Boek: 365 films die je gezien moet hebben

365 verhaaltjes voor het slapen gaan. Er zijn genoeg boeken met een dergelijk thema. Geert Verbanck zou vast gedacht hebben: waarom zou dat niet met films kunnen? Hij heeft het direct ambitieus aangepakt en heeft gelijk de 365 films geselecteerd die je volgens hem gezien móet hebben.

Hij doet dit op een slimme en leuke manier. Hij deelt het boek in in weken en begint iedere cyclus op de maandag (logisch). Omdat je fris aan de week begint, suggereert de schrijver iedere maandag een lange speelfilm te selecteren. Kort door het boek bladerend zijn dit films die varieren van 150 tot 240 minuten! Het weekend begint met een 'double feature' die thematisch gelinkt is en op zondag een familievriendelijke film zodat oma die komt mee-eten ook mee kan kijken. Dit leidt tot een diverse selectie en als je de weken volgt, krijg je veel variatie in je filmcanon. Volgens Geert eindigt iedereen met de film The Truman Show. Iedere pagina bevat, overzichtelijk, één film met de basisinformatie en diverse quotes van voor- en tegenstanders van de film. Gelukkig bevat het boek ook een A-Z index van alle aanwezige films.

Films die je gezien moet hebben cover

Het boek geeft een goede doorsnee van de canon van de film. Klassiekers als Casablanca en The Godfather zijn natuurlijk aanwezig, maar publieksfavorieten als Back to the Future zijn ook opgenomen. Ook recente films als The Shape of Water en Call Me By Your Name worden al benoemd. Het boek is daarmee zeker aan te raden voor iedere filmbuff maar ook voor mensen die een film willen kijken maar niet kunnen kiezen. Wel is het jammer dat er niet wat meer inhoudelijke informatie over de betreffende film op de pagina staat, maar dit is dan ook vaal op via andere bronnen (bijvoorbeeld IMDB) te vinden. Uiteraard is niet iedere film voor iedereen geschikt, maar al met al is dit een collectie films die door veel filmkijkers een hoog aanzien hebben.

Dit leidt dat het boek een leuke aanrader is om naast je tv te leggen om snel een film te selecteren. Aanrader!