Blu-ray: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Nog een film die het slachtoffer werd van sterke concurrentie tijdens het Oscarseizoen. Volgens ondergetekende had deze de award voor beste film ruim verdiend en het is dus ook zonde dat er niet meer roem weggelegd was voor deze knaller. Want dat het een van de beste films van dit jaar (in Nederland ging hij in januari in première) staat als een paal boven water.

Nadat er maanden voorbijgaan zonder dat er een dader wordt gevonden in de moordzaak van haar dochter, neemt Mildred Hayes een gedurfde stap. Ze laat drie controversiële boodschappen op reclameborden plaatsen langs de weg richting haar dorp gericht aan het gerespecteerde politiehoofd, William Willoughby. Dit zet een reeks van gebeurtenissen in werking, die zelfs Mildred niet helemaal had verwacht. Ze haalt het nationale nieuws en wordt voor de keuze gesteld of ze doorgaat tot het bittere eind, waardoor ze mensen meeneemt in de verwoesting die ze aanricht.

Het acteerwerk in de film is van ongekend hoog niveau en zoals gezegd levert dat de film de titel beste film van het jaar (tot nu toe) op. Vooral Sam Rockwell, als de gestoorde en zeer racistische politieagent Dixon, Woody Harrelson als politiehoofd William Willoughby en Frances McDormand als Mildred Hayes stelen de show. Stuk voor stuk brengen ze de menselijkheid terug in de personage en weten ze alle emoties naar voren te brengen. Er zal gelachen worden om de absurditeit die Rockwell in het personage brengt, met de opmerking dat hij gerechtvaardigd iemand in elkaar sloeg, omdat het toch maar om een zwart persoon ging. Tegelijkertijd zal er worden gehuild om het feit dat hij er bij de politie wordt uitgegooid en op zoek moet naar een nieuwe betekenis in zijn leven en hoe Rockwell die wanhoop portretteerd is onder andere de reden waarom hij de Oscar in ontvangst mocht nemen voor beste bijrol.

Door het beklemmende karakter van de grappen wordt er soms wel iets uit het oog verloren, namelijk dat het verhaal nog steeds draait om Mildred, een moeder die haar dochter is verloren op een gruwelijke manier en daarom nog steeds diep van binnen rouwt. Die momenten van rouw zijn zo hartverscheurend dat ze als een klap in het gezicht voelen en je flink moet zijn om dan niet een traantje te laten. Gelukkig worden dit soort momenten al gauw wat verlicht door een reeks gebeurtenissen die zo uit een misdaad-documentaire gehaald zouden kunnen zijn. En het knappe is dat de film nooit verzandt in clichés die er hangen rondom dit soort films. Een ouder in rouw, dat kan vele kanten opgaan en alhoewel er in het begin van de film een neiging is naar een te comedy-achtig karakter wordt dat al snel omgedraaid en wordt de kijker in alle mogelijke richtingen van emotie opgegooid. Aan het einde blijft er een gevoel van verlichting achter en wordt het verhaal afgesloten op een manier die alleen maar te omschrijven valt als 'onwijs indrukwekkend'.

Op de blu-ray zijn een aantal verwijderde scènes te vinden en een featurette over het maken van de film. Ook is de korte film Shooter bijgevoegd, waarvoor regisseur Martin McDonagh wél een Oscar voor in ontvangst mocht nemen in 2005. Een interessant lijstje dat het nog aantrekkelijker maakt om deze film in de collectie op te nemen. De film zelf is daar echter al reden genoeg voor. Three Billboards geeft een rake klap in het gezicht aan iedereen, maar weet daarna die klap weer te verzachten door humor en menselijkheid. Uiteindelijk maakt het niet uit wat je doet, áls je maar wat doet aan je situatie. Een mooie les die geleerd kan worden.