleybal aan het strand, dan zit je dus helemaal goed.

Asus Zenfone Max Pro
Flits buiten in de avond: Max Pro - S7 - S9+

Asus Zenfone Max Pro
Zonder flits buiten in de avond: Max Pro - S7 - S9+

Games
Natuurlijk heb ik een stoot aan games getest op de Max Pro en dat ging stukken beter dan verwacht. Af en toe had ik last van stutters bij de MOBA Arena of Valor, maar ik heb er geen schot door gemist. In Guns of Boom miste ik genoeg, maar dat lag helaas aan mijn beroerde skills. De bèta-versie van CCG The Horus Heresy: Legions gaf soms fouten, maar dat lag weer aan de game zelf. Dit gold ook voor mijn esport-training van Tits ‘n’ Tanks, waarbij er af en toe haperend beeld te zien is. Ook dit was na onderzoek volledig toe te wijzen aan de servers of de game, maar niet aan Max Pro. Sowieso raad ik iedereen aan een notificatie-blocker te gebruiken tijdens het gamen, maar dit terzijde.

Gebruikservaring
Ieder jaar worden er snellere processoren uitgevonden en gaat de kloksnelheid omhoog. Tegelijk worden programmeurs steeds meer bedreven in het maken van apps voor mobiele apparaten. Zo is er ook de discussie in hoeverre het nut heeft om 64 bits-programma’s te schrijven voor smartphones. Er zijn gewoonweg weinig programma’s die een moderne telefoon tot het uiterste laten gaan. Een game als Guns of Boom kan draaien op een framerate van 120 fps, maar doet het ook prima op de Max Pro. Snel wisselen tussen apps, multitasking en het draaien van meerdere games tegelijk is allemaal geen probleem. In het dagelijks gebruik is het verschil tussen mijn S9+ en de Max Pro te verwaarlozen. Dit is voor mij zo’n grote teleurstelling dat ik bij deze van mijn gebruik afstap om steeds het laatste topmodel te halen. Zoals jullie hierboven kunnen zien presteert de S9+ op ieder vlak beter dan de Max Pro, maar weegt dat in geen enkel opzicht op tegen het prijsverschil van meer dan €600,-. Voor dat geld heb je een leuke camera om plaatjes te schieten in het donker, als dat echt nodig mocht zijn. Dan houd je nog steeds geld over voor een degelijke bluetooth speaker om de ingebouwde speaker te compenseren. Het is mij op het moment niet bekend hoe makkelijk het wordt om hoesjes te krijgen voor de Max Pro. Asus is geen groot telefoonmerk en mijn telefoonwinkel op de hoek heeft de hoesjes en plakschermpjes niet op voorraad.

Conclusie
De Max Pro is een degelijke telefoon, die je bijna alles biedt wat je mag verwachten. De kale Android is voor veel mensen een grote plus, want het geeft extra veel vrijheid en weinig belasting voor batterij en processor. Max Pro maakt extra goed duidelijk dat een goedkope telefoon in het dagelijks gebruik niet onder hoeft te doen voor een topmodel. De gezichtsherkenning geeft je echt het gevoel dat je kwaliteit in je handen hebt en de grote batterij geeft je rust. Gebruik je zelden je telefoonspeaker en houd je van selfies, dan is Max Pro een absolute aanrader.  

Asus Zenfone Max Pro