Octopath Traveler

De game bevat random encounters, die jouw party plaatsen tegenover één of meer monsters. Combat in Octopath Traveler is één grote strategische aangelegenheid en blijft dan ook interessant en uitdagend gedurende de hele game. Elk personage kan kiezen uit één van de volgende opties: Attack, Job Skills, Item, Defend en Flee. De opties spreken voor zich, maar de uitwerking hiervan in het interessante.

Octopath Traveler Combat

Elke vijand in de game heeft zwakke punten. Is een vijand bijvoorbeeld zwak tegen een Axe, dan doe je meer schade wanneer je hem hiermee aanvalt. Daarnaast heeft elke vijand een schild dat aangeeft hoeveel klappen hij kan hebben die zijn zwakke punten raakt. Is deze op, dan 'break' je jouw vijand waarna hij tijdelijk bewusteloos is en geen acties meer kan ondernemen. Op dit moment is ook zijn verdeding weg en doe je nog meer schade dan normaal. Je kunt zo'n moment ook gebruiken om je party te genezen of om Skill Points (SP) te herstellen. Het is hierdoor ook belangrijk om een goed gebalanceerd team te hebben, want je bent zeker in het nadeel als je niet genoeg variatie hebt om alle zwakheden van de vijand te kunnen dekken. De verschillende klassen gebruiken namelijk andere wapens (zwaarden, daggers, pijl en boog etc.) en hebben andere elementen in hun arsenaal (vuur, ijs, dark, light etc.).

Naast HP en SP heeft elk personage ook Battle Points, ofwel BP. BP maakt je aanvallen en spells aanzienlijk sterker. Elke beurt, behalve na het inzetten van BP, ontvangt elke party member één BP. Dit kun je slim inzetten door maximale schade toe te brengen als je tegenstander in een 'break' status is of om meer te genezen wanneer dat nodig is. Eén van de sterkste vaardigheden in de game is van de Merchant, die haar BP kan delen met een ally, puur omdat je een ally flink kan boosten op momenten dat het nodig is.

Octopath Traveler Magic

Naarmate je de game speelt, leer je ook wat goede momenten zijn om vijanden te 'breaken'. Gebruiken ze een buff? Break ze. Bereiden ze een sterke aanval voor? Break ze. Zie je bovenin je scherm dat ze in de volgende beurt voor jouw party hun acties mogen ondernemen? Break ze. Het systeem zorgt voor een tactiek in elk gevecht waar je slim moet nadenken over wanneer je toeslaat. Combat is uitdagend, vijanden zijn sterk en slim geprogrammeerd, maar met een goed plan zeker niet oneerlijk. Na vele uren is de combat nog steeds één van de hoogtepunten en bijna iets waar ik naar uitkijk als ik weer eens door een dungeon ren. Ik ga er niets over spoilen, maar ook de boss battles in de game zijn grandioos. Iets om naar uit te kijken, dat beloof ik.

Op een gegeven moment, vanaf chapter 2, is het ook mogelijk om side jobs te krijgen. Deze kun je in de wereld bemachtigen en betreft de jobs van de personages zelf. Deze kun je geven aan één van je party members (een side job kan slechts één keer gebruikt worden in dezelfde party) en biedt interessante combinaties. Side jobs geven ook een boost in de stats, dus daar is ook rekening mee te maken. Wil je een Hunter Thief of juist een Hunter Apothecary? Denk er maar eens over na, want het kan net het verschil maken in combat. Het uiterlijk van je personage verandert gebaseerd op de side job die je ze geeft. Overigens blijven je path actions wel hetzelfde, dus het wisselen van party members blijft aangemoedigd. In de wereld bestaan ook vier Advanced Jobs: Warmaster, Sorcerer, Starseer en Runelord. Deze speel je pas vrij richting de endgame, maar zijn erg indrukwekkend. Neem bijvoorbeeld de Runelord, een sterke elemental-user die elementen kan binden aan zijn of haar wapens. Verder spoil ik daar niet teveel over, dat zoek je maar lekker zelf uit wanneer je de game speelt.

Octopath Traveler is een fantastische game met geweldige graphics, muziek die mee gaat doen voor 'Soundtrack of the Year', een interessante wereld en uitdagende combat. Het gebrek aan party interacties is op sommige momenten voelbaar en jammer, maar de losse verhaallijnen en lore van de wereld maken de game toch een plezier om te spelen. Een aanrader voor elke fan van JRPGs en eigenlijk voor elke Switch-eigenaar wel. Als jullie het niet erg vinden ga ik nu weer verder gamen, want ik heb nog genoeg te doen en ontdekken.

Pluspunten
Minpunten
  • Fantastische soundtrack
  • Grafisch sterk
  • Combat blijft leuk en uitdagend
  • Levende wereld met goed design
  • Party interacties beperkt
  • Soms wat cliché en voorspelbaar
Exclusief beschikbaar voor Nintendo Switch.